ANKARA (İHA) - Hastalık yapıcı mikroorganizmalardan korunmak için, iyi kaynatılmış, pastörize-sterilize edilmiş süt ve ürünlerinin kullanılması gerektiği belirtilirken, dondurulmuş besinlerin, özellikle de etlerin çözdürülme işinin oda sıcaklığında, soba-radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde değil, buzdolabının alt raflarında bekletilerek yapılması gerektiği bildirildi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ayşe Baysal, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, pastörize veya sterilize edilmemiş sütlerin, kabardıktan sonra 5 dakika kaynatılıp hemen soğutulması gerektiğini kaydetti.
Kaynatılmış ve pastörize sütlerin, cam kavanozda buzdolabında 12 gün, kutusu açılmış sterilize sütlerin ise en fazla 3 gün saklanabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Ayşe Baysal, kaynatılmamış veya pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler taze olarak tüketildiğinde, hastalık etkeni (Brusella) olabileceğini söyledi.
ÇÖZÜLMÜŞ BESİNLER HEMEN PİŞİRİLMELİ Kıyma ve organ etleri uzun süre saklanmadığından, buzdolabında saklamak şartıyla 1-2 gün içerisinde tüketilmesi gerektiğini ifade eden Prof. Baysal, "Etler hemen tüketilmeyecekse, birer yemeklik miktarlarda, yassı şekilde paketlenmiş olarak normal buzdolabı buzluklarında 1 hafta, derin dondurucularda 3-4 ay süre ile dondurularak saklanabilir. Dondurulmuş besinler, özellikle etler, buzu çözdürüldükten sonra yeniden dondurulmamalıdır. Çözülme işi, oda sıcaklığında, soba-radyatör üzerinde ve altında, hafif ateşte veya güneşli yerlerde yapılmamalıdır. Çözülme işlemi, buzdolabının alt raflarında bekletilerek yapılmalıdır. Çözülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir" dedi.
YUMURTA, MUTLAKA YIKANMALI
Kırık, çatlak ve kirli yumurtaların satın alınmamasını isteyen Prof. Baysal, "Yumurta buzdolabında saklanmalı, kullanmadan önce mutlaka yıkanmalıdır. Çiğ yumurta tüketimi hastalık etkeni olabildiği gibi bazı vitaminlerin kullanımını da engeller. Yumurta en fazla 8-10 dakika süreyle haşlanmalıdır. Uzun süre haşlanmış yumurtanın sarısı etrafında oluşan yeşil renk, besin değerinin azaldığını gösterir" diye konuştu.
Kurubaklagillerin de, pişirilmeden önce pestisit (böcek ilacı) kalıntılarından arındırılması için iyice yıkanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ayşe Baysal, kurubaklagillerin iyi pişmelerini sağlamak için 8-10 saat ön ıslatma işlemi uygulanması gerektiğini bildirdi.
SEBZE VE MEYVELERİ BEKLETMEYİN Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Baysal, taze sebzeler doğrandıktan sonra bekletilirse ve haşlama, pişirme suları atılırsa, vitamin ve minerallerinin azalacağını kaydederek, meyveler kesildikten veya suyu sıkıldıktan sonra bekletilirse, C vitamini değerinin azalacağını söyledi. Kapakları dışa dönük (bombelenmiş) konservelerin sağlık için son derece tehlikeli olduğunu ifade eden Prof. Baysal, zehirlenmelere yol açabileceği uyarısında bulundu.
Ürün satın alırken imal ve son kullanma tarihlerinin kontrol edilmesinin önemine dikkat çeken Prof. Baysal, "Son kullanma tarihi geçmiş ürünler kesinlikle satın alınmamalıdır. Çünkü, ürün, bozulmuş olabilir, mikroorganizma üreyebilir, lezzeti ve fiziki görünümü değişebilir, besin değeri kaybolmuş olabilir" dedi.