Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Eğitim, Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile Kanserle Yaşam ve Dayanışma Derneği’nin 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla ortaklaşa düzenlediği “Beyin Tümörleri Hakkında Bilgilendirme Toplantısı” Odunpazarı Belediyesi Kurşunlu Külliyesi Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Toplantıya konuşmacı olarak ESOGÜ’den; Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Arslantaş, Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Durmuş Etiz, Nükleer Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Entok, Beyin Cerrahi Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Hatice Uğural ve Kanserle Yaşam ve Dayanışma Derneği Eskişehir Şube Başkanı İnci Ulucan katıldı.
“İSVEÇLİ BİLİM ADAMLARI” DİYE BAŞLAYAN UYDURMA TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Etkinliğin ilk konuşmacısı Prof. Dr. Ali Arslantaş, beyin tümörleriyle ilgili cerrahi yaklaşımlar hakkında bilgiler verdi. Beyinde oluşan tümörlerin başlangıçta hiçbir belirti vermeyebileceğini hatırlatan Prof. Dr. Ali Arslantaş; sabahları kötüleşen ve gün içinde devam eden baş ağrısı, nöbetler, bulantı, kusma, kol ve bacaklarda his kaybı ya da kuvvetsizlik, görmede değişiklik, uykusuzluk, kişilik ve hafıza değişiklikleri, kafatasında şişlik ve sık sık bayılmaların tümör belirtisi olabileceğini söyledi. Tedavinin ışın, cerrahi ve ilaç tedavilerinden biri veya birkaçı kullanılarak gerçekleştiğini belirten Prof. Dr. Ali Arslantaş, zaman zaman başvurulan zakkum gibi bitkisel tedavilerin, internette bulunan yanlış reklam ve bilgilerin, “İsveçli bilim adamları” diye başlayan uydurma tedavi yöntemlerinin ise hiçbir etkisi olmadığının altını çizdi.
Daha sonra konuşan Doç. Dr. Durmuş Etiz; beyin tümörlerinde radyoterapinin yeri, tarama yöntemleri, hastaların yaygın şikayetleri, beyin tümör çeşitleri, risk grupları ve hastalığın evreleri hakkında bilgiler verdi. Radyoterapinin yan etkilerini saç dökülmesi, güçsüzlük, iştahsızlık, ciltte kaşıntı, bulantı, kusma ve baş ağrısı olarak sıralayan Doç. Dr. Durmuş Etiz daha sonra, tümör oluşumlarına göre radyoterapi tedavilerinin çeşitlerini anlattı. Doç. Dr. Etiz konuşmasına son vermeden önce, doktor görüşmesinde sorulması gereken soruları maddeler halinde hatırlattı ve hastalara akıllarına takılan soruları önceden bir kağıda not almaları tavsiyesinde bulundu.
Doç. Dr. Emre Entok ise, tümörleri görüntüleme ile tanı ve tedavi yöntemleri hakkında konuştu. Tümör dokularının aktivite dağılımının görüntülenmesi konusunda bilgiler veren Doç. Dr. Emre Entok; X Ray, CT, MR gibi klasik yöntemlerin dışında PET görüntüleme yönteminin kendilerine tümörün durumuyla ilgili ek bilgiler sağladığını söyledi.
ESOGÜ Hastanesi Beyin Cerrahi Yoğun Bakım Sorumlu Hemşiresi Hatice Uğural da, beyin tümörlerinde hemşirelik bakımı hakkında bilgiler vererek; ameliyat öncesi dönemde, ameliyat sırasında ve sonrasında yapılması gereken uygulamaları anlattı.
Kanserle Yaşam ve Dayanışma Derneği Eskişehir Şube Başkanı İnci Ulucan ise konuşmasında, beyin tümörleri ile ilgili ayrıntılı bilgilerin paylaşıldığı toplantının verimli geçtiğini belirterek, derneklerinin ayakta kalmasında halkdan gelecek desteklerin çok önemli olduğunu ifade etti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz