Beleş kelimesi, "beleşe konmak", "beleş atın dişine bakılmaz" gibi atasözü ve deyimlerde geçiyor. Aslen Arapçadan alıntı bir sözcük olan beleş, “hiçbir şeysiz, hiçbir şey vermeden” anlamını taşına bilā şey’ kelimesinden türemiştir. Türkçede tespit edilen ilk örneği, Ahmed Vefik Paşa'nın Lehce-i Osmânî sözlüğüdür. Bu sözlükte de "beleş" olarak geçen kelime, günümüzde argo ve halk ağzı kelimesi olarak geçmektedir. Beleş kelimesinin TDK'ye göre anlamı şu şekildedir: "Karşılıksız, emeksiz, parasız elde edilen, müft."
Beleş kelimesinin anlamı zaman içinde değişmemiştir. Kelime varlığının zenginleşmesiyle birlikte beleş kelimesiyle eş anlamlı kelimeler türemiştir. Peki, beleş kelimesinin eş anlamlıları nelerdir ve cümle içerisinde nasıl kullanabiliriz?
Ahmed Vefik Paşa'nın da Lehce-i Osmânî sözlüğünde de "bedava, caba." anlamlarıyla geçen beleş kelimesinin birden fazla eş anlamlısı vardır. Beleşin eş anlamlısı olan kelimeleri şu şekilde sıralayabiliriz:
Beleş kelimesinin eş anlamlılarını, cümle içerisinde beleş yerine kullanabiliriz. Ancak yine de cümlenin bağlamına ve anlamına bakmakta her zaman fayda var.
Beleş kelimesinin eş anlamlıları ile çeşitli cümleler kurulabilmektedir. Bu cümlelere de şu şekilde örnekler verilebilir: