Beyin gücünü arttırma ile alakalı çalışmalar ciddi şekilde devam ediyor çünkü beynimiz hakkında bildiğimiz şeyler sadece buz dağının görünen kısmı. Beyninizin bütün potansiyelini serbest bırakın ve hayat bir daha asla eskisi gibi olmasın.
Biz tam potansiyel ile çalışan bir beynin sonsuz yetenekleri hakkında hayal kurmaya devam ederken, sizin için beyin gücünüzü etkin bir şekilde artırabileceğiniz 8 yöntem sunuyoruz!
1. Kan Şekeri Seviyenizi Dengede Tutun
Baş ağrıları genellikle zamanla geçen sıradan problemler olarak göz ardı edilir ve nadiren baş ağrısının nedeni hakkında bir fikrimiz olur. Yine de kan şekeri seviyenizi dengede tutarak, beyninizdeki sinirlerin birbirleri arasında iletişimde oldukları bölgeler olan ak maddeleri koruyabilirsiniz.
Houston Methodist Neurological Institute’den Dr. Joseph C. Masdeu’ya göre kan şekeri seviyesinin sürekli yüksek olması, sırayla beyindeki kan damarlarına zarar verir ve ak maddelere etki eder.
2. Esansiyel Yağ Asitlerini Yeterince Tüketin
Esansiyel yağ asitlerini yeterli miktarda tüketmezsek demans, depresyon ve hatta şizofreni gibi nörolojik problemlerle karşılaşma riskimiz de yüksek olur. Bunun nedeni beyin hücre zarının, yani beyin ağırlığımızın %60’ının bu yağ asitlerinden üretilmiş olmasıdır.
Sağlıklı ve faal bir beyniniz olduğuna emin olmak için mezgit, somon, sardalye veya ton balığı gibi yağ asidi bakımından zengin balıkları tüketmelisiniz. Bu iyi yağlar aynı zamanda Hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve avokado yağında da bulunur.
3. Stres Seviyenizi Düşürün
Stres, kortizol adı verilen ve böbreküstü bezi tarafından salgılanan bir hormonun açığa çıkmasına neden olur. Sürekli stres altında olmanız beyninize düşündüğünüzden çok daha fazla zarar verebilir. Dr. Joe Herbert’e göre çok fazla kortizol hafızanızı yöneten hipokampüse zarar verir.
Kortizolün çok fazla üretilmesi hipokampüsün yeni sinir hücreleri oluşturmasını engeller ve bu durum Alzheimer hastalığına neden olabilir.
4. Beyninizi Uyarın
Scientific American yazarı Murali Doraiswamy’ye göre beyin oyunları beyni uyarmaya yardım eder ve beyni dejenerasyona karşı daha dirençli hale getirir. Yapılan bir araştırmada 67 ila 93 yaşları arasındaki 487 yetişkin, bir beyin fitness programına dahil edildi. Beyin eğitim grubu, gelişmiş güven, alışveriş listelerini daha iyi hatırlama ve gürültülü bir ortamda muhabbet edebilme konularında kontrol grubundan daha iyi sonuçlar ortaya koydu.
5. Beyninizdeki İltihabı Azaltın
Vücudumuz, içeri giren bir virüs veya bakteriye karşı savaşırken bağışıklık sistemimiz, adından da anlaşılacağı gibi bağırsak bölgemizde bulunan bağırsakla ilişkili bir lenfoid doku (GALT) tarafından harekete geçirilir. Daha sonrasında enflamatuar mediyatörler GALT tarafından salınarak sistemik enflamasyon oluşturabilir ve bu da bozulmaya karşı nöronlarımızın etrafında koruyucu bir kalkanın oluşmasına neden olur.
Uzun vadede, bu iltihaplanma nedeniyle nöronlarımız zayıflar. Bunu azaltmak için sebzeler, meyveler ve çerezlerden oluşan sağlıklı bir diyet yapmak en iyisidir.
6. Yeşil Çay İçin
Kolayca tüketebileceğiniz bu çayı içmenin beyin gücünüzü ne kadar çok artırabileceğine çok şaşıracaksınız. Bir antioksidan olan yeşil çayda bulunan kateşinlerin, bilişsel bozuklukları azalttığı ve hafızayı geliştirdiği kanıtlanmıştır. Almanya’daki Justus-Liebig-University of Giessen tarafından yapılan çalışmalar da yeşil çayın odaklanmayı ve dikkati geliştirdiğini gösteriyor.
7. Egzersiz Yapın
Belki bunu birçok kez duymuşsunuzdur ancak fiziksel egzersiz de beyin gücünüzü arttırmadaki önemli faktörlerden biridir. Georgia Üniversitesi‘ndeki egzersiz bölümü tarafından yapılan bir araştırmanın sonucu olarak sadece 20 dakikalık bir egzersizin bilgi işlemeyi ve hafıza fonksiyonlarını kolaylaştırmaya yardımcı olduğu saptandı. Bir UCLA çalışması da egzersizin beynimizin büyüme faktörlerini arttırmaya yardımcı olduğunu gösteriyor.
8. Yeterince Uyuyun
Birçok insanın, uyuduğumuz zaman beynimizin de uyuduğu yönünde genel bir algısı var. Ama aslında beynimiz uyuduğumuz süre boyunca bazı zamanlarda oldukça uyanık olur. Fiziksel olarak uyku halinde olduğumuz zamanlarda beynimizin yaptığı önemli şeylerden biri toksinlerinden kurtulmaktır. Vücudumuzun atık sistemi olan glimfatik sistem beynimizin toksinlerinden kurtulmasına yardım eder. Çok az uyursanız vücudunuz toksinlerden yeterince hızlı kurtulamaz. Bu da Alzheimer hastalığına neden olan en önemli faktörlerden biridir.