Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle Beypazarı ilçesine gelecek turistlerin rahatlığı ve huzuru için belediye, turizm derneği ve ilgili diğer kurum ve kuruluşlar hazırlıklarını tamamladı.
Beypazarı Belediye Başkanı Cengiz Özalp yaptığı açıklamada, tarihi bir kent olan Beypazarı’na Kurban Bayramı'nda gelecek misafirlerin rahatlığı ve huzurunu sağlamak için denetimler yaptıklarını ve her türlü tedbiri aldıklarını belirtti. Bununla beraber öncelikle 650 yatak kapasitesine yaklaşan konaklarda zabıta ile beraber temizlik ve hijyen denetimlerinde bulunduklarını söyleyen Özalp, diğer taraftan Beypazarı’nın meşhur kurusunu üreten kuru fırınlarını ve sonbaharda üretilen makarna ve tarhana imalathanelerini de denetlediklerini söyledi.
Beypazarı Turizm Derneği Başkanı Altan Değirmencioğlu ise ilçenin tarihi dokusu ve güzelliklerinin, yerel kültürünün ve güzel lezzetleriyle bayramda misafirlere güzel zamanlar geçirtmek için tüm üyeleriyle hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti. Bunun yanında Beypazarı konakları ve otellerinde bayram için şu anda ön rezervasyonlarla doluluk oranı yüzde 70- 80'lere yaklaştığını, bunun bayramdan hemen önce tamamen dolmasını beklediklerini söyledi.
TARİHİ BEYPAZARI EVLERİ
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi'nde 'Aşağıda şehir iki geniş dere içinde olup 20 mahalle 41 mihraptır. Fakat öyle mükellef camileri yoktur. Çarşı içinde cami güzeldir (Paşa Camii). Hepsi 3060 tane iki katlı evleri vardır. Duvarları kerpiçtendir. Yüzeyleri tahta ile kaplıdır. Medrese Darulhadis ve Darulkurrası vardır. Çünkü talebe bilginleri çoktur. Medreseleri kargir değildir. 70 adet çocuk mektebi vardır. Çocukları gayet temiz ve olgun olup, 700'ün üzerinde hafızı vardır.' şeklinde anlatılan Beypazarı, evleri, kültürü ile geçmişten geleceğe bağlanan bir köprü gibidir.
Beypazarı evleri cumbalı, üstünde guşgana adı verilen bir çatıdan oluşan iki üç katlı yapılardır. Evlerin iskeleti ahşaptan oluşmuş ve bu ahşap, tatlı kireç denilen malzemeyle sıvanmıştır. Odalardaki kirli havayı ve nemi alan yöreye özgü bu malzeme, Beypazarı evlerini farklı kılar. Zemin katları taştan, geri kalan kısmı ahşaptan oluşan bu evlerin girişinde demir kapılı mahzenler bulunur. Tarih boyunca yangınlarla birçok kez harap olan Beypazarı’nda evlerin içindeki bu mahzenler kıymetli eşyaların saklanması amacıyla kullanılmıştır. Yine bu yangınlar nedeniyle binlerce yıllık tarihe sahip Beypazarı’nda, mimari açıdan en erken tarihli konak 13. yy’a aittir. Sokaklarda iç içe yerleşim tarzı benimsenmiştir.
Tarihi bir şehir olan Beypazarı'nın yüzyıllardır yaptığı tarım üretimi ve Fatih Sultan Mehmet’in pirinç tarlalarının burada olması, havuç üretiminde Türkiye’de söz sahibi olması yanında gümüş işleme sanatı, yüzyıllardır devam eden kültürü ise Beypazarı'na ayrı bir güzellik katmaktadır. Elle açılan ve halk arasındaki söyleyişiyle '80 gatlı baklavası', lezzetli kurusu, enfes sarmaları ve unutulmayacak bir tad olan Beypazarı güveci dışında sonbaharda güzel bir renk harmonisi oluşturan İnözü Vadisi, Beypazarı'nın diğer güzellikleridir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz