Toplam 450 milyon Avroluk projenin 386 milyon Avrosunu AB karşılayacak.
21 il ve ilçenin belediye başkanı AB standartlarında içme suyu ve atıksu arıtma tesisi sağlanması için bir araya gelerek "entegre su projesi" için sözleşme imzalayacak.
Belediye başkanlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile 30 Nisan'da Ankara'da imzalayacağı Mutabakat Zaptı ile "Entegre Su Projelerinin Hazırlanması Teknik Yardım Projesi" kapsamında taraflar arasındaki sorumluluklar düzenlenerek, projelerin hazırlanabilmesi için gerekli olan bilgi, belge paylaşımı, gerekli izinlerin alınması gibi prosedürler ile belediyelerin sorumlulukları taahhüt altına alınacak.
30 Nisan 2013 tarihinde Ankara'da yapılacak toplantıya Çanakkale, Trabzon, Bozüyük (Bilecik), Elbistan (Kahramanmaraş), Kuşadası (Aydın), Mustafakemalpaşa (Bursa), Orhangazi (Bursa), Çankırı, Giresun, Kastamonu, Kırşehir, Rize, Bandırma (Balıkesir), Niksar (Tokat), Iğdır, Şırnak, Van, Bismil (Diyarbakır), Kırıkhan (Hatay), Viranşehir (Şanlıurfa), Yüksekova (Hakkari) belediye başkanları katılacak.
Proje ile aralarında Çanakkale ve Yüksekova'nın da bulunduğu Türkiye'nin dört bir yanındaki yerleşim birimlerinde içme suyu ve atık su projelerinin tesis yapım maliyetinin, yüzde 85'i AB hibesi, ortalama yüzde 5'i Çevre Şehircilik Bakanlığı hibesi ile karşılanacak. Belediyeler yatırımın sadece yüzde 10'unu üstlenecek.
Kentlerde AB normlarında su ve kanalizasyon alt yapısı kurulmasını amaçlayan projenin hedefleri arasında; içme suyu sistemlerinin iyileştirilmesi, arıtma tesislerinin yapımı, nehir, ırmak, dere gibi yüzey sularının kirlenmesinin önlenmesi, yağmursuyu toplama sistemlerinin ayrıştırılması ile şehir içinde kanalizasyon sistemlerinde oluşacak taşkınların önlenmesi, yeraltı su kaynaklarının kirlenmesinin önlenmesi, suların kirlenmesi veya iyi arıtılmamasından kaynaklanan sağlık sorunlarının önlenmesi yer alıyor.
ANKA