KONYA (İHA) - Konya'nın Beyşehir Tarım İlçe Müdürü Osman Yıldırım, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü durumundaki Beyşehir Gölü'nün normalden fazla otlu olduğuna dikkat çekerek, balıklandırma çalışmalarını, bölgeye ekonomik katkısından ziyade gölün bataklık haline gelmemesi için yaptıklarını söyledi.
Beyşehir Gölü'ndeki aşırı otlanmanın önüne geçebilmek için otçul balık olan yavru sazanları göle bıraktıklarını belirten Yıldırım, "Dişli balık diye tabir ettiğimiz levrek, bugün gölün yüzde 70'ine hakim olmuş durumda. Yani gölün yüzde 30'unu otçul, yüzde 70'ini ise etçil balıklar oluşturuyor. Halbuki levrek balığı göle atılmadan önce otçul balık daha fazla ağırlıkta idi. Bu dengenin bozulması, otçul balık neslinin giderek tükenmesi, göldeki otlanmayı aşırı derecede hızlandırmış, bu da gölün adeta bataklık haline gelmesine zemin hazırlamıştır. İlk etapta göle bıraktığımız 650 bin adet yavru sazandan önümüzdeki günlerde de 350 bin adet daha bırakacağız. Amacımız, ilk etapta etçil ve otçul balık dengesini sağlamak, ardından önümüzdeki yıllarda yapılacak diğer balıklandırma faaliyetleriyle otçul balık yüzdesini daha da yükseklere çıkarmaktır" dedi.
"GÖLÜN BATAKLIK HALİNE GELMEMESİNE KATKIDA BULUNACAĞIZ" Yıldırım, gölde bulunan otların zamanla çürüyerek dibe çöktüğünü ve diğer otların üremesine imkan sağladığını ifade ederek, "Böylece gün geçtikçe göl dibinde biriken bu otlar göl suyunun zamanla azalmasına ve gölün bataklık haline gelmesine sebep oluyor. Dünya üzerinde birçok göl bunun gibi önemli sorunlara karşı önlem alınmadığı için bataklık haline gelerek yok olup gitti. Beyşehir Gölü ise ekonomik katkı nedeniyle bölge için çok önemli. Bu nedenle Tarımsal Üretimi Geliştirme Genel Müdürlüğü desteğiyle otların üremesini önlemek için balıklandırma yoluna gittik. Beyşehir Gölü'nde ot yiyerek beslenen sazanın üremesini sağlamak için geçen yıl 2 milyon, bu yıl ise 650 bin adet aynalı sazan yavrusu bıraktık.Önümüzdeki günlerde de 350 bin adet daha yavru bırakarak gölün bataklık haline gelmemesine katkıda bulunacağız" diye konuştu.