Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mevlana Müzesi ziyareti sırasında yeni restore edilen Derviş Hücreleri adı verilen odaları gezdiği sırada 'LED' ekran bir monitöre simülasyon amaçlı yansıtılan bir dervişin gözleriyle önünden geçen kişiyi takip etmesine tepki gösterdi. Bakan Günay, yanındaki yetkililere, "Ben burdan çıkana kadar kaldırın" talimatını verdi. Görevliler, monitör duvara montajlı olduğundan çıkartamadığı için çareyi ekranı kapatmakta buldu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bugün Konya'ya gelerek, Garanti Bankası ve TÜRSAK Vakfı'nın işbirliğiyle çocuklar için gerçekleştirilen 'Garanti Mini Bank 9'uncu Çocuk Filmleri Festivali'nin açılışı törenine katıldı. Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış öncesi, festivale gelen çocuklar palyaçolar ve çizgi film karakterlerinin eşliğinde oynayarak eğlendi. Çocukların arasına giren Bakan Ertuğrul Günay ise hatıra fotoğrafı çektirdi. Oyuncu Sinem Kobal'ın sunuculuğunu yaptığı programda kısa bir konuşma yapan Bakan Günay, çocukların sanatla buluşturulmasının son derece önemli olduğunu söyledi.
Mevlana Kültür Merkezi'ndeki, bakanlığına bağlı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun ses kayıt stüdyosunda inceleme yapan Bakan Günay, daha sonra Mevlana Müzesi'ni ziyaret etti.
**BAKAN GÜNAY'DAN, KALDIRIN TALİMATI**
Bakan Günay, ziyaret sırasında yeni restore edilen Derviş Hücreleri adı verilen odaları gezdiği sırada 'LED' ekran bir monitöre simülasyon amaçlı yansıtılan bir dervişin gözleriyle, ekranın önünden geçerken kendisini takip ettiğini fark etti. Bunun üzerine Bakan Günay, 'Bu ne?' diye sordu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü de, "Ziyaretcileri kafasını öne eğerek selamlıyor. Ama programı tamamlanmadığı için sadece göz takibi yapıyor" şeklinde cevap vermesi üzerine tepki gösteren Bakan Günay, "Çalışmayan şeyi niye bana gösteriyorsunuz. Ben müzeden çıkana kadar kaldırın" talimatanı verdi. Bakan Günay, diğer derviş hücrelerini gezerken, müze görevlileri önce monitöru kaldırmak istedi. Fakat duvara montajlı olduğu için çıkartamayınca, çareyi ekranı kapatmakta buldu.
Bakan Günay, müze ziyaretinin ardından Konya'nın Beyşehir İlçesi'nde bulunan Kubadabat Sarayı ve Mevlana Müzesi'ndeki restorasyon çalışmalarına sponsor olan Akkanat Holding'in sahibi Ali Akkanat ile protokol imzaladı. Bakan Günay, Anadolu'da Roma, Lidya, Urartı, Hitit eserlerini ayırım gözetmeksizin korumaya çalıştıklarını ama Selçuklu ve Osmanlı'ya ait eserlere daha önem verdiklerini kaydeddi.
Bakan Günay daha sonra Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültür Park'ta yaptırılan İl Halk Kütüphanesi'nde incelemede bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Mevlana Müzesi'nin gelir kaynaklarının bir bölümünün Konya'ya aktarılacağını belirtti. Önümüzdeki dönemde gelir aktarması sözleşmesi imzalanacağını kaydeden Bakan Günay, şunları söyledi:
"Konya Mevlana Müzesi'nin gelirini önümüzdeki bir kaç yıl sadece Konya'nın tarihi eserlerine ayırmak üzere aramızda sözleşme gerçekleştireceğiz. Ama sadece bizim ayırdığımız kaynaklarla olmaz, yurttaşlarımızın katkıları, Özel İdaremizin, belediyemizin, Konya halkının desteği bizim için çok önemli. Konya 2 milyon civarında turist alıyor. Bunun 500 bine yakını yabancı ülkelerden geliyor. Türkiye'nin turizm potansiyeli içinde bu önemli bir rakamdır. Ama bu düzenlemeleri yaptığımı zaman yabancı ziyaretçi sayısının bir kaç misli artacağını taahhüt edebilirim. Ulaşım projeleri de gerçekleştiğinde Konya, Türkiye'nin önemli kültür duraklarından biri ve dünyaca bilinen merkezlerden birisi haline dönüşecek. Çatalhöyük'ü de bu yıl dünya mirası listesine almayı başaracağız."
Bakan Günay, Mevlana Müzesi'nde teşhir edilemeyen eserleri de ziyaret güzergahında yeni bir Etnoğrafya ve Arkeoloji Müzesi yaparak orada sergilemeyi planladıklarını bu konuda da Konya Büyükşehir Belediyesi ile fikir anlaşmasına vardıklarını söyledi.