HABER

Belediye borçlarında 4,7 milyar YTL'lik kolaylık

Ankara (AA) - Belediyeler, belediyelere ait şirketler ile kamu kuruluşları arasındaki borç-alacak sorunun çözümü amacıyla oluşturulan Belediye Uzlaştırma Komisyonu, bu kuruluşlar arasındaki 14,3 milyar YTL'lik borcu, 9,6 milyar YTL olarak yeniden yapılandırdı.

Hazine Müsteşarlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, borçlar konusundaki uzlaşmaya ilişkin düzenlemeden yararlanmak için 14 büyükşehir belediyesi ile bunların 8 bağlı kuruluşu ve şirketi, ayrıca 2 bin 524 belediye başvurdu.

Uzlaşmaya başvuran İzmir, Mersin, Gaziantep, Eskişehir, Samsun ve Ankara büyükşehir belediyeleri, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ve Elektrik Gaz Otobüs (EGO) İşletmesi ile uzlaşma sağlanamadı.

Uzlaşma sonucunda, belediyelerin borcu 4 milyar 706 milyon YTL azaldı. Komisyon, söz konusu kuruluşların, vade tarihi 31 Aralık 2004 ve öncesine
ait olan ve ödenmemiş borç ve alacakları ile bunların aynı tarih itibariyle hesaplanmış ve ödenmemiş fer'i ve cezalarını değerlendirdi. Takas, mahsup ve kesinti işlemleri sonrasında, kesintiye esas alınacak borcun anapara tutarına, 31 Aralık 2004'ten itibaren herhangi bir zam ve faiz işletilmedi.

Adana, Adapazarı, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul ve Kocaeli büyükşehir belediyeleri; Adapazarı Su ve Kanalizasyon İdaresi (ADASU), Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ), Erzurum Su ve Kanalizasyon İdaresi (ESKİ), Samsun Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ), İzmit Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSU) ve Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi GASKİ) ile uzlaşma sağlandı.

Konya ve Kayseri büyükşehir belediyeleri başvuru yapmazken, uzlaşmaya başvuran İzmir, Mersin, Gaziantep, Eskişehir, Samsun ve Ankara büyükşehir belediyeleri, Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ve EGO ile uzlaşma gerçekleştirilemedi.

Uzlaşma sonrasında, büyükşehir belediyelerinin borçlarının yüzde 90'ının Hazine'ye, yüzde 4'ünün TEDAŞ'a, yüzde 2'sinin BOTAŞ'a, yüzde 4'ünün de diğer kuruluşlara olduğu ortaya çıktı.

Büyükşehir dışındaki belediyelerin borçlarının yüzde 30'unu SSK prim borçları, yüzde 13'ünü Maliye Bakanlığı'na olan vergi ve diğer borçlar, yüzde 12'sini büyük şehir belediyelerine, yüzde 12'sini TEDAŞ'a, yüzde 12'sini Emekli Sandığı'na, yüzde 11'ini Hazine Müsteşarlığı'na yüzde 4'ünü İller Bankası'na olan borçlar oluşturuyor.

En Çok Aranan Haberler