BRÜKSEL (İHA) - Brüksel Hükümeti Çevre ve Spor Bakanı Emir Kır, Belçika'nın tarihi bir döneme girdiğini belirterek, Flaman partilerinin neredeyse tamamının Flaman bölgesine daha geniş yetkilerin verilmesinden ve kon-federal bir sisteme geçilmesinden yana olduğunu ifade etti.
Bakan Emir Kır, Flaman partilerin kon-federal bir sistem istediklerini ancak Frankafon partilerinin bu modeli benimsemediğini ve bunun da iki bölge arasında gerginliğe sebep olduğunu anlatan Kır şöyle devam etti: "Frankafon partileri güçlü bir federal yapıdan ve işbirliğinden yana. Ortayı bulmak gerek ve bunun için de zamana ihtiyaç var. Böyle dönemlerde en istenmeyen şeylerden bile söz edilir. Hemen Çekoslovakya örnekleri verilmeye başlandı. Fakat Flaman partileri tarafından masaya konan bu önerilerin Frankafon partilerce kabul görmesi o kadar kolay değil. Ancak ben yine de sonuçta bir uzlaşmaya varılacağına inanıyorum."
Dayanışmanın, Avrupa Birliği'nin (AB) özünde önemli bir siyasi ilke olduğunu belirten Kır'a göre Flamanlar bu ilkeyle ilgili olarak çelişkili hareket ediyor. Verilen vergilerin ekonomik düzeyi daha düşük olan Valon bölgesine aktarılmasından rahatsızlık duyan Flamanlar'ın, AB düzeyinde az gelişmiş bölgelere gelir transferini onaylamalarının ise bir çelişki oluşturduğuna değinen Kır, en iyi hizmetin devletin güçlü federal yapısı ile sağlanabileceğini belirtti.
Kır, Belçika halkının ne kadarının ayrılık taraftarı olduğu yönündeki soruyu, "Gerek Valon gerek Flaman bölgesinde yapılan araştırmalar gösteriyor ki, Belçikalılar bu ülkeye ve birliğine bağlılar. Ne var ki Flamanlar'ın büyük çoğunluğu buna bağlı olmakla birlikte aynı zamanda Flaman bölgesi için daha geniş yetki de istiyor. Elbette bu bir çelişkidir. Eğer daha fazla yetki ve özerklik tanınırsa bu dayanışma elden gider ve bölünmeye yol açar" şeklinde yanıtladı.
Son seçimlerden birinci parti olarak çıkan ancak 2 aydır hükümeti kuramayan Flaman Hristyan Demokrat Partisi lideri Yves Leterme'yi de değerlendiren Kır, Leterme'nin birkaç hafta önce bir TV programında Belçika'nın milli marşını bilmediğinin ortaya çıkmasına da değinerek, "Şu an Leterme'nin yeterince Belçikalı bir duruş sergilediğini göremiyoruz. Daha çok Flaman kimliği ile ön planda. Leterme'nin daha fazla Belçikalı olması gerekiyor. Özellikle bu milli marş meselesi çok üzücü oldu ve Belçika kimliğini zayıflattı. İsteyerek yaptığına inanmıyoruz ama hiç hoş olmadı" diye konuştu.
Artık Belçika'da yabancı asıllı Belçikalılar'ın ülkeye öz Belçikalılar'dan daha fazla sahip çıktığını belirten Kır'a göre Belçika'yı özel yapan da tam olarak bu olgu. Kır, "Bazen, Belçika yapmacık bir ülke diyorlar. 1831'de tampon olarak kurulmuş ve önemli tarihi yok vs. Ancak böyle değil, Belçika'nın özelliği, çok farklı insanları, kültürleri, dilleri bir arada tutabilmesi ve hepsini ayrım gözetmeksizin çok iyi yaşatmasıdır. Yarının başbakanı buna inanmıyorsa ve Belçika'yı sadece kral, bira ve futbol
takımı olarak görüyorsa burada bir sorun olabilir" dedi.
Belçika'nın mükemmel bir yapıya sahip olduğunu dile getiren ve bu yapının Kıbrıs için model olabileceğini ifade eden Emir Kır, "Belçika'nın çok parlamentolu sistemi Kıbrıs gibi bir ada için çözüm olabilir. Bence bu dikkate alınmalı ve gerekli kıyaslamalar yapılmalıdır" diye konuştu.