HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bel ve boyun fıtığına ameliyatsız çözüm

Günlük yaşam sırasında sürekli tekrarlanan yanlış alışkanlıklar nedeniyle ortaya çıkan bel ve boyun ağrıları, Mc Kenzie tekniği ile tedavi edilebiliyor.

Bel ve boyun fıtığına ameliyatsız çözüm

Başlangıçta "düzleşme" olarak tanımlanan omurga problemlerinin, bel ve boyun fıtıklarının habercisi olduğunu söyleyen Dr. Vildan Çerçi, "Başlangıç aşamasında tespit edilen disk içinde kayma ve deformasyonlar, hastaya öğretilen Mc Kenzie teknikleri ile kontrol altına alınabiliyor. Böylece disk deformasyonunun cerrahi girişim gerektirecek düzeye gelmesi de engellenebiliyor.Birçok geçirilmiş disk problemleri nedeniyle bozulmuş olan omurga fonksiyonları da, yine Mc Kenzie tekniği ile tedavi edilebilmektedir"diye konuştu.

Yeni Zellandalı fizyoterapist Robin Mc Kenzie tarafından geliştirilen bu mekanik tanı ve tedavi yöntemi, akut ve kronik bel ve boyun ağrılarını tedavi ediyor ve tekrar riskini azaltıyor. Hastaların tekniği öğrenerek ağrısını kontrol etme ve iyileştirme şansı olduğunu vurgulayan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Direktörü Dr. Vildan Çerçi, "Bu teknikte amaç; uygun hastaları tespit edip, bel ve boyun ağrılarını en kısa zamanda kontrol altına almak ve hastayı günlük yaşamına döndürmektir. Tekrarlı özel hareketlere dayanan bu teknikte ağrıda oluşacak değişiklikleri takip etmek oldukça önemlidir.Bu yüzden ilk hafta hasta hergün değerlendirilir,durumu stabilleşen hasta ise, tedavisine kendisi devam edebilir.Ancak zor vakalarda hekimin elle yapacağı daha zorlayıcı manevralar da gerekebilmektedir."diyor.

İLAÇ KULLANMAYA, AMELİYAT OLMAYA GEREK YOK

Mc Kenzie değerlendirme yöntemleri ile; ağrılı diskin, ağrısız olandan ayırt edilebildiğini söyleyen Dr. Çerçi,bu yöntemle MR'dan daha kesin tanı koyabildiklerini belirterek şu bilgileri verdi:

"Omurlar arasındaki disk adı verilen yumuşak yapılar, uzun süreli veya ani zorlamalar sonucunda yırtılarak bulundukları yerden kayabilirler. Bunun sonucunda ani hareket kısıtlanması ve ağrı meydana gelir. Bu olayların tekrarlanması ileride diskin tamamen yırtılıp fıtıklaşmasına neden olabilir. Tekrarlayan bel veya boyun ağrıları, fonksiyonların bozulmasına ve yeni sorunlara yol açar. Mc Kenzie tanı ve tedavi tekniğinde amaç; cerrahi tedavi gerektirmeyen uygun hastalarda kayan diski yerine itmek veya yerleşmiş disk kaymasına bağlı bozulan bel - boyun fonksiyonlarını düzeltmektir. Hastanın durumuna göre, kendisine özel egzersiz programı verilir ya da egzersiz programı ile birlikte manuel yolla tedavi düzenlenir.Ani ve yeni gelişen bel boyun tutulmalarında ağrı ve hareket kısıtlığı ilk seansta % 50-60azalmakta, takip eden 5-10 gün içinde tamamen geçmektedir. Bu dönem sırasında hastaya ağrı kesici ilaç çok gerekmedikçe özellikle verilmemektedirÇünkü ağrıda oluşacak değişiklikleri takip etmek bu tekniğin temelidir. Yerleşmiş disk kaymasına bağlı fonksiyon bozukluklarında ise, tedavi daha uzun sürebilmektedir."

Sürekli oturarak çalışanlarda, uzun süre bilgisayar kullanan kişilerde, kambur oturma alışkanlığı olanlarda, sık sık araba kullanan veya seyahat edenlerde, koltuk ya da kanepe kenarlarına başını dayayarak televizyon seyredenlerde ve uyuyanlarda, yanlış pozisyonda eğilerek ağırlık kaldıranlarda bel ve boyun problemleri ortaya çıkıyor. Önce "düzleşme" olarak tanımlanan bu ağrılar, dikkate alınmadığında disklerin zorlanmasına ve ileri safhada yırtılmalara ve diskin kendi içinde kaymasına, bir sonraki aşamada bel ve boyun fıtıklarına neden oluyor. Bu nedenle hasta eğitiminin de en az tedavi kadar önemli olduğunu belirten Dr. Çerçi, kliniğinde görsel öğelere dayanan ve birebir uygulamalı hasta eğitimi yaptıklarını söyledi.

AKTİF HAYATINIZA DAHA KISA SÜREDE DÖNEBİLİRSİNİZ

Doğru tanı konularak tedaviye alınan uygun hastalarda %100 başarılı sonuçlar alındığına dikkati çeken Dr. Vildan Çerçi,bu tekniğin kimlere uygulanabileceğini ve dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı:

Bu Tekniğin Avantajları :

-Hastanın ağrı kesici ilaç kullanmasına gerek yoktur.
-Sadece egzersizle ağrılarını kontrol altına alabilir ve kendi kendini tedavi edebilir.
-Aktif yaşama dönüş çok daha hızlıdır, uzun süreli istirahata gerek yoktur.
-Tedavi direkt sebebe yönelik olduğundan tekrarlama riski daha azdır.
-Ağrısını kontrol edebilme ve eğitim hastanın kendine güven ve cesaretini artırır.

Kimler bu tekniğe uygun hastalardır?

1-Gün içinde 10 dk. bile olsa ağrısız anınız var mı?
2-Ağrı diz üzerindeki bölgede sınırlı kalıyor mu? (Boyun için dirseğe kadar)
3-Uzun süre oturduktan sonra veya oturduğunuz yerden kalkarken ağrı oluyor mu?
4-Uzun süre eğili pozisyonda kalınca ağrı artıyor mu? Örneğin yatak yapmak, ütü yapmak gibi ...
5-Genellikle sabahları kalkınca daha fazla ağrınız oluyor, ancak daha sonra azalıyor mu ?
6-Ağrı genellikle hareketle daha iyi, hareketsiz kalınca daha kötü oluyor mu ?
7-Ağrı genellikle yürüyünce daha iyi oluyor mu ?
8-Genellikle yüzüstü yatmak daha mı iyi? Bunu test ettiğiniz zaman ilk birkaç dakika
kendinizi daha kötü hissedebilirsiniz, bir süre sonra ağrınız daha azalacaktır. Bu soruya
vereceğiniz cevap evettir. (Bel için)
9-Geçmiş ay veya yıllar içinde tekrarlayan bel ağrısı veya boyun ağrısı ataklarınız var mı?

-Eğer bu soruların hepsine evet cevabını veriyorsanız, siz ideal bir adaysınız.
-Dört veya daha fazla soruya evet cevabını verirseniz kendi kendine tedavi programından faydalanma şansınız iyidir ve programa katılmalısınız.
-Evet cevabı 3 veya daha az ise bazı özel tedavi yöntemleri gerekebilir.

Etkilenen eklemdeki disk problemi daha büyük demektir.

Dikkat edilmesi gereken noktalar:
-Daima omurga duruşunuzu kontrol altında tutun.
-Mümkün olduğunca az oturun. Oturmak zorundaysanız belinizi yastıkla destekleyin.
-Yumuşak ve alçak koltuklara oturmaktan kaçının, oturduğunuz yerden kalkarken önce sandalyenin ucuna gelin, bacaklarınıza yüklenerek kalkın.
-Mümkün olduğunca az araba kullanın, genellikle yolcu olmayı tercih edin.
-Öne eğilerek yapmak zorunda kaldığınız aktivitelerden kaçının veya öncesinde ve sonrasında belinizi mutlaka arkaya doğru esnetin.
-Bel ağrınız varsa hiçbir şey kaldırmayın veya doğru kaldırma tekniğini uygulayın.
-Gece bel ağrınız oluyorsa, belinizi destekleyin. Yatak çok sert olmamalı.
-Yataktan kalkarken yan dönün ve kalkın.
-Otururken veya öne eğili pozisyonda hapşırmayın ve öksürmeyin.

En Çok Aranan Haberler