Beyin göçünü tersine çeviren Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), yurt dışındaki Türk bilim insanlarının ardından bu kez yabancı bilim insanlarını Türkiye’ye getiriyor. TÜBİTAK’ın desteğiyle 100 bilim insanı, 2 yıl boyunca Türkiye’de istihdam edilecek. Programın ilk döneminde 25 kişinin kabul edileceği destek programına, seçkin ve deneyimli 106 bilim insanı ile araştırmacı başvurdu. Başvuranların yüzde 44’ü Amerika, yüzde 45’i Avrupa ve yüzde 11’i de Asya kıtasından geldi.
Türkiye’nin, bilim insanları için cazibe merkezi haline getirilmesi amacıyla önemli destek programları başlatan TÜBİTAK, ‘2236 Uluslararası Deneyimli Araştırmacı Dolaşımı Destek Programı’nı başlattı. TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı’nın (BİDEB) başlattığı program ile yurt dışındaki seçkin bilim insanı ve araştırmacılar, Türkiye’de ihtiyaç duyulan açığın kapatılmasına ve bilim üretimine katkıda bulunacak.
TÜBİTAK, gelecek bilim insanlarının üniversiteler, kamu veya özel sektör kuruluşlarında istihdamı için destek sağlayacak. Program kapsamında, ilk dönem Türkiye’ye 25 bilim insanı getirilecek. İlk kez bu yıl başlatılan programda, 25 kişilik pozisyon için 106 seçkin ve deneyimli araştırmacı başvuru yaptı. Yeterli şartları taşımayanların elenmesinin ardından 66 başvuru değerlendirmeye alındı. Başvuranların yüzde 44’ü Amerika, yüzde 45’i Avrupa ve yüzde 11’i de Asya kıtasından geldi. Başvuranlar arasında yurt dışında yaşayan Türk bilim insanları da yer alıyor. Başvurular, TÜBİTAK’ın düzenlediği panellerde değerlendiriliyor. İlk defa yurt dışından Türk ve yabancı 11 uzmanın davet edildiği panellerde, 66 başvuru arasından 2012 çağrı dönemi için destek verilecek 25 bilim insanı seçilecek.
5 YILDA 10 BİLİM İNSANI GELECEK
Beş yıl sürecek program kapsamında, alanında deneyimli ve seçkin 100 bilim insanı ve araştırmacı 24 ay süreyle Türkiye’de istihdam edilecek. Kabul edilecek deneyimli araştırmacıların 4 yıl, çok deneyimli araştırmacıların da 10 yıldan fazla araştırma deneyimine sahip olması gerekiyor. 11,2 milyon Euro’luk program bütçesinin yüzde 40’ı Avrupa Komisyonu tarafından karşılanacak. Türkiye’ye gelecek deneyimli araştırmacılara aylık net 3 bin 150 Euro, deneyimli araştırmacılara ise 2 bin 800 Euro verilecek. Ayrıca, ev sahibi kuruma 2 yılda 14 bin 400 Euro araştırma katkısı sağlanacak.
Panellere davet edilen Harvard Üniversitesi’nden Dr. Utkan Demirci, daha önce ABD ve Avrupa’da çok sayıda panele katıldığını ve ilk kez katıldığı TÜBİTAK panellerinde çok kaliteli başvurular ile karşılaştığını söyledi. Demirci, “Türkiye’ye böyle kaliteli bilim insanlarının gelmesi büyük fırsat. Bu çalışmalar uzun vadeli ve Türkiye’nin dünyada söz sahibi olması için başlatılan önemli bir yatırım. TÜBİTAK, Türkiye’nin vizyonuna yeni değerler kazandıracak bir çalışmaya imza atıyor.” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz