Beyanname adı verilen bildirme belgeleri resmî bir işlemden karşı tarafı da haberdar etme amacı ile kullanılır. Süreçlerdeki kontrollerin ve takiplerin her iki taraf için de daha kolay yapılmasını sağlayan belgelerdir. Öncelikle borçların bildirilmesi amacı için kullanılmakla birlikte özellikle vergi borçlarının takibi açısından da önemlidir.
Çeşitli türde beyannameler vardır. Bu beyannameler ise şu şekilde sıralanır:
Öncelikli amacı vergi ödemelerini teyit etmek olan beyannameler bir kurumun ya da bir kişinin elde ettiği kazançların tabi tutulduğu vergi borçları üzerine de düzenlenir. Vergi ödemelerinde öncelikle beyanname teslimi yapılır ve ardından ödeme gerçekleştirilir.
Beyanname belgeleri çeşitli alanlarda da kullanılır. Bu alanlar şunlardır:
Verilen ya da bildirilen beyanname sorgulaması da çeşitli yollar üzerinden yapılabilir. Ticaret Bakanlığı tarafından takibi yapılan beyanname işlemlerinin sorgulanması işlemi Ticaret Bakanlığı’na ait resmî internet sitesi üzerinden yapılabilmektedir. Bunun için sitede yer alan beyanname sorgulama isimli sayfadaki boş alanlar doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.
Çeşitli yollardan yapılan beyanname sorgulamaları günümüzde çok sayıda resmî işlemin yapılabildiği e-Devlet sistemi üzerinden de yapılabilmektedir. E-Devlet beyanname sorgulaması yapabilmek için öncelikle e-Devlet resmî internet sitesi ya da mobil uygulamasına kimlik numarası ve kişiye özel e-Devlet şifresi ile giriş yapılması gerekir.
Aynı şekilde gümrük beyannameleri de e-Devlet üzerinden ve Ticaret Bakanlığı’na ait resmî internet sayfası aracılığı ile yapılabilir. Gümrük beyanname sorgulama işlemi Ticaret Bakanlığı’nın resmî internet sitesinden de gerçekleştirilebilmektedir. İşlem https://uygulama.gtb.gov.tr/BeyannameSorgulama/ adresinden yapılır.