Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Beyin Taramalarıyla Kanıtlandı: Köpeğiniz de Sizi Düşünüyor

Uluslararası araştırmalar, köpeklerin sahiplerini gerçekten düşündüğünü ortaya çıkardı.

Beyin Taramalarıyla Kanıtlandı: Köpeğiniz de Sizi Düşünüyor

İnsan ve köpeklerin dostluğu bundan 30.000 yıl öncesine dayanır. İnsanın ilk evcilleştirdiği ve evrimini bile etkilediği türlerden biri olan köpeklerin sadakati dünyanın farklı yerlerinde yapılan araştırmalarla bilimsel olarak da açıklığa kavuştu.

Köpeklerin insanlardan, özellikle sahiplerinden sürekli ilgi istemesinin nedeni onları gerçekten seviyor ve düşünüyor olmalarından kaynaklanıyor.

Köpeklerin beyinleri üzerinde araştırma yapan bilim insanları köpeklerin insanları sadece sevmekle kalmadığını, onları kendi ailelerinin bir parçası olarak algıladığını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre köpekler korunma ve ilgi ihtiyaçlarını karşılamak üzere kendi cinslerinden daha çok insanlara güveniyorlar.

Bir nörolojik görüntüleme araştırması için eğitimli köpekler MRI makinesine sokuldu. Köpeklerin tanıdıkları ve tanımadıkları farklı insan ve köpeklerin kokularına verdikleri tepkiler karşılaştırıldı.

Bütün köpeklerin sahiplerinin kokusu köpeklerin beynindeki ödül merkezini harekete geçirdi. Bu sonuç köpeklerin tanıdıkları ve sevdikleri insanları diğer köpek ve insanlardan fazla önemsediklerini gösteriyor.

Budapeşte'de gerçekleştirilen başka bir nörolojik görüntüleme araştırması da köpeklerin farklı insan ve köpek seslerine tepkisini inceledi. Sonuca göre insan ve köpeklerin seslere verdikleri tepkiler bir hayli benzer. Sevecen ve öfkeli sesleri birbirinden ayırabilen köpekler bu tip sesleri duyan insanların tepkilerine benzer tepkiler veriyor. Bu da sesli iletişim kurarken köpeklerin birebir ne dediğimizi anlamasalar bile konuyla ilgili bir fikirleri olabileceğini gösteriyor.

Budapeşteli ekip tarafından yapılan başka bir araştırma da köpeklerin sahiplerini bebeklerin ebeveyleriyle iletişim kurduğu gibi iletişim kurduğunu gösterdi. Köpekler de korku veya endişe hisseden bebeklerin ebeveynlerine sığındıkları gibi aynı duyguları hissettiklerinde sahiplerine sığınıyor. Fakat kedi veya at gibi evcilleştirilebilen diğer hayvanlar ne olursa olsun sahiplerini sığınacak, güvenilir biri olarak görmüyor ve onlardan da kaçıyor.

Ayrıca köpekler, primatlar dışında insanların gözlerinin içine bakarak iletişim kurmaya çalışan tek tür. Köpekler kendi biyolojik ebeveynlerinden ziyade insanlarla bir bağ kurma eğilimindeler.

Köpek sahiplerinin köpeklerini "oğlum-kızım" diye sevmesinin bir nedeni var

Devam eden araştırmalar tek taraflı da değil. Ekim ayında ABD Massachusetts General Hospital'da yapılan bir araştırma insanların beyin aktivitelerinin de kendi çocukları ve köpeklerine karşı verdikleri inceledi. Araştırmaya en az iki yıldır hem çocuk hem de köpek sahibi olan kadınlar katıldı. Katılımcılara hem kendi çocukları hem de köpeklerinin fotoğrafları gösterildiğinde beyinlerinde duygusal yakınlık, görsel işlem ve sosyal iletişim bölgelerinin harekete geçtiği gözlemlendi. Buna göre insanlar köpeklerini kendi çocukları gibi görüyor.

Köpek sahipleri ne kadar köpeklerin sahip olmadığı ve ancak 'farkındalık'la ortaya çıkan 'suçluluk' gibi duyguları yaşadıklarını düşünse de bu aslında mümkün değil. Yine de köpeklerin duyguları hakkındaki birçok sezgisel tespitlerinin yanlış olduğu söylenemez. En azından köpeklerin bizi ailesi gibi gördüğünü ve onlara olan sevgimizin karşılıklı olduğundan emin olabiliriz.

Kaynak: mic.com

En Çok Aranan Haberler