Beslenme tarzınızı kökten değiştirecek formüller.
1- Gün içerisinde yediğimiz tatlıların, bir gece önceki uyku süremizle ilgisi olduğunu biliyor muydunuz? Yeteri kadar uyuyamadığımızda vücudumuz kendini yenileyemez, dolayısıyla açlık tokluk hissi yaratan hotmonların yeterli bileşenlerini üretmekte zorlanır. Ertesi gün kendimizi daha iyi hissetmemiz için bir denge kurmaya çalışır ve değişik yollar arar. Bu yollardan biri de şekerli gıdalar tüketerek daha mutlu olmamızı sağlar.
2- İş yerinde saat 15:00 ve 16:30 saatleri arasında masa başı işi yapanlar, karınları tok olsa da bir şeyler yemek istiyor. Bu saatlerde en iyi ara öğün bir kutu yoğurt ya da 95 kalori değeri içeren çikolatalı bar olabilir. Fazlasını yemek istediğinizde naneli esans yağı koklayın. Dişinizi fırçalamak da aynı işi görebilir.
3- Limon suyu, besinlerin kanımızdaki şekeri hızla yükseltmesini bir miktar engelleyebilir. Gün içinde içtiğiniz suya bir kaç damla limon damlatarak daha uzun süre tok kalabilir, bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.
4- Bazı gıdalar kan şekerinin ani yükselmesine neden olarak metabolizmayı yavaşlatır ve kilo alımını hızlandırır. Bazı yiyecekler de tam tersine metabolizmayı hızlandırır. Rafine edilmiş şekerler, nişastalı yiyecekler, baklava, börek, reçel ve patates gibi besinlerin yanına mutlaka protein içeren bir yiyecek eklenmelidir. Örneğin kahvaltıda reçelin yanında peynir tüketmek ya da böreğin yanında bir bardak ayran içmek gibi.
5- Öğlenleri sadece çorba içtiğiniz halde kilo veremiyor musunuz? Çorbanın yanında yoğurt ve salata yemenin açlık krizlerini daha iyi bastırdığı belirtiliyor. Tek aşına çorba kilo vermeye yetmeyebiliyor.
- - - - - - **6-** İtalyanlar çok fazla makarna yer ancak zayıftırlar. Bunun nedeni makarnayı az pişmis sevmeleriymiş. Yemekleri çok pişirmek kan şekerinde dengesizlik yaparak kiloya neden olabiliyor. Makarnayı az pişirmeye dikkat edin.
7- Bazı besinleri birlikte tüketmek zararını azaltıyor. Kafein tüketiminden sonra 125 gr meyve tüketmek ya da alkolün olumsuzluklarından kurtulmak için balık yemek gibi.
8- Çikolata gibi basit şeker, kan şekerinde ani yükselmeler yapar. Ani şeker yükselmesi karşılığında vücut gereğinden fazla insülin hormonu salgılar. Bu hormonun kanda fazla olması göbek bölgesinde yağlanmaya yol açar. Oysa çikolata yemeden önce bir bardak süt içmek ya da bir kas yoğurt yemek sıvı proteinin basit şekerden önce midede olmasını sağlar ve şekerin hızlı emilimini geciktirir.
9- Hayvansal ve bitkisel iki farklı proteini birlikte tüketmeyin. Portakal suyu gii asidik içeceklerle biftek ya da yumurtayı tüketmekten kaçının.
10- Yemek saatinden yarım saat önce doğru türde yağ tüketirseniz, beyninize tok olduğunuz sinyalini göndererek hormon sisteminize hile yaparsınız. Ana öğünden 20 dakika önce 7-8 ceviz içi, 10-12 adet tuzsuz badem ile yaklaşık 65-70 kalori kadar yağ tüketimi beyine doyma sinyali gönderir.
- - - - - - **11-** Günün erken saatlerinde kırmızı biber tüketirseniz öğleden sonraya kadar ani acıkları önler. Sabah omletinize kırmızı biber ekleyin ve tok kalın.
12- Sabah saatlerinde kalsiyum desteği alırsanız gün içinde daha az acıkır, kolesterol seviyemizi düşürebiliriz.
13- Hepimiz doyana kadar yemek yiyoruz. Ne yediğimizin pek bir önemi yok, temel amaç doyma hissi. Normalden daha az yiyerek zayıflamak çok zor. Örneğin aynı yaş ve kuru üzüm arasında daha volümlü olan yaş üzümü tercih edin.
14- Vücudumuzun susuzluğunu gidermek için de çok yiyoruz. Bu nedenle önce su için sonra yemek yiyin. Yemekten yarım saat önce 1-2 bardak su tüketirsek tokluk hissedecekve yalnızca besin gereksinimimiz olduğunda yiyeceğiz. Çok su içtiğimizde canımız karbonhidratlardan çok protein ister.