YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Beypazarı'nda gümüş işleme sanatı Telkari yaşatılmaya çalışılıyor

Altın ve gümüşün yüzyıllardır dantel gibi işlendiği telkari, Beypazarı ilçesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Altın ve gümüşün yüzyıllardır dantel gibi işlendiği telkari, Beypazarı ilçesinde yaşatılmaya çalışılıyor.

Ankara'nın tarihi evleriyle ünlü Beypazarı'nın önde gelen telkari ustalarından İlyas Sarımen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1958 yılından beri heyecanla mesleğini yapmaya çalıştığını söyledi.

Beypazarı Çarşısı'nda 55 yıldır telkari işlemeciliği yaptığını ifade eden Sarımen, bugüne kadar onlarca usta yetiştirdiğini, bu kişilerin şimdi ilçede el sanatı yaşattıklarını, onlarında yanlarında çıkarak ve kalfaların bulunduğunu ve böylece gümüş el sanatını gelecek kuşaklara aktarmak üzere çalışma içinde olduklarını belirtti.

Yaptığı çalışmalarda tüm motif ve desenlerin tamamını kendi tasarladığı modellerden oluşturduğunu dile getiren Sarımen, "Halkın, el sanatı ürünlerini tercih etmelerini istiyoruz ve sanata, sanatçıya, ustaya sayı gösterilmesini istiyoruz" dedi.

Mesleğini gelecek kuşaklara aktarmak ilçe merkezindeki atölyesinde yaklaşık olarak 20-25 dolayında gencin çalıştığını belirten Sarımen, çalışmalarının çok sayıda kurum tarafından ödüllendirilmesinin kendisini mutlu ettiğini söyledi.

-Gümüşün dantel gibi işlenmesi-

Gümüş ham maddesini, yüksek ısılı potalarda eriterek, haddanede çeken ustalardan Sami Akkaya da, 26 yıldır gümüşü yüksek ısılı potlarda erittikten sonra, çeşitli aşamalarından geçirerek, 1 milimetreden başlayıp 0,22 mikrona kadar incelttiğini anlattı.

Tüm atölyelerin işlediği gümüş ve altını tel olarak incelttiğini belirten Akkaya, "Gümüşü incelttikten sonra işleyecek telkari ustalarına teslim ediyorum. Birçok uğraşın ve emeğin ardından bu çalışma kadınların bileklerini, boyunlarını süsleyen takılara dönüşüyor" dedi.

-Beypazarı'nda telkari işlemenin tarihçesi-

Ahilik kültürüyle 1800'lü yıllarında Beypazarı'na gelen bir usta tarafından öğretilen telkari, kısa sürede ilçede yaygınlaşarak, birçok hünerli elde takılara ve süs eşyalarına dönüştü.

Geçmişi Beypazarı'nda 200-250 yılı bulan telkari, nesilden nesile aktarılarak, bugünkü konumuna gelirken, ilçede yaklaşık 60 işletmede 300'den fazla kişinin telkari sanatıyla uğraştığı belirtilirken, birçok kişi de bu işletmelerden aldığı siparişlerle geçimini sağlıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler