Bergen sahne adını kullanan Belgin Sarılmışer'in acı dolu hayat hikayesini anlatan Bergen filmi 4 Mart Cuma günü sinema izleyicisi ile buluştu. Kocası tarafından yüzüne kezzap atıldıktan sonra öldürülen ünlü sanatçının biyografi filmi sebebiyle Bergen kimdir? Kaç yaşında öldü? Neden öldürüldü? Mezarı nerede ve neden kafeste? Çocuğu var mı? Bergen'i öldüren kocası ne oldu? sorularının yanıtı vatandaşlar tarafından araştırılmaya başlandı. Bergen'in biyografisi, şarkıları ve ölümüne ilişkin ayrıntılar haberimizde.
Bergen'in asıl ismi Belgin Sarılmışer'dir.
Bergen, 16 Temmuz 1960'da Mersin'de dünyaya geldi. Henüz 6 yaşındayken, annesi Sebahat Çakır ile babasının boşanması sonucu, 1966'da annesiyle Ankara'ya yerleşti.
Yenimahalle Yunus Emre İlkokulu'ndan sonra Ankara Devlet Konservatuarı Piyano bölümünü girdi ama maddi sıkıntılar nedeniyle ayrılıp yaşını büyülterek bir süre PTT'de çalıştı.
1977'de eğlenmek için gittiği gece kulübünde arkadaşlarının ısrarıyla sahneye çıkarak 'Batsın Bu Dünya'yı seslendirdi ve kulübün sahibi İlhan Feyman'dan teklif alarak, sahnelere adım attı.
Sahne adını, Norveç'in Bergen şehrinden etkilendiği için Bergen olarak belirleyen sanatçı, Feyman Gece Kulübü'nde Grup Lokomotif orkestrası ile birlikte Türk Sanat Müziği, Türk Hafif Müziği ve dönemin modası olan arajmanlardan oluşan repertuarlarla sahne aldı.
Ankara'dan sonra iş için Adana'ya giden Bergen, burada Halis Serbes'le tanıştı ve bir yıl sonra da evlendi. 1982 yılında Atlas Plak'tan ilk longplayı olan 'Şikâyetim Var'ı çıkardı. Sanat yaşamındaki çıkışı devam ederken kocasının şiddet göstermesine dayanamayan Bergen, birçok kez eşinden kaçtı.
Ekim 1982'de İzmir'de çalışırken kocasının azmettirmesiyle yüzüne kezzap atıldı. Bu saldırıda tek gözünü kaybeden ve vücudun büyük bir kısmı yanan Bergen, tedavi sonrası Kibariye'yi meşhur eden 'Kimbilir' şarkısının bestecisi Cengiz Özşeker tarafından ikna edilip sahneye çıkarıldı.
İstanbul müzik piyasasındaki ilk profesyonel longplayi olan "İnsan Severse"yi Burhan Bayar'ın müzik yönetmenliğinde çıkaran sanatçı 1986 yılının sonlarına doğru yaptığı "Acıların Kadını" ile şöhrete kavuştu.
Plak şirketi tarafından Nisan 1987'de "1986 yılı Albümü En Çok Satan Arabesk Kadın Sanatçı" unvanıyla Altın Plak ve Altın Kaset'le ödüllendirildi.
Aynı yıl Ülkü Erakalın'ın senaryosu ve yönetmenliğiyle "Acıların Kadını" filminde Yalçın Gülhan, Asuman Arsan ve Meral Niron'la kamera karşısına geçti. Büyük bir hayran kitlesi edinen Bergen, konser için gittiği Adana'da uğradığı bıçaklı saldırıdan son anda kurtuldu.
Bir dönem sanatçı, büyük ustalar Selami Şahin, Özer Şenay ve Cengiz Tekin'in yönetmenliklerinde sırasıyla "Onu da Yak Tanrım", "Sevgimin Bedeli" ve "İstemiyorum" albümlerini çıkardı.
Nisan 1989'da kocasından da resmen boşanan Bergen, Haziran 1989'da sahnelere dönüşünü, hayattayken ki son albümü olan "Yıllar Affetmez" ile yaptı.
Yoğun bir ilgiyle karşılanan albümün tanıtım turnelerine başlayan sanatçı 14 Ağustos 1989'u 15 Ağustos'a bağlayan gece Adana Pozantı'da boşandığı eşi Serbes tarafından kurşunlanarak öldürüldü. Sanatçının cenazesi memleketi Mersin'de defnedildi.
Yurt içinde ve dışında konserler veren sanatçı, kısa ömrüne 5 longplay, 11 kaset, 129 şarkı ve bir film sığdırmayı başardı. Farklı ve güçlü sesiyle arabesk dünyasında iz bırakan Bergen'in vefatının ardından, 1990'da "Giden Gençliğim" albümü yayınlandı ve albüm ilk çıktığı gün tükendi.
Pek çok arabesk ve nostalji konseptli albümlerin yanı sıra Bergen'in şarkıları Ceylan Ertem, Ebru Yaşar, Emrah, Funda Arar, Muazzez Ersoy ve Işın Karaca tarafından da yorumlandı.
Yoğun bir ilgiyle karşılanan albümün tanıtım turnelerine başlayan Bergen, 14 Ağustos 1989'u 15 Ağustos'a bağlayan gece, Adana Pozantı ilçesinde boşandığı eşi Halis Serbes tarafından kurşunlanarak öldürüldü. Bergen’in naaşı, memleketi Mersin'e defnedildi.
Halis Serbest o dönem gazinolarda şarkıcılık yapan Bergen’den ailesine yakışmadığını söyleyerek mesleğini bırakmasını istedi. Bergen bu durumu kabul etsede meslek aşı gereği sahnelere geri döndü. Bunun üzerine Hali Serbest, Bergen'i boşamak istedi. Bergen sahnelere dönünce yüzüne kezzap attıran Serbest, şarkıcının 2 gözünü kaybetmesine sebep oldu. Bergen'in sol gözü, daha sonra görme yetisini tekrar kazandı. Bergen, bu olaydan sonra saçlarını hep sağ gözünün üzerine doğru kapatmak durumunda kaldı. Bu olay sonrası iki ay boyunca firari olarak yaşayan Halis Serbest, daha sonra yakalanarak cezaevine girdi. Halis Serbest 1989'da Bergen'i öldürdü.
Bergen'i öldüren Halis Serbest, ölümünden önce ünlü şarkıcıya "Seni mezarında bile rahat bırakmayacağım" demiştir. Halis Serbest'in bu sözlerine şahit olan Bergen'in annesi Sabahat Hanım da bunun üzerine kızının mezarını bir kafes ile kapattı. Bergen'in mezarı memlekti Mersin'dedir.
Kocası Halis Serbest tarafından kezzaplı saldırıya uğrayan ve ardından kurşuna dizilen Bergen hiç anne olmadı.
1982 Şikayetim Var
1983 Kardeşiz Kader
1985 İnsan Severse
1986 Acıların Kadını
1987 Onu Da Yak Tanrım
1988 Sevgimin Bedeli
1988 İstemiyorum
1989 Yıllar Affetmez (Aslen Son Albümü)
1990 Giden Gençliğim
1990 Garibin Çilesi Mezarda Biter
1991 Son Ağlayışım
Bergen'in öldüren Halis Serbest cinayetten 12 yıl ceza almış olsa da bu cezanın 7 ayını yatarak tahliye olmuştur. Acılarla dolu bir geçmişi olan ve hazin bir sonla hayatını kaybeden arabesk şarkıcısı Bergen'ni öldüren Halis Serbest şu anda Adana'da yaşıyor.
Halis Serbest "Sen Affetsen Ben Affetmem" ve "Acıların kadını" gibi şarkılarla bir döneme damga vuran ünlü arabesk şarkıcısı Bergen'in kocasıydı. Halis Serbes İzmir'de konser verdiği esnada Bergen'in yüzüne kezzap attırmıştır. Bu nedenle Bergen'in bir gözünü kaybetmesine neden olan Halis Serbes, 14 Ağustos 1989 tarihinde Bergen'i Adana'da sıktığı 6 kurşunla öldürmüştür.