Ne çok fazla, ne de çok az vitamin alınmalı insan vücudunun ihtiyacı kadar alınması önemlidir. Fazla alınan vitaminler vücuttan sindirim sistemi yoluyla atılır, vitamin eksiliğinde ise insanlar çeşitli hastalıklara yakalanmaktadır.
B1 vitaminin diğer adı Thiamine'dir suda eriyebilen bir vitamin olan B1 vitaminin günlük 1-2 mg(miligram) alınması gerekmektedir. Uzun süre B1 vitamini alınmadığında ortaya çıkan hastalığının adı 'Beriberi Hastalığı' dır.
Beriberi Hastalığı bir sinir sistemi hastalığıdır. Beslenme alışkanlığından ötürü Uzakdoğu ülkelerinde sıklıkla yaşanmaktadır.
Beriberi hastalığının belirtileri nelerdir?
Vücutta B1 vitaminin eksikliği halsizlik, sinirlilik, dikkatsizlik, yorgunluk, depresif bozukluklar gibi pek çok soruna sebep olabilmektedir. Ayrıca B1 vitamini sinir sisteminin de sağlıklı olması ve kusursuz çalışabilmesi için de oldukça gereklidir. B1 vitaminin eksikliği bazen hafıza sorunlarına da yol açabilmekte hatta aşırı eksiklik beriberi hastalığına sebep olabilmektedir. Vücut depolanan proteinleri B1 vitamini aracılığıyla kullanır. Ayrıca B1 vitamini karbonhidratlardan enerji üretir.Bununla birlikte b1 vitamini beyin fonksiyonları ve sindirim sistemi üzerinde de önemli rol oynar. B1 vitamini kan hücrelerinin oluşumu ve dolaşım sisteminin sağlıklı olması açısından da gereklidir. Depresif bozukluklar, huzursuzluk, kas zayıflığı, konsantrasyon zorluğu, hafıza zayıflığı, çabuk sinirlenme, ayaklarda karıncalanma ve uyuşukluk, kalp çarpıntısı ve kabızlık B1 vitamini eksikliğinin temel belirtileridir.
Beriberi hastalığına ne iyi gelir?
B1 vitamini eksikliğinde kullanılacak temel gıdalar ise buğday, baklagiller, ıspanak, Brüksel lahanası, badem, ceviz, fındık, yulaf, mısır, pancar, karaciğer ve böbrektir.
Beriberi hastalığının tedavisi nedir?
Beriberi hastalığının tedavisinde kullanılabilecek yegâne yöntem B-I vitamin eksikliğini giderecek şekilde ilaç tedavisi ya da beslenmedir.