YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Beü’de Gebelik Konferansı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), ‘Gebelikte Beslenme’ adlı bir konferans düzenledi.Rektörlük toplantı salonunda düzenlenen konferansa Beslenme...

Beü’de Gebelik Konferansı

Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ), ‘Gebelikte Beslenme’ adlı bir konferans düzenledi.

Rektörlük toplantı salonunda düzenlenen konferansa Beslenme ve Diyetetik Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aziz Aksoy konuşmacı olarak katıldı. Yrd. Doç. Dr. Aziz Aksoy, “Ne kadar sağlıklı ve üretken olabilirsek; bedenen, aklen, ruhen ve sosyal olarak gelişmiş bir toplum sistemi oluşturulabilecektir. Besinlerimiz çok çeşitlidir. Besin pramidine baktığımızda ülkemizde istediğimiz besinlere istediğimiz an ulaşabiliriz. Bileşimlerinde değişik miktarda besin öğeleri ve kimyasal moleküller bulunmaktadır. Besinlerin eksik alınması, büyüme ve gelişme bozukluklarına yol açmaktadır. Bu bozukluklar dolayısıyla bireyin sosyal, kültürel ve ekonomik yaşamını da etkileyebilmektedir” dedi.

Hamilelik döneminde sağlıklı beslenmenin sağlıklı ve normal bir bebeğe sahip olmada çok önemli olduğunu ifade eden Aksoy, “Normal bir gebelikte bir annede 10-12 kilo alımı gerçekleşebilir. İlk üç ay içersinde bunu fark edemeyiz, ama sonraki aylarda her ay için 1,5-2 kilo alınabilir. Protein, kalsiyum, karbonhidrat, demir gibi minarelerle normal ihtiyacın iki katına gereksinim duyulabilir. Özellikle hamileliğin ilk 3 ayında folik asit kullanımı önerilmekte. Folik asit özellikle planlanan hamileliklerde hamile kalmadan 1,5-2 ay önce kullanmaya başlanması gerekmektedir. Yine buna ilaveten hamilelik sürecinde kilo kazanımı ne kadar düzenli olursa bebeğiniz de o derece normal kiloda olacaktır. Kilo kazanımı düzeni sağlanamadığı takdirde bebek de kilolu ya da zayıf olacaktır bu da annenin ve bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir” dedi.

Yumurta, balık, kaşar peyniri, yağsız kıyma, tahıl çeşitleri, lor peyniri, yeşil mercimek, yer fıstığı gibi besinlerin gebelikte sık tüketilmesi gerektiğini anlatan Dr. Aksoy, “Ekmek ve tahıllar karbonhidrat içerdiklerinden dolayı bebek için temel enerji kaynağıdır. Kepek, buğday, çavdar ekmekleri gibi zenginleştirilmiş tahıl ürünlerini ve çeşitli vitamin içeren meyve, sebzeleri özellikle hamileler için bolca tüketilmesi gereken besin öğeleridir” dedi.

Konferans bitiminde Yrd. Doç. Dr. Ayşe Dilek Özşahin tarafından Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aziz Aksoy’a plaket takdim edildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler