- Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam), sanayide istihdam kayıplarının da etkisiyle Ağustos ayında yüzde 13.5’e ulaşan tarım dışı işsizlikte artışın sürmekte olduğuna dikkat çekti.
Betam'ın “İşsizlik Artışı Devam Ediyor” başlıklı İşgücü Piyasası Görünümü: Kasım 2016 notunda, Ağustos döneminde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla tarım dışı işgücü 1 milyon 34 bin ya da yüzde 4.3, tarım dışı istihdam 579 bin ya da yüzde 2.7 arttığına işaret edilerek, "Böylece işsiz sayısında yılık artış yüzde 15.2 ile 455 bin olarak gerçekleşti. Tarım dışı istihdamdaki yıllık artışların oldukça yavaşlamış olduğu göze çarpıyor. Buna karşın tarım dışı işgücündeki artışlar devam etmektedir. Bu gelişmelere paralel olarak tarım dışı işsiz sayısının arttığı gözlemleniyor" denildi ve şu saptama yapıldı:
"Ağustos'ta bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla tarım dışı kadın işgücü 613 bin, erkek işgücü ise 432 bin arttı. Buna karşılık aynı dönemde tarım dışı kadın istihdamı 335 bin artarken erkek istihdam artışı 245 bin ile sınırlı kaldı. Tarım dışı kadın işsiz sayısı 278 bin, erkek işsizlerin sayısı 187 bin arttı. Ağustos 2015’ten Ağustos 2016’ya tarım dışı işsizlik oranları erkeklerde yüzde 10.1’den yüzde 10.9’a, kadınlarda ise yüzde 18.5’ten yüzde 20.8’e yükseldi."
Betam notunda, son dört dönemdir işsizlikte yaşanan yüksek artışa dikkat çekilirken tarım dışı istihdamda sert bir azalma olduğu belirtildi. Notta, Betam tahmin modelinin, mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizliğin, Ağustos döneminde yüzde 13.3 seviyesine yükseleceğini tahmin ettiği, rakamların tahmini doğruladığı belirtildi ve özetle şöyle denildi:
“Temmuz ayındaki mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranı TÜİK tarafından yüzde 13.2’den yüzde 13.3'e revize edildi. Ağustos 2016 döneminde tarım dışı işsizlik oranı da tahmine paralel olarak Temmuz 2016 dönemine kıyasla yüzde 0.2 artarak yüzde 13.5 olarak gerçekleşti. Betam tahmin modeli Eylül 2016 döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının değişmeyerek yüzde 13.5 olacağını öngörmektedir. Tahminde kullanılan ekonometrik modelde Kariyer.net'in verileri, İŞKUR verileri, reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı gibi farklı birçok değişken kullanılıyor." Sanayide istihdam kayıpları devam ediyor Mevsimsellikten arındırılmış sektörel istihdam verilerine göre geçen döneme kıyasla Ağustos 2016 döneminde istihdam tarımda 57 bin, hizmetlerde 15 bin artarken sanayide 30 bin, inşaatta ise 8 bin azaldı. Sanayi sektöründe istihdam kayıpları son üç dönemde 162 bine ulaştı. Hizmetlerde önceki iki dönemde görülen düşük istihdam artışlarının Ağustos 2016 döneminde de devam ettiği görülüyor. Mayıs-Ağustos döneminde hizmetlerde istihdam artışı 92 binle sınırlı kalmıştır. Ocak-Nisan döneminde bu sektörde istihdam artışı 276 bin düzeyindeydi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz