HABER

Beyoğlu'nun belleği canlanıyor

Beyoğlu'nun belleği canlanıyor

Beyoğlu Belediyesi, Beyoğlu'nun eski çehresini ve kültürel kimliğini canlandırmak amacıyla "Beyoğlu'nun Belleği" adlı bir proje başlatıyor. Proje kapsamında Beyoğlu'nda bulunan ve döneminin en seçkin mimarlarının imzasını taşıyan 63 tarihi binanın cephesine bilgilendirme plaketleri yerleştirilecek.

"Beyoğlu'nun Belleği" projesini duyurmak için düzenlenen basın toplantısında konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, projenin tüm Türkiye'ye örnek olacak bir çalışma olduğunu belirterek, Beyoğlu'nun belleğinin aynı zamanda İstanbul'un da belleği olduğunu söyledi.

İKSV'nin katkılarıyla hayata geçirilen projeyle, genç kuşakların kültürel değerler hakkında bilgileneceğini ifade eden Demircan, "Bir kentin var oluşundaki en önemli unsur bellektir. Geçmişi unutursak, belleklerden uçup gitmesine izin verirsek kentin tarihinin silinmesine neden oluruz. Beyoğlu'nda hiçbir değeri unutuluşa terk etmek istemiyoruz. Onlar bizim en büyük zenginliğimizdir" dedi.

Projede danışman olarak görev alan mimarlık tarihi yazarı Mimar Hasan Kuruyazıcı ise, Beyoğlu ya da daha eski adıyla Pera'nın, her dönemde İstanbul'un toplumsal ve kültürel yaşamındaki en önemi semtlerden biri olduğunu kaydetti. Kentin Üsküdar ve İstanbul yakalarında ağırlıkta olan ahşap mimarlığın yerine, burada kâgir binaların yaygın olduğuna, özellikle 1870'teki büyük Beyoğlu yangınından sonra bunların sayısının iyice arttığına dikkat çeken Kuruyazıcı, "Bu mimari sadece Beyoğlu'nun fiziksel çehresini yansıtmakla kalmaz, aynı zamanda bu semtin kültürel kimliğinin de taşıyıcısıdır. Çünkü Beyoğlu'nun tiyatro ve sinemaları, kitapçıları, lokanta, pastane ve meyhaneleri, otelleri hep seçkin sanatçıların, aydınların uğrak yeri olmuş, bunların birçoğu Beyoğlu'nda oturmuş, atölyelerini Beyoğlu'nda açmıştır" diye konuştu.
Bu yıl 150. yılını kutlayan Beyoğlu Belediyesi tarafından hayata geçirilecek proje, Beyoğlu'nun kültürel tarihinden izler taşıyan ve bugün birçoğu iz bırakmadan ortadan kaybolan önemli mekânların belirlenmesini ve birer plaketle topluma anımsatılmasını amaçlıyor. Proje kapsamında, Beyoğlu'nda bulunan ve döneminin en seçkin mimarlarının imzasını taşıyan 63 tarihî binanın cephesine bilgilendirme plaketleri yerleştirilecek.

Edinilen bilgiye göre, "Beyoğlu'nun Belleği" projesi için Beyoğlu'nun kültürel kimliğini yansıtan; tanınmış sanatçı ve yazarların yaşadığı ve mimari üslubuyla belirgin bir karakter taşıyan binalar ya da çeşitli yönleriyle toplumsal hayatta iz bırakmış atölye, stüdyo, pastane, kahvehane, sinema, tiyatro, müzikhol, mağaza gibi işletmeler belirlendi. Foto Süreyya, Botter Apartmanı, Markiz Pastanesi ve Le Bon Pastanesi de plaket çakılması için kararlaştırılan ilk mekanlar oldu. (ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler