YURTHABER

Kayseri
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

“beslenme Bozukluğu Kramp Nedeni”

Kayseri özel Avrupa Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Meltem Gündoğ, kramplarının tek nedeninin...

Kayseri özel Avrupa Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doktor Meltem Gündoğ, kramplarının tek nedeninin fiziksel aktiviteler olmadığını, beslenme bozukluklarının da kramp oluşmasına önemli ölçüde etki ettiğini söyledi.

Uzm. Dr. Meltem Gündoğ, krampı, özellikle kol ve bacaklarda görülen istemsiz, spazmın geliştiği kas kasılmaları olarak tanımladı. Birçok krampın nedeninin saptanamadığını belirten Gündoğ, günlük yaşamdaki aşırı fiziksel aktivite, birbirini tekrarlayıcı hareketler, kullanılan ilaçlar, hormonal değişiklikler ve beslenme bozukluklarının kramp nedeni olduğunu ifade etti.

Krampın yalnızca fiziksel aktivitelerle ilgili olduğu sanısının yanlış olduğuna dikkat çeken Gündoğ, özellikle beslenme bozukluklarına, kalsiyum, magnezyum ve potasyum eksikliğine dikkat etmek gerektiğinin altını çizdi. Gündoğ “Tabi bu mineralleri azaltan etkenleri de değerlendirmek gerekir. Aşırı sıcakta çalışmak, diüretik tansiyon ilaçları ve bir takım tiroid ilaçları kullanmak, aşırı terlemek, aşırı fiziksel aktivite, hormonal değişiklikler, bu minerallerin emilimini ve kullanımı bozacağı için, ilk önce tepkisel olarak cildimizden sonra kaslarımız tepki veriyor.” dedi.

Kramp esnasında, fiziksel aktiviteyi bırakıp gevşemek gerektiğini belirten Gündoğ, “Kramp giren kası kas yönünde sıvazlamak gerekiyor. Ve çok büyük bir kas rubunu ilgilendirmiyorsa ters yönde o kası germek gerekiyor. Daha sonrasında o bölgede kas yumağı şeklinde şişlikler ve ciddi ağrılar olabilir, bunun için de kişinin, dayanabildiği kadar sıcak kompres ve germe, gevşeme egzersizleri yapması rahatlamayı sağlar.” diye konuştu. Gündoğ, krampların sık tekrarlanması durumunda mutlaka doktora başvurmak gerektiğini kaydetti.

Krampların, fiziksel aktiviteye sekonder olarak gelişmesi nedeniyle daha ziyade gençlerde görüldüğünü de vurgulayan Gündoğ, “Bir de sebepsiz olan kramplar var, özellikle gece krampları olarak karşımıza çıkıyor. Bunun için de yine aynı sebepler söz konusu. Hastalara bu durumda yatmadan önce bol sıvı almalarını, mutlaka gevşeme egzersizleri yapmalarını, ılık bir duş almalarını tavsiye ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler