İSTANBUL (İHA) - Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) kuruluş yıl dönümünde Beyazıt Meydanı'nda toplanan bir grup öğrenci, eylem yaptı. Protesto gösterisinde öğrenciler, yaptıkları açıklamalarla şikayetlerini dile getirdiler. Gösterinin ardından İstanbul Üniversitesi Merkez Kampüsü'ne girmek isteyen öğrencilerle kapıdaki görevliler arasında kısa süreli tartışma yaşandı. Polis, yaklaşık bin kişinin katıldığı eyleme müdahale etmedi.
Öğle saatlerinde, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi önünde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, Beyazıt Kampüsü'ne doğru yürüyüşe geçti. Beyazıt Tramvay Durağı'nda diğer üniversitelerden gelen öğrencilerle buluşan 700 kişilik öğrenci grubu, pankart açarak slogan atmaya başladı. Sloganlarla Beyazıt Meydanı'na kadar yürüyen grup, burada 300 kişilik bir başka öğrenci grubu ile buluştu.
Beyazıt Meydanı'nda toplanan yaklaşık bin kişilik öğrenci grubu adına yapılan açıklamada, "1980 Askeri darbesinin üniversite sisteminde açtığı en derin yara olan YÖK, yaklaşık çeyrek asırdır üniversiteler üzerinde karabasan gibi duruyor. Öyle ki, kurulduğu günden beri onlarca akademisyeni, yüzlerce öğrenciyi üniversitene uzaklaştırırken, bilim, özgürlük, toplumsal fayda gibi ne kadar kavram varsa hepsini toplumdan soyutladı. Sonuç olarak üniversitenin gerçek sahipleri ve ülkenin geleceği olarak ne baskıcı YÖK'e ne de sermayeye ve onun uşağı AK Parti'ye üniversiteleri terk etmeyeceğiz. Mücadelemize devam edeceğiz" denildi.
Basın açıklamasının ardından söz alan Eğitim-Sen öğretim üyesi Doğan Çetinkaya, Eğitim-Sen adına yaptığı açıklamada, "Artık hükümetlerin bile açıkça sahiplenmediği YÖK adındaki bu hastalıklı yapı, içinden çıktığı 12 Eylül rejiminin Anayasası gibi toplumun farklı kesimlerince ne kadar eleştirilirse eleştirilsin ortadan kaldırılmamakta, değişen koşulların dayattığı dönüşümler gerçekleştirilememektedir" şeklinde konuştu.
Daha sonra eyleme katılan diğer üniversitelerin ve fakültelerin temsilcileri de söz alarak sorunlarını dile getirdiler. Marmara Üniversitesi öğrencileri, ülkücü saldırılar ve kamera sisteminden, Edebiyat Fakültesi öğrencileri okullarından mezun olanların işsiz kalmasından, Mimar Sinan Üniversitesi öğrencileri, Bahçeşehir Üniversitesi'nin okul binalarının ellerinden almaya çalışmasından, İstanbul Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu öğrencileri okulda uygulamalı ve nitelikli eğitim yapılmamasından, Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri de Rektör'ün yolsuzlukları ve örgütlenme haklarının ellerinden alınmasından şikayetçi oldu.
Eyleme bir grup liseli öğrenci de katıldı. Göstericiler daha sonra Beyazıt Meydanı'nda şarkılar söyleyip halay çekti. Slogan atmaya devam eden grup, daha sonra İstanbul Ünivresitesi ana binasının kapısına geldi. Burada kısa süreli bir kapı krizi yaşandı. Ana kapının kilidi açılmayınca öğrencilerle görevliler arasında tartışma çıktı.
YÖK protestosu, öğrencilerin İstanbul Üniversitesi Merkez binasına girmeleri ile sonra erdi.