HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Besinler nasıl korunmalı?

KONYA (İHA) - Konya Tarım İl Müdürlüğü'nde görevli Ev Ekonomisi Teknisyeni Aygül Erdoğmuş, uygun ortamda muhafaza edilmediği için yeşillenen ve çimlenen patateste zehir oluştuğunu, bu nedenle tüketilmesinin sakıncalı bulunduğunu söyledi.

Besin maddelerinin muhafazasıyla ilgili bilgi veren Ev Ekonomisi Teknisyeni Erdoğmuş, patatesin aydınlık bir yerde bekletilmesi durumunda yeşilleneceğini, çok nemli ve sıcak yerlerde ise çimleneceğini belirterek, "Böyle patateslerde solanin denen zehirli madde oluşmaktadır ve tüketilmesi sakıncalıdır. Patatesleri orta nemli, karanlık, hava akımı olan bir yerde saklamanız en uygunudur" dedi.

Erdoğmuş, pirinç, bulgur, kuru fasulye, nohut gibi besinlerin ise taş, toprak, çöp gibi yabancı maddelerden ayıklanarak serin ve kuru yerlerde muhafaza edilmesinin bozulma riskini azaltacağını belirtti.

Erdoğmuş, şunları söyledi:
"Kuru soğan, nemli ve sıcak yerde bozulacağı için, serin, nemi az, kuru bir yerde muhafaza edilmelidir. Ceviz, fındık, fıstık gibi yağlı besinler çabuk küflenip, acı bir tat alır. Bunu önlemek için önce iyice kurutmalı sonra kuru ve serin yerde saklamalıdır. Taze sebzeler, üzerlerindeki çamur, toprak, toz yıkandıktan sonra naylon torbalar içinde muhafaza edilirse yaklaşık 5 gün dayanır. Etleri günlük tüketilecek parçalara ayırıp yağlı kağıda sararak buzlukta muhafaza etmelidir. Tüketilecek parça bir gün evvel buzluktan alınarak çözülmesi sağlanmalıdır. Pastörize sütler kışın 2, yazın 1 gün dolapta saklanabilir. Dolaptan çıkarılan sütü ılıtmak için sıcak su içinde 1-2 dakika tutmak yeterli olur. Ekmekler naylon torba içerisinde uzun müddet saklanırsa da küflenir. Buzdolabının buzluğunda saklayıp yemeden 1 saat önce dolaptan çıkarmak lazımdır. Yağlar, sıcak ve aydınlık yerlerde acı tat alacağından buzdolabında muhafaza edilmelidir. Yumurtalar kirli ise katiyen yıkayıp buzdolabına koymayın, kullanacağınız zaman yıkayın. Çayı, gazyağı, sabun gibi maddelerin yanında saklamayın, en iyisi cam kavanozlarda saklamaktır."

Aygül Erdoğmuş, satın alınan ambalajlı besinlerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmesini; un, bulgur, makarna, salça, yağ ve şekerin aylık olarak, peynir, yumurta, et, sebze, meyvenin haftalık olarak, ekmek ve sütün ise günlük olarak alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler