Beyin oldukça karmaşık yapıda bir organdır ve çok önemlidir. O kadar önemlidir ki, kafatası gibi vücuttaki en sert kemik yapısına sahip olan bir oluşum tarafından korunmaktadır.
Vücudumuzdaki bütün organlarımız beynimize bağlıdır ve beyin aracılığı ile kontrol edilmektedir. Beynimiz, doğduğumuz andan itibaren gelişmeye, bizimle birlikte büyümeye başlar.
Beyin gelişiminin en önemli olduğu zamanlar çocukluk ve ergenlik zamanlarıdır. Bu zaman aralığındaki beyin gelişimi, yaşamın kalanı boyunca o kişiyi etkileyecek durumda olur. Beyin gelişiminin en üst seviyelerde olduğu yaş aralığında, bu gelişimi destekleyecek aktivitelerin yapılması çok önemlidir. Öğrenmenin en etkin olarak yapılabildiği zaman aralığı buna denk gelmektedir.
Beyin gelişimini desteklemek için yapılabilecek en etkili yöntemlerden birisi de besleme düzenini bu duruma göre ayarlamaktır. Beyin gelişimine katkı sağlayacak yiyecekler tüketildiği takdirde, bu süreç normal olana kıyasla çok daha verimli geçecektir.
Bu nedenle beslenme, beyin gelişimi için çok önemlidir. Ayrıca doğru beslenme, sadece beyin gelişimi değil, hayatımızın geri kalanında beynin işlevini yitirmemesi, sağlıklı kalması ve yaşlanmanın etkilerine dayanması için etkili bir yöntemdir.
Yaşlandıkça vücudumuz ve içerisindeki her organ, işlevini yitirmeye başlamaktadır. Beyin de bunlara dahildir. Yaşlılıkla beraber bunama, hafıza kaybı, alzheimer gibi hastalıklar baş gösterir. Bu hastalıkları engelleyebilmek ya da geciktirebilmek içinse, beynimize faydalı yiyecekler yemeliyiz. Yazımızın devamında, beyin sağlığı ve gelişimi açısından önemli yiyeceklerden bahsedeceğiz. İşte beyne iyi gelen yiyecekler!
Beyne iyi gelen yiyecekler listemizin ilk üyesi yaban mersini olarak anılan bu küçük meyve. Bu ufak ve lezzetli meyve, antioksidanlar bakımından boyutuna nazar diğer birçok meyveye kıyasla çok daha zengindir. Vücudumuza oldukça faydalı antioksidanlar ile dolu bu meyve, yapılan araştırmaların sonucuna göre, beyni de birçok hastalığa karşı korumakta.
İlerleyen yaş ile birlikte görülme olasılığı artan bunama ve alzheimer gibi hastalıkları uzaklaştırma konusunda yaban mersini oldukça faydalı bir yiyecektir. Alzheimer hastalığının bilinen bir tedavisi ne yazık ki bulunmamaktadır.
Bu nedenle bu hastalığa yakalanmamıza neden olabilecek ne varsa yapmamız gerekir. Yaban mersini yemek ise bu yapılacaklar arasında en zevklisi olacaktır. Hem lezzetli hem de beyin sağlığı açısından faydalı bir meyveyi düzenli bir şekilde tüketerek, hastalıkları uzak tutacağınızı unutmayın! Her gün bir avuç yaban mersini sizi alzheimer'dan koruyacak!
Doktorlar her zaman kırmızı etin sağlık açısından zararlı olabileceğini ve beyaz etin daha zararsız hatta faydalı olacağını söylemekteler. Balık ise bu durumda oldukça iyi bir alternatiftir.
Balık denildiğinde akla gelen ilk şey ise, omega 3'tür. Omega 3 bir tür yağdır, hatta genelde balık yağı olarak bilinmektedir. Peki omega 3'ü bu kadar önemli kılan nedir? Bu yağ türünü, vücudumuzda herhangi bir şekilde üretememekteyiz ve bu nedenle bu yağı dışarıdan besinler yolu ile almamız gerekir. Omega 3 beyin sağlığı açısından çok önemli bir maddedir.
Balık tüketimi ile vücudumuza girme şansı yakalayan omega 3 maddesi, hafızamıza çok iyi gelmektedir. Hafızayı güçlendirir ve beynin fonksiyonlarını çok daha iyi bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Bu nedenle doktorlar haftada en az 2 kez balık yenmesini tavsiye etmektedirler.
Bazı kuru yemişlerin de beyin sağlığı açısından önemli olduğu bilinmektedir. Bu kuruyemişlerin başında ceviz ve fındık gelir. Bu kuruyemişler özellikle E vitamini açısından oldukça zengindirler. E vitamini ise beyin için faydalıdır.
Vücuda giren E vitamini miktarı ne kadar çok olursa, yaşın ilerlemesinin bir yan etkisi olarak gözüken bilişsel işlevlerin kaybı o kadar az olur. Yaşlılığın en büyük sorunlarından birisi de zihinsel işlevleri gerektiği gibi yerine getirememektir. Bu nedenle beyni güçlendiren ve yaşlılığın yan etkilerinden arındıran yiyeceklere yönelmek önemlidir.
Ayrıca ceviz içerisinde bol miktarda antioksidan ve omega 3 bulunmaktadır. İki faydalı ögeyi aynı anda bünyesinde bulunduran ceviz, bu sayede beyin sağlığına harika katkılar yapar. Ayrıca bir avuç kadar kabak çekirdeği tüketmek de çinko ihtiyacınızın karşılanmasına yeter de artar. Çinko minerali, hafıza ve düşünme yetileri açısından önemli bir maddedir.
Avokado tropikal bir meyve olarak bilinmektedir ve mutfaklarımıza girmesi çok eski tarihlere dayanmaz. Fakat iyi ki bir şekilde bu meyve ile tanıştık ve tüketmeye başladık. Zira avokado, beyin sağlığı açısından yazımızın başında bahsettiğimiz yaban mersini kadar faydalı bir meyvedir. Her ne kadar yağlı bir meyve olarak anılsa da, içerdiği bu yağlar doymamış yağlardır.
Doymamış yağlar vücudumuzda faydalı etkiler gösteren yağlardır. Doymamış yağlar sağlıklı bir kan akışı sağlamaktadırlar. Sağlıklı bir kan akışına sahip olmak, sağlıklı bir beyine sahip olmak ile aynı anlama gelmektedir. Çünkü kan akışındaki bir aksaklık, kanın beyne oksijen taşıyor olmasından dolayı, direk beyni etkiler.
Örneğin zararlı yağlar ile tıkanan damarlar bir kalp krizine yol açar ve beyine kan pompalanmasına engel olursa, beyin kendini besleyen oksijen akışından da mahrum kalmış olur. Bu durum beyin ölümüne neden olabilir. Bu sebeple, dolaylı yoldan da olsa beyin sağlığını ilgilendiren avokadonun tüketimi önemlidir.
Yumurta lezzetli bir besin olması dışında, beyin açısından oldukça önemli olan kolin isimli maddeyi bünyesinde bulundurmaktadır. Bu maddenin hafızayı güçlendirici bir etkisi bulunmaktadır. Bazı durumlarda çok basit şeyleri hatırlamakta güçlük çekebiliriz.
Sinir bozucu bu durumların yaşanmaması için kolin maddesine gereken dikkati vermeliyiz. Özellikle yumurtanın sarı kısmında bulunan bu madde genel olarak bilişsel fonksiyonlarımızı attırmaktadır.
SAĞLIKLI BİR BONUS: KURU BÖRÜLCE SALATASI