Beyin kanaması, çeşitli basit belirtilerle ortaya çıkan, acil önlem alınmaması ve kanamanın durdurulamaması durumunda, kalıcı felç veya ölümle sonuçlanabilen son derece ciddi bir vakadır. Bu yüzden beyin kanaması belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır noktalarını iyi bilmek gerekiyor.
Günümüz şartlarında her yıl milyonlarca insan beyin kanamasından dolayı hayatını kaybediyor veya çok ağır sakatlıklarla karşı karşıya kalıyor. Beyin kanaması geçiren kişilerin çok acil hastaneye yetiştirilmeleri gerekmektedir. En geç 2 saat içerisinde hastahaneye yetiştirilip, tedavisine başlanan hastaların çok yüksek bir bölümü kalıcı bir hasar almadan sağlığına kavuşuyor. Beyin kanaması belirtileri nelerdir, neden olur ve tedavisi nasıl gerçekleşir? İşte konunun detayları...
Beyin kanamasının birkaç çeşit belirtisi olsa da bu belirtiler genellikle bazı kişilerin olağan karşıladığı durumlar olabiliyor. Fakat ciddiye alınması gereken bu belirtiler, hayatınızın dönüm noktası olabilir.
Başın belirli bir bölgesinde uzun süre devam eden şiddetli baş ağrıları, aslında belki de beyindeki kanama bulunan bölgeyi gösteriyordur. Başınızın şiddetli ve sadece bir bölgesinin ağrıması durumunda hemen hastaneye gitmeye çalışın.
Mide bulantıları ve kusma, soğuk algınlığında bile görülen bir belirti olduğu için bu rahatsızlığı beyin kanamasına yormuyor olabilirsiniz. Fakat beyin kanaması riskine karşın bu bulantılara şüpheyle yaklaşmalısınız.
Beyin kanaması esnasında ensede sertlik oluşur ve kolay bir şekilde başınızı öne eğemezsiniz.
Görme problemleri yaşarsınız. Özellikle bulanık veya çift görme durumlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Işığa karşı hassaslaşabilirsiniz. Bunun yanı sıra diğer duyu organlarınızda da kusurlar meydana gelebilir.
Henüz kanamamış anevrizması olan kişilerin bir çoğunda hiçbir belirti görülmez. Beyin kanaması ne kadar sürer sorusuna net bir cevap verilememektedir. Travmaya bağlı beyin kanamaları anında başlarken, rahatsızlıklardan kaynaklı beyin kanamalarının oluşumu ise zamana yayılabilmektedir.
Beyin kanaması (anevrizma), beyinde bulunan atardamar duvarlarının güçsüzleşmesi nedeniyle beliren bir balonlaşma olup genellikle damarların çatallanma adı verilen bölgelerinde görülür. Balonlaşmış olan bu bölge, normal bir damara göre çok daha dayanıksızdır. Dayanıksızlığından dolayı bazı koşullar karşısında yırtılır ve bu bölgede bir kanama meydana getirir. Anevrizmalar, beynin tabanına yerleşip, burada bulunan omurilik ve beyin sıvısı içerisinde kanamaya sebep olurlar. Yıllık kanama riski %1 gibi oldukça düşük bir oran olsa da, karşı karşıya kalındığı takdirde ciddi bir hayati tehlikeye neden olabilecek bir durumdur.
Beyin kanamasına ilaçlardan, kansere, alkol ve uyuşturucudan travmalara kadar pek çok şey neden olabilir. Bunların bir kısmını risk olmaktan çıkartmak örneğin sigara kullanmamak gibi, elimizdedir.
Bazı ilaçların kullanımları beyin kanaması riskini artırmaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar, beyin kanamasını tetiklemektedir. Bu nedenle bu ilaçlar mutlaka doktor gözetimi ve tavsiyesi altında alınmalıdır. Kumarin, Asprin ve Heparin kan sulandırıcı ilaçlar arasındadır. Bu ilaçları sıklıkla tüketen kişilerde beyin kanaması riski diğer insanlara göre daha yüksektir.
Hipertansiyon, yüksek atardamar basıncından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Diyabet ise şeker hastalığıdır. Bu iki rahatsızlık genellikle birlikte görülmektedir. Diyabetik hastaların %70'i aynı zamanda hipertansiyonludur. Diyabet ve hipertansiyon bir arada olduğu zaman kardiyovasküler riski artırmaktadır. Aynı zamanda bu iki rahatsızlık şiddetli olması durumunda beyin kanaması riskini de beraberinde getirmektedir.
Yüksek miktarda alkol alımı beyin kanamasını tetikleyen etmenlerden birisidir. Aynı zamanda kokain ve amfetamin tarzı uyarıcı maddeler de yine beyin kanaması riskini arttıran faktörlerdendir.
Doğum kontrol haplarının kalp ve beyin damarlarında tıkanıklığa yol açtığı bilinmektedir. Özellikle 35 yaşının üzerinde sigara bağımlısı veya yüksek tansiyon hastası olup, doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda atardamar, kalp ve beyin tıkanıklıkları görülmektedir. Bu tıkanıklıklar bir müddet sonra beyin kanaması riskini de beraberinde getirir.
Kan kanseri (Lösemi) süresince bazı kanamalar görülerek tedavi sürdürülmeye çalışılmaktadır. Bu süreçte lösemi hastalarının %20 ila %60'ının arasında bazı kanama çeşitleri görülür. Burun kanamaları, diş eti kanamaları, ciltte yüzeysel kanamaların yanı sıra ender olarak da beyin kanamaları görülmektedir.
Bağ doku hastalıkları, damar yapısında bozukluklara sebep olur. Damar yapısındaki bozukluklar nedeniyle beyin kanaması riski de ortaya çıkar.
Beyin damarlarındaki bozukluklar doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilir. Anevrizmalar ve AVM (anteriyovenöz malformasyon) beyin damarlarındaki bozuklukların beraberinde getirdiği rahatsızlıklardır. Bu iki rahatsızlık beyin kanaması olasılığını artırır.
Beyinde bulunan kist veya tümörlere acil olarak tıbbi müdahale gerekmektedir. Beyindeki kist veya tümör, halihazırda hayati tehlike arz ederken aynı zamanda beyin kanaması riskini de oldukça yükseltmektedir.
Beyinde bulunan tümör dokusu içinde zamanla kanama meydana gelebilir. Bu kanama direkt olarak beyin kanamasını tetikleyebilir.
Uzun süreli ve aşırı miktarda sigara kullanımında, beyine ulaşan nikotin zamanla beyinde kanamalar meydana getirebilir. Bu riski göze almamak için sigarayı azaltmalı veya tamamen bırakmalısınız.
Özellikle 50-60 yaş aralığındaki kişilerde başa alınan sert darbeler beyin kanamasına neden olabilmektedir. Hatta darbeye dayalı beyin kanamaları en çok görülen nedenlerdendir.
Özellikle karaciğeri etkileyen hastalıklar yalnızca beynin değil diğer tüm organlarda kanama riskini yükseltmektedir.
Beyin kanamasının tedavisi ise vakaya göre farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir:
Beyin kanaması sonrası yaşam tarzınıza dikkat etmeniz gerekir. Tansiyon beyin kanamasını etkileyeceği için tansiyonu artırıcı yiyecekler tüketmemelisiniz. Alkol, sigara ve uyuşturucu gibi zararlı maddelerden uzak durmalısınız. Düzenli egzersiz yapmalı ve dengeli beslenmelisiniz.