Özel sektör ile vatandaş arasında köprü kuran belediyelerden biride Güngören Belediyesi oldu. İŞKUR belediyelerde temsilcilikler kuran belediye sayesinde, hem engelliler hem de vasıfsız kişiler meslek kurslarıyla iş sahibi oldu.
Özel sektör kalifiyeli eleman sıkıntısı yaşarken, binlerce kişi ise iş bulamamaktan yakınıyor. Doğru işe doğru kişiyi istihdam etmek isteyen şirketler, bu sorunu çözmek için belediyelerin kapısını çalıyor. Özel sektör ve kamu kuruluşları el ele verince, İŞKUR belediyelerde temsilcilikler kurdu. İki yıldır başarıyla yürütülen çalışmalar neticesinde hem engelliler hem de vasıfsız kişiler meslek kurslarıyla iş sahibi oldu.
Özel sektör ile vatandaş arasında köprü kuran belediyelerden biride Güngören Belediyesi. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirdiği “Engelsiz yaşam” kursları ile belediye yetkilileri, bugüne kadar yüzlerce fiziksel engelliye özel sektörde istihdam olanağı sağladı. Bedensel engelli vatandaşlara verilen, İngilizce-bilgisayar işletmenliği, çağrı merkezi, muhasebe, büro yönetimi ve asistanlığı kursları meyvelerini vermeye başladı. Kurslara katılanların yüzde 70’i iş hayatına adapte oldu. İşitsel engelli vatandaşlar ise grafik ve web tasarımı konularında uzmanlaşarak dijital çağa ayak uyduruyor. Üç ay süren eğitimler sonucunda 200 engeli kurslarda üstün başarı göstererek özel sektörde çalışmaya başladı.
2011-2012 yılları içinde 331 farklı iş yeri sahipleriyle 14 bin 348 vatandaşı buluşturan Güngören Belediyesi, Kariyer Merkezi vasıtasıyla 2 binin üzerine kişiye iş buldu. 680 vatandaşı Halk Eğitim Merkezi, Üniversiteler vasıtasıyla meslek kurslarına yönlendiren yetkililer, 2 bin 44 kişinin de iş kur kaydını yaptı. Belediyenin kariyer merkezine başvuranların büyük çoğunluğunu 26-40 yaş arası grup oluşturuyor. İş arayanların yaş gurubu ve kişi sayısı ise şöyle: 15-25 yaş arasında 845 kişi, 26-40 yaş arası 1265 kişi, 41-69 yaş arası ise 489 kişi. Yine Güngören’de oturup iş arayanların büyük çoğunluğunu ilkokul mezunları oluşturuyor. Son iki yıl içinde okur-yazar olmayan 200 kişi, ilköğretim mezunu 1.079 kişi, lise mezunu 792 kişi, önlisans 261 kişi ve lisans mezunu 266 kişi iş bulamadığı gerekçesiyle belediyenin kariyer merkezine başvuruda bulundu.
Kimi zaman iş yerlerinden kimi zaman ise çalışanlardan kaynaklanan sebeplerden dolayı ise binlerce kişi 1 ila 3 ay içinde işten ayrıldı. İşten ayrılma sebepleri ise iş arayanlar ile iş yerleri arasında farklılıklar gösteriyor. Bu nedenler den bazıları ise şöyle;
“Yüksek ücret beklentisi, işyerinin evinin yakınında olmasını istemesi, iş konusunda sabit fikirli olması başka meslekleri denememesi, Laubali davranışlarla özellikle belediye ya da herhangi bir kamu kurumunda çalışmayı istemeleri, giyim kuşam ve diksiyon konusunda yetersiz oluşları, cv doldurma ve mülakat teknikleri konusunda yetersiz bilgiye sahip olmaları, istedikleri mesleği kafalarında netleştirememiş olmaları, çoğunun masa başı ve yönetici konumunda iş talep etmeleri, part-time ve günlük işlerde çalışmak istememeleri, işe başlayan vatandaşların geri dönüşlerde yetersiz olması örnek gösterilebilir.”
İşyerlerinden kaynaklanan nedenlerden biri ise, “Düşük ücret, sigortasız çalıştırma, deneme süresini uzatma, vatandaşı alanı dışında değerlendirme, kötü çalışma ortamı, sosyal olanakların kısıtlı oluşu veya hiç olmayışı, ulaşım adreslerinin uzak oluşu, prim karşılığı çalıştırmayı teklif etmeleri, yaş aralığı konusunda esnek davranmamaları, İşin tanımları konusunda yalan beyanlar vermeleri, patronların laubali davranışlarda bulunmaları, ilk defa işe başlayacak olan vatandaşlardan deneyim beklentisi, emekli ve ev hanımı olan adaylar için yeterli çalışma sahasının olmaması.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz