Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Genç TEMA Grubu, Zonguldak Vali Tevfik Başakar İlköğretim Okulu öğrencilerine “Küresel Isınma” konulu sunum yaptı.
Zonguldak Vali Tevfik Başakar İlköğretim Okulu’nda, BEÜ Genç TEMA Grubu Temsilcileri İbrahim Türker ve Melek Sertkaya tarafından Zonguldak Vali Tevfik Başakar İlköğretim Okulu öğrencilerine “Küresel Isınma” konulu sunum gerçekleştirdi.
Sunuma, Zonguldak Vali Tevfik Başakar İlköğretim Okulu öğrencileri ve öğretmenleri katıldı. Sunumu gerçekleştiren BEÜ Genç TEMA Grubu Temsilcisi İbrahim Türker, “İklim değişikliği, karşılaştırılabilir zaman dilimlerinde gözlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak, doğrudan veya dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan insan faaliyetleri sonucunda iklimde oluşan bir değişiklik biçiminde tanımlanmaktadır. İklim değişikliğinin en temel sebebi küresel ısınmadır. Küresel ısınmaya neden olan etmenlerin yüzde 90’ı ise insan kaynaklarıdır. Bunlar, fabrika ve termik santrallerin bacalarından çıkan zehirli gazlar, savaşlar, bitki örtüsünün tahribatı, fosil yakıtların kullanımı, araçlardan çıkan egzoz dumanları, deodorant kullanımı ve bunların sonucunda sera etkisinin oluşmasıdır. Sorunlarımız ise, iklim değişikliğinin dünyamızı büyük bir felakete sürüklemesi, tatlı su kaynaklarının tükenmesi ve buzulların erimesi, kuraklığın başlaması, ağaçların sayısının azalması, canlıların yavaş yavaş nesillerinin tükenmesi, atık kağıtların değerlendirilmeyip boşa gitmesi, fosil yakıtların kullanılması ve bunun sonucunda sera etkisini tetikleyen gazların atmosferde yayılması, sigara üretimi için gereken kağıtların yılda 2 milyon ağacı yok etmesidir. İklim değişikliğinin tarıma olan etkilerinde ise, toprağın bitkisel üretim kapasitesini azaltır ve arazi kullanım türlerini etkiler. Topraktaki nem miktarını azaltarak sulama ihtiyacını artırır. Erozyon riskini arttırır. Atmosferdeki CO2 seviyesinin artması ve buna bağlı olarak sıcaklığının yükselmesi ile mevcut bitki deseninin daha serin olan kuzey kesimlere kaymasına neden olur, mevcut bitki desenlerinde değişimler beklenmektedir, bitkisel üretimde verim ve kalitede değişiklikler olabilecektir. Mera ve hayvancılık üzerine etkileri, mera kapasitelerinde değişmeler beklenmektedir. Hayvanlarda sıcaklık stresini artırarak üretimi etkiler. Hastalık ve zararlılarda artışa neden olur. Gıda miktarı ve kalitesini etkiler. Yabancı ot ve zararlılar üzerine etkileri ise, kültür bitkileri susuzluk nedeni ile ortamdan uzaklaşınca yerine doğal türler olan yabancı ot ve zararlılar artacaktır. İlaç kullanımı artar. Neler yapabiliriz, enerji tasarrufu ve enerji verimliliğinin önündeki engellerin kaldırılması, yenilebilir enerji kullanımının önündeki engellerin kaldırılması ve maliyetlerin düşürülmesi yoluyla özendirilmesi ve çevresel olarak sürdürülebilir ulaşımın özendirilmesi. Sizlere önerilerimiz ise, musluklar açık kalmamalı, diş fırçalarken traş olurken suyu kapatın, gereksiz yere sifon çekmeyin, duş başlığını değiştirin, su kaçaklarını engelleyin, sifona plastik bir şişe yerleştirmek, muslukları tamir ettirmek, çamaşır makinesinin ekonomik kullanın, daha kısa duş alın, tasarruflu ampul kullanın, ağaç dikin ve ağaçları koruyun. Bizim tek amacımız, iklim değişikliği adıyla herkesin bildiği, dünyayı kasıp kavuracak olan bu felakete karşı insanları bilinçlendirip, dünyayı ve tüm insanlığı önlem almaya çağırmaktır” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz