DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve belediyede çalışan 8 personel, DİSKİ'yi zarara uğratarak görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla yargılandıkları davadan beraat etti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Baydemir ve belediyede çalışan 8 personelin, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nün (DİSKİ) ihalesinde kurumu zarara uğrattıkları iddiasıyla yargılandıkları davanın karar duruşması görüldü. Diyarbakır 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, sanıklardan Celal Çetin, Hüsamettin Ay ve Ayhan Baran katılarak savunmalarını yaptı. Sanıklardan Çetin, DİSKİ için yapılan ihalenin, ihale kanununa uygun olduğunu söyledi. Sanıkların savunmalarının ardından iddia makamı esasa ilişkin mütalaasını açıkladı.
İddia makamı, sayaç okuma ve otomasyon sistemlerinin güncelleştirilmesine ilişkin yapılan ihalenin, Sancar Limitet Şirketi'nin verdiği en düşük teklife rağmen şirkete bırakıldığını hatırlatarak, "Kamu İhale Kanunu'nun 38. maddesi gereğince ihaleyi yapan kurum ve kuruluşun en düşük teklifi veren şirkete ihaleyi vermek zorunda bulunmadığı, kaldı ki en düşük teklifi veren Sancar İnşaat Doğalgaz Şirketleri Limitet Şirketi'nin maliyet analiz cetvelinde belirtmiş olduğu rakam ve tutarların gerçekçi olmadığı zira bakım, onarım ve yedek parça giderleri nazara alındığında ortaya çıkacak maliyetin teklif bedelinin aşar nitelikte bulunduğu, sanıkların görevi kötüye kullanma suçunu işlediklerine dair kanuni unsur olan kast unsurunun ispatlanamadığı tüm dosya kapsamından anlaşılmaktadır" diye kaydetti.
Savcılık bu gerekçelerle tüm sanıkların beraatlarına karar verilmesini istedi. Mahkeme Başkanı, Büyükşehir Başkanı Baydemir ve belediye personelleri Veysi Ayuz, Mahmut Ağaçe, Yasin Akyol, Ayhan Baran, İrfan Budak, Mehmet Zeki Kantacı, Zülküf Yıldırım, Hüsamettin Ay'ın suçun kasıt öğesi oluşmadığından beraatlarına karar verdi.
DİSKİ abonelere ait hizmetlerin aksamaması, kurumun tahakkuk ve tahsilatlarının artırılması ile bilgisayar otomasyon sisteminin güncelleştirilmesinin temini amacıyla 2004 yılında ihale düzenlemişti. İhaleye katılan şirketlerden Sancar Limitet Şirketi'nin teklifi 'aşırı düşük' bulunarak kabul edilmemişti. İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca görevlendirilen 2 mülkiye başmüfettişinin 2005 yılında yaptığı inceleme sonucunda Baydemir ve belediye çalışanları hakkında dava açılması için suç
duyurusunda bulunulmuştu. Baydemir ve 8 belediye personelinin belediyeyi 967 bin 356 YTL zarara uğratarak görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla TCK'nin 257/1 maddesi uyarınca 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.