YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Beyşehir Göl Havzası'nda bereket

Beyşehir yöresinde şu ana kadar buğday ve arpa ekili alanlarda ürün gelişiminin çok iyi seviyede olduğunu belirtildi.

Beyşehir Göl Havzası'nda bereket

KONYA (İHA) - Konya'nın Beyşehir İlçe Ziraat Odası'nın daveti üzerine, ilçe genelindeki ekili alanlarda inceleme ve tarama faaliyetinde bulunan tarım uzmanları, Beyşehir yöresinde şu ana kadar buğday ve arpa ekili alanlarda ürün gelişiminin çok iyi seviyede olduğunu belirledi.

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nuh Boyraz, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Zengin, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin, Beyşehir Ziraat Odası Başkanı Adem Metli ile Oda Genel Sekreteri Ziraat Mühendisi Faruk Aydın'ın da eşlik ettiği çalışmada, Beyşehir'deki hububat, bakliyat, haşhaş, şeker pancarı ekili alanlar ile sebze fidesi üretim sahalarında teknik inceleme gerçekleştirdi. Beyşehir Gölü'ne kıyısı olan Karadiken ile Akburun köyleri arasındaki yaklaşık 10 bin dekarlık hububat ekili alanı tarayan tarım uzmanları, buğday ve arka ekili alanlarda hastalık ve zararlılar, çeşit seçimi, soğuk zararı, bitki besleme ve sulama konusundaki mevcut durumları yerinde tarla sahibi çiftçilerle birlikte inceledi. Öğretim üyesi tarım uzmanları, çiftçilerin arazilerinde bugüne kadar yaptığı uygulamaları irdelerken, bundan sonra yüksek ve daha kaliteli verim elde edilebilmesi için üreticilerin alabileceği tedbirler konusunda tavsiye ve görüş alışverişinde bulundu. Tarım alanlarındaki tarama ve incelemenin ardından tarım uzmanları, hazırladıkları tarım raporunu Beyşehir Ziraat Odası Başkanlığı'na sundu. Raporda, Beyşehir yöresinde şu ana kadar buğday ve arka ekili alanlarda ürün gelişiminin çok iyi olduğunun görüldüğü belirtildi. Raporda, özetle şu bilgilere yer verildi:

“Buğday ekili alanlarda 2010 yılı sonbaharında erken ekim yapan çiftçilerin tarlalarında Mart'taki düşük sıcaklıklar bitki ölümlerine sebep olurken, 2011 yılında çiftçilerin geçen yılki durumdan ders aldığı, buğday ekimlerini daha geç yaptığı ve dolayısıyla bitkilerin kışa daha kısa boylu girdiği ve kıştan önemli derecede bir zarar görmediği belirlenmiştir. İncelenen buğday ekili alanların çoğunluğunda yoğunluğu değişmekle birlikte mantari bir hastalık olan Septoria Yaprak Leke hastalığına rastlanmış, fakat bu hastalığın Mart ayındaki düşük sıcaklıklardan dolayı ilerlemediği görülmüştür. Yine geçen yıl bölgede çok yaygın görülen sarı pas (Kınacık) hastalığı konusunda şu an için bir sıkıntılı durum görülmemiş, çiftçilerin tarlalarını takip etmeleri ve hastalığın görülme durumunda bu hastalıkla mücadele konusunda ilgili uyarı ve tavsiyeler yapılmıştır. Buğday ve arpa ekili alanlarda önümüzdeki günlerde yağışlar yeterli olduğu takdirde Beyşehir'de bu yıl yüksek verim düzeylerine ulaşılacağı tahmin edilmiştir. Arpa ekili alanlarda bazı tarlalarda Rhyncosporium Yaprak Leke hastalığına rastlanmış ve gerekli uyarılar yapılmıştır. Mercimek ve haşhaş ekili alanlarda kış çıkışı bitkilerin gayet sağlıklı ve gelişimlerinin iyi olduğu görülmüştür. Nohut ekimi yapan çiftçilerin tarlalarında çıkışların çok iyi olduğu görülmüştür. Şekerpancarı ekimi yapmakta olan çiftçilere de ekim sıklığı, gübreleme konusunda bilgilendirme yapılmıştır. Karadiken köyünde yaygın olarak yapılan sebze fide üretim alanında özellikle hastalıklarla mücadele konusunda bilgiler verilmiştir."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler