İnsanların ve balıkların kalıtım şifrelerini inceleyen bilimciler, beynimizin gelişmesinde denizden karaya çıkan ilk atalarımızda boynun evriminin çok önemli bir rol oynamış olduğu sonucuna vardılar.
Şimdiye kadar balıklardaki ön yüzgeçlerle insanların kol ve ellerinin sinir bağlantılarının aynı yerdeki (beyindeki) nöronlardan kaynaklandığı varsayılıyordu. Nedeni kollar ve yüzgeçlerin bedenin aynı yerinde bulunması.
Oysa New York ve Cornell Üniversiteleri’nden nörologların (sinirbilimciler) Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmaları, denizden karaya çıkışın evriminde çok önemli bir değişimin gerçekleştiğini ortaya koyuyor.
İlk atalarımızın balıklıktan sonra dik yürüyen memelilere evrilecek olan kara canlılarına dönüşmesi sürecinde gövdenin (torso) baştan uzaklaşıp bir boyun bağlantısı edinmesine paralel olarak ön uzuvları (ön bacakları) doğrudan kontrol eden nöronlar, beyinden omuriliğe doğru yer değiştirmiş. Yani insanların kolları, yarasaların ve kuşarın kolları gibi baştan ayrılarak boynun altında gövdeye yerleşmiş.
Cornell nöroloji ve davranış araştırmacılarından Prof. Andrew Bass, “boyun, karasal ve havasal ortamlarda daha iyi hareket olanağı ve uzuvların kullanımında ustalık sağladı” diyor. Bass’a göre “Biyomekanikteki bu yenilik, sinir sistemimizin uzuvlarımızı kontrol biçimiyle el ele evrildi”.
Araştırmacı, olağanüstü ölçekteki bu evrimsel değişimin ön uzuvlara inanılmaz çeşitlilikte yetenek sağladığını, örneğin kuşlara uçma, balinalara yüzme ve insanlara da piyano çalma becerisi verdiğini kaydediyor.