HABER

Belgelerdeki sır perdesi aralanıyor

Wikileaks’in hafta sonundan bu yana yayımladığı belgeleri neye göre seçtiği ve hangi sırayla yayımladığı uluslararası kamuoyunda en çok merak edilen noktalardan biriydi.

Belgelerdeki sır perdesi aralanıyor

Sitenin belgelerini paylaştığı beş yayın organından biri olan Le Monde’un yayın koordinatörü Sylvie Kaufmann, “Bizim seçtiğimiz belgeleri yayımlıyorlar” dedi.

Wikileaks daha önceki sızıntılarda on binlerce belgeyi bir seferde yayımlamıştı. Ancak bu kez dosyalar siteye her gün küçük paketler halinde yükleniyor.

Wikileaks’in belgeleri kamuoyuyla paylaşmadan önce anlaştığı Fransız Le Monde, İngiliz Guardian, Alman Der Spiegel ve İspanyol El Pais gazete ve dergilerinin incelemesine sundu. Guardian da belgeleri ABD’li New York Times’la paylaştı.

Le Monde Yayın Koordinatörü Kaufmann, Wikileaks’in bütün belgeleri bu beş yayın organına teslim ettiğini, gazetelerin editörlerinin yaptıkları seçimlere göre belgelerin kamuoyunun geri kalanının erişimine açıldığını söyledi.

Kaufmann ve anlaşmanın diğer tarafları, Wikileaks’e hangi belgelerin kamuoyuyla paylaşılması ve kimlerin isimlerinin gizlenmesi konusunda da danışmanlık yaptıklarını belirtti.

İSİMLER NASIL GİZLENİYOR?

El Pais Genel Yayın Yönetmeni Javier Moreno ise Madrid’deki ofisinden telefonla verdiği röportajda her kurumun belgelerdeki isimlerin gizlenmesi için farklı bir method önerdiğini ve “Wikileaks’in hoşuna gideni seçtiğini” söyledi.

Belgelerle ilgili haberler yayımlandıkça Wikileaks ilgili belgeleri kendi sitesinde yayımlıyor. Örneğin Guardian’da Perşembe günü Rus güvenlik yetkilisi Aleksandr Litvinenko’nun radyasyon zehirlenmesiyle öldürülmesiyle ilgili haberi yayımladığı sıralarda Wikileaks de konuyla ilgili üç belgeyi sitesine yükledi.

Geleneksel basın organlarıyla Wikileaks arasındaki bu yakın ilişki aynı zamanda çok sıra dışı bir gelişme zira ABD’nin hakkında soruşturma başlattığı bir kuruma çok açık destek verilmesi söz konusu.

WIKILEAKS GAZETECİLİK STANDARTLARINA UYDURULUYOR

Florida St. Petersburg’da bulunan Poynter Enstitüsü’nden gazetecilik etiği profesörü Kelly McBride, “Söz konusu örnekte, haber kanallarının çok açık bir biçimde farklı değerlere sahip bir kurumla ortaklık kurduğunu görüyoruz” dedi.

McBride bu sıra dışı işbirliğinin aynı zamanda geçmişte hassas olan bazı noktaları sansürlemeden belgeleri yayımlayan Wikileaks’i bazı gazetecilik standartlarına uymaya zorladığını da belirtti.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler