YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Beslenme Uzmanı Özgök: Mide problemi olanlar et tüketiminde aşırıya kaçmamalı

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda...

Beslenme Uzmanı Özgök: Mide problemi olanlar et tüketiminde aşırıya kaçmamalı

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fadime Özgök, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu. Bayramda yaygın tek yönlü et tüketimi alışkanlığına dikkat çeken Özgök “Bayramda sadece et yemek yerine süt, ekmek, sebze ve meyve gruplarıyla da beslenmeye özen gösterilmesi gerekir.” dedi.
Fadime Özgök, Kurban Bayramı’na özel beslenmenin püf noktaları konusunda vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Özgök, özellikle mide ile ilgili problemi olan kişilerin et tüketiminde aşırıya kaçmamasını istedi.
Etin sindirimi zor bir besin olduğunu hatırlatan Özgök, aşırı tüketimin sindirimi güçleştireceği vurguladı. Fazla tüketilmesi sonucu ette bulunan doymuş ve kan yağlarının artmasına, kalp damar hastalıklarının oluşmasına sebep olabildiğini dile getiren Özgök, “Diyabet, tansiyon, şişmanlık, kalp damar rahatsızlığı ve benzeri kronik rahatsızlığı olanlar et tüketim miktarına dikkat etmelidirler. Kronik rahatsızlığı olanlar kadar sağlıklı bireyler için de tüketilen et miktarı çok önemlidir.” diye konuştu.
Kurban eti tüketilirken yenilen et miktarının yanı sıra etin pişirme tekniğine de özen gösterilmesini öneren Özgök, kızartma ve kavurma yerine ızgara ve fırınlanmış olarak tüketilmesi daha uygun olacağını bildirdi.
Pişirme sırasında etin yağsız kısmının tercih edilmesi, etle yapılan yemeklerde ilave yağın kullanılmaması bilgisini veren Fadime Özgök, “Et yemeklerine kesinlikle kuyruk yağı ve tereyağı eklenmemelidir. Mangalda pişirme sırasında ise etlerin kömürleşmemesine, dış kısmının pişmiş iç kısmının çiğ kalmamasına bakılmalıdır.”şeklinde konuştu.
Etin posa içeriği olmadığından kabızlığa neden olabileceğini ifade eden Özgök, şöyle devam etti: “Bu sebeple etin yanında posa içeriği yüksek olan sebze, meyve, kepekli ekmek gibi gıdaların tüketimi çok önemlidir. Etin yanında tüketilecek olan sebze ve meyvelerdeki C vitamini etin içerisindeki demirin vücutta kullanılabilirliğini arttırır. Bu yüzden etin yanında bolca limonlu yeşil salata tüketilmeli.”

KURBAN BAYRAMI’NDA SAĞLIKLI BESLENMENİN 8 ALTIN KURALI
Özgök, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin alın kurallarını şu şekilde sıraladı: “Öncelikle güne mutlaka hafif bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Öğünlerde aşırı miktarda tüketmek yerine az ve sık yemek yenmeli; mümkünse ara öğün tüketilmelidir. Yapılan ziyaretler sırasında ikram edilen hamur tatlılarından tadımlık alınmalı; varsa sütlü veya meyveli tatlılar tercih etmeli. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen çikolata ve şekerlerde aşırıya kaçılmamalı. Günde 1,5-2 litre su tüketilmeli. Çay, kahve gibi kafeinli içecekler yerine bitkisel çaylar ikram edilebilir. Bayram boyunca diyabeti, kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar yediklerine dikkat etmeli ve tedavilerini bozmamalı. Bayram süresince fiziksel aktivite arttırılmalı; özellikle yürüyüş yapılmalı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler