Bazı sağlık ürünlerinin kimyasal işlem sürecinde kullanılan ve son yıllarda tarımda da rağbet gören pomza madeninde, sınır ülkelere maden sevkiyatının olmaması nedeniyle ihracat sorunu yaşanıyor. Maden işletmecileri Hükümetin soruna çare bulmasını bekliyor.
Tomarza ve Develi’de pomza ocakları bulunan Garden Pomza Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Elikara, pomza madeninin, topraksız tarım ve seracılıkta toprak düzenleyici olması, asidik özelliği nedeniyle bitkilerde mantar hastalığını yok etmesi, fidan yetiştiriciliğinde fidanların köklerinin hava almasını sağlaması nedeniyle tarımda da tercih edilen bir ürün haline geldiğini söyledi.
Elikara “İnşaat iç ve dış mekanlarında süs bitkileri yetiştiriciliğinde çevre düzenleme ve peyzaj çalışmaları, bina çatı altlarında doğal klima görevi yapmakta kullanılması yansıra İnşaat sektöründe yeni oluşum hazır ev blok kalıpları üretiminde de hafifliği, taşınma kolaylığı, klima özelliği nedeniyle tercih sebebi olan pomza madenine ilgi her geçen gün artıyor.” dedi.
Tomarza ilçesi Sıhbarak köy sınırları içerisinde bulunan pomza maden ocaklarında 5-6 metre alın yüksekliğinde açık işletme yapıldığını ve Develi ilçesindeki işleme tesislerinde kurulu iş makinesi parkında ise günlük olarak 150 bin ton pomza işleme kapasitelerinin bulunduğunu ifade eden Elikara, sınır komşu ülkelere maden sevkinin yasak olması nedeniyle önemli bir ihracat rakamının elden kaçırıldığına dikkat çekti. Elikara “Ülkemiz ekonomisine çok büyük katkı sağlayacak olan bu bir gelir kapısının Öz kaynaklarımızın değerlendirilmesi bakımından Hükümet yetkililerimizin bu hususta çalışma yapmalarını beklemekteyiz.” ifadelerinde bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz