HABER

Beyoğlu eğlencesi eylemde

Beyoğlu eğlencesi eylemde

İSTANBUL (ANKA) - Beyoğlu esnafı günlük 80 YTL'ye çıkarılmak istenen eğlence vergisini protesto ederek, her akşam bir dakika müzik kapatma eyleme yapma kararı aldı.

Eylemde yapılan açıklamada, içkili lokanta, bar, kafe, konser, tiyatro, sinema işletmeciliği yapan işyerlerinin, "şer mekanları" olarak görüldüğü iddia edilerek, "Bu işyerleri, ağır vergi yükü, idari ve cezai yaptırımlara müstehak sayılmaktadır" denildi. Ayrıca, dile getirilen sorunlar çözülünceye kadar, her akşam 21.30'da bir dakikalık müzik kapatma eylemi yapılacağı da bildirildi.

Beyoğlu esnafı, Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) öncülüğünde gerçekleştirdiği eylemle eğlence yerleri için öngörülen vergileri protesto etti. İstiklal Caddesi'nde toplanan esnaf "Çok eğleniyoruz, borcumuz ne kadar?" yazılı bir pankart açtı. Güvenlik önlemi alan polis, "Uyuşturucu ve fuhuş eğlence değildir", "Eğlence vergisi günlük 80 YTL yapılmak isteniyor. Vallahi eğlenmiyoruz. Kahrımızdan içiyoruz", "Ödetilen ‘şartsız bağışlar' vergi borcundan düşülsün" yazılı dövizler taşıyarak İstiklal Caddesi'nden Galatasaray Lisesi'nin önüne yürümek isteyen esnafın, sessiz eylem yapmasını istedi. Esnaf ise önce alkışlar eşliğinde yürüdü, daha sonra da "Bizim bizimdir, bizim kalacak", "Esnaf uyuma Beyoğlu'na sahip çık" şeklinde slogan attı.

-"EĞLENCE İŞYERLERİ, ‘ŞER MAKANLARI' OLARAK GÖRÜLÜYOR"-

Galatasaray Lisesi'nin önüne gelen grup adına BEYDER Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Akyol bir basın açıklaması yaptı. Akyol, ekonomik kriz ortadayken, sektörün bir de belediye, maliye, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) ve hükümet tarafından cendereye alındığını iddia etti. İçkili lokanta, bar, kafe, konser, tiyatro, sinema işletmeciliği yapan işyerlerinin, "şer mekanları" olarak görüldüğünü savunan Akyol, "Bu işyerleri, ağır vergi yükü, idari ve cezai yaptırımlara müstehak sayılmaktadır. Yasalar, yönetmelikler, genelgelerle oluşturulan baskı ve yaptırımlar yetmezmiş gibi Beyoğlu Belediyesi ile diğer resmi görevlilerin yasadışı, hukuka aykırı, hakkın kötüye kullanılması sayılan eylem ve işlemleri ile bu baskı bir denetim mekanizması olmaktan çıkıp, yok etme mekanizmasına dönüştürülmüştür" diye konuştu.

-"GÜNLÜK EĞLNECE VERGİSİ 80 YTL'YE ÇIKARILIYOR"-

Akyol, 3 Ocak 2008 tarihli Tütün Mamüllerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'da değişiklik yapılarak, "Lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde, sigara tüketilemez" düzenlemesiyle aslında içkinin yasaklandığını savundu. Gelir Vergisi Kanunu'nun 41. maddesinde de değişiklik yapıldığını söyleyen Akyol, maddedeki "İlan ve reklam giderleri gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak gösterilemez" şeklindeki değişiklikle sektöre bir darbe daha vurulduğunu kaydetti. Akyol, ayrıca, Meclis gündemine alınan İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu'yla da eğlence vergisinin, günlük 80 YTL'ye çıkarılıyor olduğunun altını çizdi. Beyoğlu esnafının sorunları çözülene kadar işyerlerinde her akşam 21.30'da bir dakikalık müzik kapatma eylemi yapılacağına dikkat çeken Akyol, eğlence sektörünün "hasta" edildiğini vurguladı.

Esnaf, daha sonra yapılan açıklamanın birer kopyasını, TBMM Başkanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a faksla yolladı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler