YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Beü Alaplı Myo’ya Üç Yeni Program

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Alaplı Meslek Yüksekokulu’na yeni bölümler açıldı.BEÜ Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler...

Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Alaplı Meslek Yüksekokulu’na yeni bölümler açıldı.

BEÜ Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörlüğü’nden yapılan açıklamada Alaplı MYO’ya üç yeni programın açıldığı belirtildi. Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Organik Tarım Programı hakkında yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Organik tarım, ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermekte olup, üretimde sadece miktar artışının değil aynı zamanda ürün kalitesinin de yükselmesini amaçlayan alternatif bir üretim şeklidir. Dünyada ve ülkemizde üretici ve tüketicinin bilinçlenmesi sonucu gıda tüketiminde sağlıklı ve dengeli beslenmeye olan yönelme oldukça artmaktadır.Bu sebeple bu sektörde, altyapının oluşması, üretimin geleceğinin planlanması, hızla gelişmekte olan organik tarım sektörünün teknik eleman ihtiyacının karşılanması ve bu alanda mevcut bilgi birikimi yani teknolojilerin kullanımı konusunda teknik birikime sahip elemanların yetiştirilmesi amacıyla Meslek Yüksek Okulumuzda “Bitkisel Ve Hayvansal Üretim” bölümü bünyesinde “Organik Tarım” programı açılmıştır. Bu programı bitiren öğrencilerin tarımsal üretime ilişkin geniş bir mesleki yelpazede çalışma imkanına sahip olacaktır. Bu kapsamda organik tarım işletmelerinde, kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarında yardımcı eleman olarak, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatlarında, tohumculuk, fidancılık, ilaç vb. araştırma merkezlerinde ve danışmanlık bürolarında iş bulma imkanına sahiptirler. Organik Tarım önlisans programını başarı ile bitirenler Dikey Geçiş Sınavıyla Ziraat Fakültelerinin Lisans programlarına geçiş yapabilirler.”

MAKİNA VE METAL TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ ÜRETİMDE KALİTE KONTROL PROGRAMI

Makina ve Metal Teknolojileri Bölümü Üretimde Kalite Kontrol Programı ve Mülkiyet Koruma Ve Güvenliği Bölümü İş Sağlığı Ve Güvenliği Programları hakkında ise bilgiler verilerek şöyle denildi:

“Gelişen endüstriyel faaliyetler ve hizmet sunumundaki değişik ihtiyaçlar yetişmiş ara insan gücüne olan ihtiyacı da beraberinde getirmiştir. İşyerinde istihdam edilen insan gücü nitelik olarak değişmeye başlamıştır. AB ile ilgili gelişmeler ve kalite alanındaki görüş farklılıkları kalite ve kontrolünü ön plana çıkarmış ve sistemli hale getirmiştir. Üretimde Kalite Kontrol Teknikerleri farklı endüstri sektörlerinde araştırma geliştirme, proses tasarımı ve optimizasyonu, fabrika organizasyonu ve işletmesi, kalite güvence, güvenlik ve çevre kalitesi, teknik şartlar, servis ve pazarlama bölümlerinde çalışabilirler. Ayrıca uluslar arası uygunluk belgelendirme firmalarında ve kamu kurum/kuruluşlarında da çalışma imkanı bulabilmektedirler. Üretimde Kalite Kontrol Teknikerleri iş bulma alanları oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Dünyada ve ülkemizde, şirketler bazında sürdürülebilir rekabet üstünlüğü kazanılabilmesi için her işletme ya da devletin kendi ürettiği ürünlerin kalitesini sürekli iyileştirmesi gerektiğinden hareketle teknolojiler değişse bile kalite kontrol ihtiyacı bitmemektedir. Kamuda ve özel sektörde kalite ile ilgili çalışmalar hız kazandığından mesleğe duyulan ihtiyaç yoğunlaşarak artacaktır. Bu ihtiyacı karşılamak ve ilgili alanlarda istihdam açığını kapatmak için Alaplı Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Makina ve Metal Teknolojileri Bölümü kapsamında “Üretimde Kalite Kontrol” programı açılmıştır. “Üretimde Kalite Kontrol” Önlisans Programını başarı ile bitirenler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı’nda (DGS) başarı oldukları takdirde İmalat Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Üretim Mühendisliği lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı tanımlamaya göre; işçi sağlığı ve güvenliği “çalışanların fiziki, ruhsal ve sosyal durumlarının en üst düzeye taşınması, sağlıklarına gelebilecek zararların önlenmesi için koruma yöntemlerinin uygulanması, kişinin işine ve işin kişiye uygunluğu” dur. Bilindiği üzere, işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması ve mevcut sağlık ve güvenlik şartlarının iyileştirilmesi için işveren ve çalışanların görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenlemek üzere müstakil İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu; 30.06.2012 tarihli ve 28339 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu; bu alanda Avrupa Birliğinin 1989 yılında kabul ettiği 89/391/EEC sayılı çerçeve Direktifi ile; gerek kapsam (tüm çalışanları içerecek şekilde) ve istisnalar gerekse sürekli iyileştirme ve önleyici yaklaşımın benimsenmesi anlamında uyumludur. Ayrıca; Avrupa Birliği süreci uyum yasaları çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan “İş Güvenliği İle Görevli Mühendis veya Teknik Elemanların Görev, Yetki ve Sorumlulukları İle Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” işyerlerinde iş güvenliğinden sorumlu mühendis ve teknik elemanların istihdamını zorunlu kılmaktadır.

Dünyada her gün yaklaşık 1 milyon iş kazası yaşanmakta, bunun da dünya ekonomisine toplam gayri safi milli hâsılanın yüzde 4'ü kadar bir maliyet oluşturmaktadır. Ayrıca iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu her yıl 2.3 milyon insan maalesef hayatını kaybetmekte ve sakat kalabilmektedir. Ülke olarak sağlıklı ve sürdürülebilir bir iş gücü arzı oluşturmak, çalışanların yaşam kalitelerini yükseltmek, işletmelerimize verimliliği artırmak ve üretim kalitemizi geliştirmek için iş güvenliğini artıracak adımların en başında İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi gelmektedir. Bülent Ecevit Üniversitesi Alaplı Meslek Yüksekokulu’nda bu programın açılmasının istenme amacı; endüstriyel kuruluşların ihtiyacı olan iş güvenliğine yönelik personelin yetiştirilmesi ve iş güvenliği organizasyonu ve iş güvenliği sorumluluğu üstlenebilecek yetenekte’’İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı’’ ihtiyacını karşılamaktır. Bunun yanı sıra işyerlerinde risklerin minimize edilerek sağlıklı ve güvenli bir ortam yaratılması, tehlikelerin kaynağında yok edilmesi, çalışan insanın bu ortamda tüm dikkatini işine vererek işçi ve fabrika iş veriminin artması, herhangi bir kaza sonucu yasal, vicdani ve mali sorumlulukları en aza düşürmek ve bu sayede işletmenin karlılığını artırarak ülke ekonomisine katkıda bulunmaktır. Program mezunları, tüm kurum, kuruluş ve işletmelerde, ticaret merkezleri, çok katlı yüksek binalar, üniversite ve yerleşke şeklindeki okullar, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluşlarında, "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" olarak görev alabileceklerdir. Alaplı Meslek Yüksekokulu bölgesel olarak; sanayi kuruluşlarının yoğun bulunduğu bir bölgede bulunmaktadır. Ayrıca; İstanbul, Ankara; İzmit, Bursa gibi yoğun istihdam imkânları olan illerimize yakınlığı olumlu bir niteliktir. Bu programda eğitim gören öğrencilerimiz staj ve iş olanakları açısından şanslı konumda olacaklardır.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler