YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Beyaz Altın"ın ekim alanlarında daralma öngörüsü

ŞANLIURFA (A.A) - Rauf Maltaş - Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yarısına yakınının karşılandığı Şanlıurfa'da, "Beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuğun ekim

ŞANLIURFA (A.A) - Rauf Maltaş - Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yarısına yakınının karşılandığı Şanlıurfa'da, "Beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuğun ekim alanının önceki yıla kıyasla azalacağı öngörülüyor.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun hem dünya hem de Türkiye ekonomisi için oldukça önemli bir bitki olduğunu belirtti.

Hayatın her aşamasında önemli bir ihtiyaç kalemi olan pamuğun Türkiye'de yaklaşık 17 sanayi sektörünün ham maddesini oluşturduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Öztürkmen, Şanlıurfa'nın da pamuk üretiminde hatırı sayılır bir konumda bulunduğunu söyledi.

Geçen yıl yaklaşık 2 milyon 986 bin dekar alanda pamuk ekildiğini ve yaklaşık 1 milyon ton üretim sağlandığını aktaran Yrd. Doç. Dr. Öztürkmen, ancak fiyatların çiftçiyi memnun etmediğine değinerek, şunları kaydetti:

"Çiftçimiz pamuk ekimi için hazırlıklarını tamamlamış, ancak ekip - ekmeme noktasında kararsızlığını korumaktadır. Geçen yıl pamuk fiyatlarında tutarsızlık görüldü, o nedenle bu yıl pamuk ekim alanlarının yüzde 15-18 arasında azalacağını düşünüyoruz."

-"Desteklemeler uzun vadeli olmalı"

Yrd. Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, bölgede ekim alanları artırılmak istenen pamuk bitkisi için desteklemelerin daha uzun vadeli belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Ekim alanlarının çiftçiye ödenecek desteğin miktarına göre şekilleneceğine değinen Öztükmen, şöyle devam etti:

"Bugün gelişmiş ülkelere baktığımızda verilecek destekler Amerika'da 7 yıl, İngiltere'de 5 yıl, Kanada'da 6 yıllık periyotlar halinde üreticiye bildirilmektedir. Bu ülkelerde yaşayan çiftçiler şimdiden 2017-2018 yıllarında pamuk ekmeleri halinde ne kadar destek alacağını biliyor. Bugün ilimizde yaklaşık 200 çırçır fabrikası faaliyet gösteriyor. Yine 200'e yakın pamuk biçme makinesi satın alındı. Bunlar ilimizdeki büyük hedefler ve adımlar. İnsanlar önünü görebilmeli. Ne kadar pamuk üreteceğini ve alacağı desteği bilmeli. Hindistan ve Çin gibi bu pazarda önemli paya sahip olmak istiyorsak, yapmamız gereken en önemli şey, mazot ve gübre desteğini çiftçiye en doğru şekilde yansıtabilmektir."

-"Tohum seçimine dikkat"

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu da geçen sezonun pamuk üreticisi açısından iyi geçmediğini ifade etti.

GAP illerinde açılacak yeni sulama alanlarıyla bölgenin pamuk üretim oranlarının daha da artacağını dile getiren Prof. Dr. Çullu, bu sezon pamuk ekim alanlarında düşüş beklendiğini kaydetti.

Önceki yıl pamuk fiyatlarının yüksek olması nedeniyle bu ürüne yönelme olduğunu bildiren Prof. Dr. Çullu, "Geçen yıl fiyatlardaki gerileme üreticiyi endişelendirdi. Bölge çiftçisi arazilerini ekim dönemi için hazırladı. Bu dönemde özellikle tohum seçimine dikkat edilmesi gerekiyor. Bölgenin iklim şartlarına uygun tohum tercih edilmeli" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler