Türkiye Belediyeler Birliği ve Bursa Belediyeler Birliği işbirliğinde düzenlenen mevzuat bilgilendirme toplantısında kentsel dönüşüm masaya yatırıldı.
Sapanca’da gerçekleştirilen toplantının gündemine Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olan Kentsel Dönüşüm ve uygulamada çıkabilecek sorunlar damgasını vurdu. Konut, sanayi, gecekondu, tarihi alanlarda, deprem bölgelerinde kentsel dönüşüm alanlarının yönetimi ve yasal süreç ele alındı. Toplantıda konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Bursa ve Osmangazi ilçesinde yoğun çarpık kentleşme sorunlarına değinirken bunun insanlar üzerindeki sosyal ve kültürel zorluklarına vurgu yaptı. Osmangazi Belediyesi olarak Türkiye’de bir ilke imza atarak Kentsel Dönüşüm Master Plan hazırladıklarını anlatan Başkan Dündar, bu planlama ile kimsenin haksız rant elde edemeyeceğine değindi.
Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Kentsel dönüşüm bu dönem Türkiye’nin en moda en çok kullanılan terimi, yöneticisinden, siyasetçisine herkes bu terimi konuşuyor. Türkiye’de bildiğimiz gibi bir deprem gerçeği var, en son Van depremi ile merkezi hükümet bu konuya el atmış oldu ve bu kentsel dönüşümün ana konusu can güvenliği oldu. Böylece olunca vatandaşta ne kadar sağlıklı evlerde oturuyoruz diye düşünmeye başladı. Bizde bununla birlikte kentlerimizi yeniliyoruz. Tabi ki bazı yerlerde boş arazilerde kentler kurulacak, kuruluyor. Fakat asıl yapılması gereken çöküntü alanlarında, yıpranmış alanlarda kentsel dönüşüm yapılması, aynı zamda tarihi dokunun korunması. Tabi bunun için yasal düzenleme yapılmış sosyal açıdan vatandaşların yaklaşımı düşüncesi alınmış ve bu çerçevede Ankara, öncelikli vilayetlerimizi belirlemiş ve bunun çalışmalarını yürütüyor. Bunlar yapılırken Bizler Belediyeler olarak bir şeyler yapmak zorundayız. Biz Osmangazi Belediyesi olarak Kentsel Dönüşüm Master Planı yapıyoruz. Osmangazi’de tüm mahalleleri tarayarak 120 bin konut incelendi. Hem fiziki doku hem sosyal doku analizi yaparak, vatandaşın düşüncesini de alarak, binaların durumunu tespit ederek nerden başlarız nasıl bir modern bir Osmangazi elde ederiz diye düşünüyoruz." dedi.
"KİMSE MAĞDUR OLMAYACAK"
Başkan Dündar şunları kaydetti: "Vatandaşlarımızın beklentisi kendi istediğim daireyi almak veya gelsin TOKİ yapsın düşüncesinde devam etmektedir. Yani ben bu işten bir rant elde edeyim kazanç elde edeyim düşüncesi yanlış düşüncedir, vatandaş ve müteahhit bu işi yaparken her zaman peşlerinde olacağız. Biz bunu hep beraber yapmak zorundayız, onun için meclis toplantılarında iktidar muhalefet her zaman konuşuyoruz. Bursa’da başlatacağımız kentsel dönüşüm uygun zemin ve zamanda başlarsa Bursa hızlı bir şekilde dönüşecek. Osmangazi olarak kentsel dönüşümde büyük bir yol kat ettik. TOKİ gitmiştir boş bir araziye dikmiştir binaları kentsel dönüşüm yaptım demiştir, bu kentsel dönüşüm değil. Her ne kadar eleştirilse de Bursa merkezde uygulanan Doğanbey bir kentsel dönüşümdür, Kamberler bir kentsel dönüşümdür. Neden, çünkü Doğanbey’de 4 mahalle yıkılmış bir mahalle yapılmıştır. Kamberler’de daha çalışmalarımız devam ediyor. Kentsel dönüşümde mahalleleri yıktıktan sonra insanlara nefes alacağı sosyal tesisler ve meydanlar yapacağız. Bu tür çalışmaların Avrupa’da yapıldığını görüyoruz, savaşta yıkılan şehirler yine aynı tarihi kültürel miras eşliğinde baştan yapılmış ve turistler bu bölgeleri gezip görmek için geliyor. Bu tür düşüncelerde iş uygulamaya kalıyor, yönetimlere kalıyor, belediyelere kalıyor. İnanıyoruz ki bundan sonraki dönem 2013 yılı kentsel dönüşümde kazmanın vurulduğu yani uygulamaya geçeceği bir yıl olacağına inanıyoruz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz