Mersin’in Mezitli ilçesi sınırlarında, altyapı çalışmaları sırasında işçiler tarafından bir mezar odası bulunmuştur.Mezitli’de farklı bölgelerde bu tür mezar odaları ve kaya mezarlara daha önce de rastlanmıştı.
Soli Kazıları Başkanı Prof. Dr. Remzi Yağcı;” Mersin Müzesi uzmanlarıyla yaptığımız görüşmelerden, mezar odasının Klasik Döneme ait olması çok kuvvetli bir ihtimaldir.”dedi
Prof. Dr. Remzi Yağcı ; “İçinde bulunduğumuz Kilikya Bölgesi, Antik Klasik Çağ’da Pers hâkimiyetinde bulunuyordu.Ancak ele geçen buluntulardan, mezarın Klasik Dönemin ölü ikonografisi ve kültünü yansıttığını ifade edebiliriz. Mezarda hem doğuda yaygın olarak kullanılan Fenike tipi amphora hem de Yunan kökenli lekythoslar bir arada ölü armağanı olarak kullanılmıştır. Bir başka ifadeyle, günümüzden yaklaşık 2 bin 500 yıl önce Pers egemenliği altındaki Kilikya’da çeşitli etnik grupların örneğin bu mezarda ele geçen buluntulara göre Egeli kolonistlerin (Yunanlılar) yaşadığı söylenebilir.
Bulunan bu mezar, bölgemizde bu güne değin bulunan Klasik Çağlara ait ilk mezar örneğidir Bölgemizde farklı kültürlere ait izlerin olduğu bilinen bir gerçektir. Nitekim Tarsus’tan Anamur’a kadar yapılan arkeolojik kazılarda çok çeşitli dönemlere ait uygarlıkların izleri gün ışığına çıkarılmaktadır.Ancak şehirleşme politikaları, bu antik uygarlıkların izlerini her geçen gün daha fazla tahrip etmektedir.Sözgelimi, son birkaç yıl içinde Mezitli sınırları içerisinde Kuyuluk, Atatürk Mahallesi, Mersin Üniversitesi civarında antik mezarlar ortaya çıkmıştır.Bu durum, Soli-Pompeiopolis Antik Kentinin hinterlandının ne kadar geniş olduğunun açık bir göstergesidir.”dedi.
Prof. Dr. Remzi Yağcı ; “Öte yandan antik kentleri koruma politikaları, sadece sit alanlarıyla sınırlı bırakılarak, bu alanlar dışındaki uygarlık izleri adeta kaderlerine terk edilmektedirler. Soli-Pompeiopolis Antik Kenti de, 1. derece sit alanı ilan edilen 300 dönümlük bir araziyle sınırlı değildir.
Müze Müdürlüğü ile az sayıda kişi ve kurumun iyi niyetli çabaları, kültür mirasımızın korunması noktasında maalesef yetersiz kalmaktadır.Açıklanan nedenlerle;İmar planlarının kültür envanterlerine göre güncellenmesi,Somut koruma önlemleri için kamu ve özel kuruluşlarca bir fon ayrılması ve bu işin yalnızca müteahhitlere bırakılmaması,Başta Mezitli ve Yenişehir olmak üzere tüm ilçelerde yapılacak her türlü inşa faaliyetleri, yol çalışmaları ve diğer kazı çalışmalarının Müze ve yerel yönetimlerin arkeologlarınca denetlenmesi,Ayrıntılı fotoğraflar çekilerek planlarının çıkarılması ve yayımlanması,Mevcut ve yeni bulunan bu yapıların sadece tescillenerek kaderine terk edilmesi değil, koruma altına alarak çevre düzenlenmesinin yapılarak bilgi levhalarıyla teşhire açılması,
Söz konusu taşınmazların haritalar üzerinde kültür envanterine işaretlenmesi için gerekli işlemlerin yapılmasını bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.Bu konuda tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz.”Dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz