HABER

Bel sağlığı için bunlara dikkat!

Bel ağrısı, gelişmiş toplumlarda fonksiyonel yetmezlik yapan en önemli sebeplerden biri. Tüm insanların yüzde 80'i hayatlarının herhangi bir döneminde bel ağrısı geçiriyorlar. Bu kişilerin yarısında 1 yıl içinde bel ağrısı tekrarlıyor, az bir bölümünde yerleşiyor ve 6 aydan uzun sürüyor.

Bel sağlığı için bunlara dikkat!

Bu hastaların yüzde 5'i bel fıtığı ameliyatı oluyor. Uzmanlar, bel ve sırt problemini önlemenin en güzel yolunu, 'sırtın tabii duruşunu bozmamak, ağır yük kaldırmamak, yüz üstü yatmamak ve topuklu ayakkabı giymemek' olarak açıklıyor.

Uzmanlar, bel sağlığı için, cisimleri bir yerden başka bir yere taşırken belin eğik değil de dik pozisyonda olmasına dikkat edilmesi gerektiğini bildiriyor. Herhangi bir ağırlığın, yükü vücuda simetrik olarak paylaştırdıktan sonra taşınabileceğini vurgulayan uzmanlar, "Ağır bir yükü kaldırmayı denemeyiniz. Hafif dahi olsa yerden bir cismi alırken dizlerinizi kırınız ve çömelerek alınız. Sandalye veya koltukta otururken dik bir pozisyonda olmaya gayret ediniz ve bunu alışkanlık haline getiriniz. Bir eşyayı alırken ona doğru uzanmayınız, yanına iyice yaklaşınız ve öyle alınız. Bir cismi yerden alırken de önce onu bedeninize doğru yaklaştırıp sonra yükseltiniz. Kaldırma işlemine geçmeden önce onu hafifçe yoklayarak bir kez de test ediniz ve ağırlığı hakkında tam bir fikir edindikten sonra kaldırınız. Ayakta iken belinizi sağa ve sola doğru rotasyon yaptırıp eğilerek yerden bir şey almayınız. Ağır bir cismi bir yerden bir yere çekerek veya iterek tek başınıza götürmeyiniz" diye uyarıyor.

Uzmanlar, ütü yaparken tek ayağın altına 15-20 cm yükseklikte bir cisim koyarak hafifçe yükseltilmesini de önererek şunları kaydediyor:

"Elektrikli süpürgeyle veya paspasla yerleri temizlerken öne doğru eğilmeyiniz ve belinizi dik bir pozisyonda tutmaya gayret ediniz."

SÜRÜCÜLERE KOLTUK UYARISI Bacaklar düz pozisyondayken, ayakta dimdik uzun süre hareketsiz kalınmaması gerektiğini belirten uzmanlar, "Raflardan kitap veya herhangi bir eşyayı alırken önce ayağınızın altına yükseltici bir şey koyunuz ve o eşyanın hizasına yükseldikten sonra alınız. Yürürken veya ayakta dururken vücudunuzun dik pozisyonda olmasına özen gösteriniz. Ayakkabınızı bağlamanız veya benzer bir hareket yapmanız gerekiyorsa, çömelerek veya yüksekçe bir cismin üstüne basarak yapınız. Otomobil kullanırken koltuğunuz sert olsun, arkaya dayandığınızda koltuk belinizi desteklesin ve adeta kavrasın. Uzun yola çıkarken de belinizi ince bir yastıkla destekleyiniz. Yataktan kalkarken önce tam yan dönünüz, daha sonra ellerinizle yandan destek alarak oturur pozisyona geçiniz ve öyle kalkınız" tavsiyesinde bulunuyor.

Uzmanlar, topuklu veya topuksuz ayakkabı yerine normal topukluyu önererek, "Sandalye veya koltukta otururken, bir cismi -hafif dahi olsa- öne doğru eğilerek yerden almayınız. Yan veya sırtüstü pozisyonda yatarak uyuyunuz. Yüz üstü yatmayınız. Yatağınız sert olsun. Vücudu değişik şekillere sokan, stabil olmayan yumuşak yataklar sağlıklı değildir. Altında sunta veya tahta olan yataklar ile kaliteli ortopedik yatakları tercih ediniz" ifadesini kullanıyor.

Bel sağlığı için düzenli olarak spor yapılması gereğine de uzmanlar şöyle işaret ediyor:

"Yüzmeye önem veriniz, her gün en az 15 dakika yürüyünüz. Bir defa bel rahatsızlığı geçirmiş ve iyileşmişseniz, uzman doktorun size vereceği egzersizleri aksatmadan yapınız."

Uzmanlar, her gün beyaz peynir veya bir tabak yoğurt yemenin adet haline getirilmesi gerektiğini de ifade ediyor. Vücut ağırlığının sürekli kontrol altında tutulması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar, "Alınan her fazla kilonun vücudunuz ve beliniz için ilave bir yük olduğunu, bunun da belinizin biyomekaniğini olumsuz yönde etkilediğini unutmayınız. Eğer kilonuz fazla ise ve bunu bir türlü veremiyorsanız, bir uzman doktor ve diyetisyene başvurunuz. Gerekirse psikologdan da yardım isteyerek, kararlı bir şekilde kilolarınızı veriniz" önerisinde bulunuyor.

En Çok Aranan Haberler