Bel fıtığı, gittikçe daha sık olarak ve daha erken yaşlarda karşımıza çıkmakta. Bel fıtığı olma riskinizi arttıran birçok neden var. Bel fıtığı nedenlerinden bazıları sizin kontrol edebileceğiniz, bel fıtığına yakalanma riskinizi azaltabileceğiniz nedenlerdir, bazıları için ise elinizden hiçbir şey gelmez.
Kontrol edemeyeceğiniz nedenler;
Yaşlanmak. Yaş ile beraber vücuttaki tüm dokularda olduğu gibi, bel fıtığına neden olan disk eklemlerinin de yıpranmaları hız kazanır. Eklemler elastikiyetlerini kaybederler, eklem içinde sıvı oranı azalır, eklem içinde çatlaklar gelişmeye başlar ve bel fıtığı daha kolay gelişir.
Cinsiyet. Yapılan birçok araştırma, bel fıtığına yakalanma riskinin erkeklerde kadınlara göre daha fazla olduğunu göstermiştir.
Bel bölgesini ilgilendiren, geçirilmiş eski bir kaza. Bel fıtığı, daha önce geçirilmiş bir kaza nedeniyle yıpranmış bir eklemde, normal bir ekleme göre daha kolay gelişir.
Bel bölgesinden daha önce geçirilmiş bir ameliyat. Bel fıtığı, daha önce bel bölgesinden geçirilen bazı ameliyatlardan sonra, özellikle de bele uygulanan vida – platin ameliyatları sonrasında daha kolay gelişebilir. Vidalara komşu üst ya da alt disk ekleminde, bu ekleme normalden daha fazla yük binmesi eklemin yıpranmasını ve fıtıklaşmasını kolaylaştırabilir.
Kontrol edip bel fıtığı riskinizi azaltabileceğiniz nedenler;
Uzun süre oturmak. Özellikle öne eğilerek masa başında çalışanların bel eklemleri içerisinde basınç artar, eklem yıpranması ve bel fıtığı gelişmesi riski anlamlı olarak yükselir.
Ağır eşyaları kaldırmak ya da çekmek, aynı şekilde eklemi aşırı olarak zorlayacaktır.
Bel bölgesinin sık sık öne doğru bükülmesi. Öne eğilerek çalışanlar, bahçe işleri, temizlik işleri yapanlar bel eklemlerini normalden daha fazla zorlarlar.
Güç gerektiren ağır işlerde çalışmak, bel fıtığı riskini arttırır.
Sürekli olarak sarsıntıya maruz kalmak, örneğin sürekli olarak uzun saatler araba kullanmak bel fıtığı riskini arttırır.
Düzenli olarak spor yapmamak. Ağır ve yorucu sporları uzun süre yapmak bel fıtığı riskini arttıracağı gibi, uzun süre spor yapmayan kişilerin spora birdenbire yorucu ve ağır hareketlerle başlamaları da bu riski arttırır.
Sigara içmek. Sigara dumanında bulunan nikotin ve diğer zehirli maddeler disk ekleminin dolaşımını ve beslenmesini bozarlar, eklemin daha kolay yıpranmasına neden olurlar. Sigara kullanımı aynı zamanda ağrı eşiğini de düşürerek ağrıya daha duyarlı hale gelmemize neden olur.
Fazla kilolarımız. Özellikle bel ve karın bölgesinde bulunan yağ kitleleri bel bölgesinde bulunan kaslara ve eklemlere aşırı yük binmesine yol açarak yıpranmalarını kolaylaştırır. Aynı zamanda vücudumuzun aşırı yağlı ve kilolu olması, hareketsiz bir yaşantımız olduğunu, spor yapmadığımızı, kas ve eklemlerimizin esnek olmadığını kolaylıkla düşündürür.