Sakarya'da, beton numune analizlerinde usulsüzlük soruşturmasının ikinci dalgasında gözaltına alınan 20 şüpheli serbest bırakıldı. Mahkemeye sevk edilen 18 şüpheliye adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı konuldu. Savcının tutuklanmalarını talep ettiği 11 şüphelinin serbest bırakılmalarına itiraz etmesi bekleniyor.
Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, beton numune analizlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla ilgili başlattığı soruşturmanın ikinci dalgasında dün gözaltı işlemi uygulanan 20 şüpheliden 2'si savcılık sorgularının ardından serbest bırakıldı. Savcı, 7'si adli kontrol tedbiri, 11'i de tutuklama talebi olmak üzere 18 kişiyi nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk etti. Sabah saatlerine kadar süren duruşmanın ardından mahkeme, 18 şüpheliyi adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı uygulayarak serbest bıraktı. Savcının tutuklanmalarını istediği biri öğretim üyesi 11 şüpheli için nöbetçi Asliye Ceza Mahkemesi'ne itiraz etmesi bekleniyor.
Soruşturmanın ikinci aşamasında gözaltına alınanlar arasında bir öğretim üyesi, yapı denetim firması çalışanları, inşaat sektöründe faaliyet gösteren bazı firmaların çalışanları ve bina sahipleri de bulunuyor.
Savcılığın 15 bina ile ilgili çalışma yaptığı, bu binalardan 10'unun savcılığın oluşturduğu bilirkişi heyetince incelendiği ve bazılarında usulsüzlüklere rastlanıldığı öne sürülüyor. Savcılığın gizlilik kararı aldığı soruşturmanın ikinci dalgasında gözaltına alınan şüpheliler, 'rüşvet', 'sahte belge düzenlemek' ve 'nitelikli dolandırıcılık'la suçlanıyor.
SORUŞTURMA
Beton numune analizlerinde usulsüzlük iddiasıyla başlatılan soruşturmanın ilk operasyonunda aralarında öğretim üyesi, hazır beton firmasının sahibi, bazı yapı denetim firmalarının yetkilileri ile usulsüzlük yapıldığı öne sürülen laboratuvarların yetkililerinin de bulunduğu 42 şüpheli 30 Nisan'da gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden 9'u, emniyet ve savcılık işlemlerinin ardından serbest bırakılmıştı. Şüphelilerden 25'i tutuklama, 8'i de adli kontrol uygulanması talebiyle 3 Mayıs'ta nöbetçi Sakarya 3. Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevk edilmişti. 'Örgütlü şekilde rüşvet', 'sahte belge düzenlemek' ve 'nitelikli dolandırıcılık' iddialarıyla hakim karşısına çıkan şüpheliler, adli kontrol ve yurt dışı yasağı uygulanarak serbest bırakılmıştı.
Soruşturmayı yürüten savcının bir üst mahkemeye itirazı üzerine 25 şüpheliden 24'ü hakkında yeniden yakalama kararı çıkartılmıştı. 24 şüpheliden 22'si yakalanıp cezaevine gönderilirken 2 şüphelinin aranmasına devam ediliyor. Soruşturmada, beton numune analizlerinin yapıldığı, aralarında üniversite laboratuvarının da bulunduğu bazı laboratuvarlarda, kalitesiz betona usulsüzlük yapılarak kaliteliymiş gibi rapor verildiği öne sürülüyor. 1999 Marmara depremi sonrasında orta hasarlı olarak tespit edilen bazı binalardan alınan numunelerde usulsüzlük yapılarak sağlam raporu verildiği iddia ediliyor. Soruşturmanın ilk aşamasında 25 binada 4 bilirkişi tarafından inceleme yapılmış, bazılarında usulsüzlüğe rastlandığı ileri sürülmüştü.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz