YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“belediye Başkanları Halk Sağlığı Liderleridir”

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Kent Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Agis Tsouros, vatandaşların hayat...

“belediye Başkanları Halk Sağlığı Liderleridir”

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Kent Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Agis Tsouros, vatandaşların hayat kalitesini yükseltmek ve daha sağlıklı şehirler için belediye başkanlarının aynı zamanda halk sağlığı liderleri olduğunu söyledi.

Başkanlığını Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin yaptığı Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği’nin Yalova’da yapılan 8. yıl konferansına katılan Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Kent Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Agis Tsouros, Avrupa’nın yeni sağlık 2020 politikaları hakkında bilgiler verdi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçak’ın yanı sıra birliğe üye belediyelerin başkan ve yöneticilerinin de katıldığı toplantıda konuşan Tsouros, sağlık 2020 politikaları kapsamında belediye başkanlarına düşen görevler hakkında bilgiler verdi.

Avrupa 2020 sağlık politikasının iki hafta önce Malta’da Türkiye’nin aralarında bulunduğu 53 üye devlet tarafından kabul edildiğini dile getiren Tsouros, “Malta’da yapılan toplantıda şu anlaşıldı ki sağlık, devletin bütün katmanlarının ortak meselesi. Bu meselenin çözümü noktasında belediye başkanları da bakanlar ve bölgesel liderler kadar önemli. Sizler buradasınız çünkü vatandaşlarınızın hayat kalitesini önemsiyorsunuz. Fiziki ya da sonradan yapılmış ortamları önemsiyorsunuz. Şehirlerinizin iyi bir ticari alan olmasını istiyorsunuz. Şehirlerinizin tarihi mirasıyla birlikte geleceğe yönelik vizyonla güçlü şehirler olmasını istiyorsunuz. Sizler aslında halk sağlığı liderlerisiniz” dedi.

Konuşmasında Avrupa’daki önemli sağlık sorunlarına da değinen Tsouros, Avrupa’daki şu anki salgının şişmanlık olduğunu vurguladı. Çocukların, yetişkinlerin fazla şişmanladığını dile getiren Tsouros, “Çünkü egzersiz yapmıyorlar. Egzersizi jimnastik salonunda yapamazsınız. Hareketli bir hayat için şehrin iyi olması gerekir. Sağlıklı bir şehir her yaştan insanlar için faaliyet ortamı sağlamalı. Sağlık 2020 sağlık ve esenlikle, insanların sağlık alanında karşı karşıya kaldığı eşitsizlikleri azaltmakla ilgili. Güçlü sağlık sistemlerinin oluşturulmasıyla ilgili. Son 30-40 yılda sağlık çok gelişti. Türkiye’de de inanılmaz bir iyileşme var. Fakat sağlık hiçbir yerde eşit şekilde dağılmıyor. Fakirler ve zenginler arasında farklar var. Sosyal gruplar arasında farklar var. Avrupa’da zengin olanların dezavantajlı gruplardan 15-20 yıl daha fazla yaşadığını biliyor musunuz?” diye konuştu.

Avrupa Sağlık 2020 politikalarının sağlık alanındaki adaletsizliği ortadan kaldırmayı hedeflediğini kaydeden Tsouros, bu alandaki eşitsizliklerin 1970’lerde az olduğunu ancak ekonomiye bağlı olarak günümüzde daha da arttığını vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler