Taneleri kabuğunun içerisinde dizilmiştir. Bezelye kabuğunun faydaları da vardır. İçerisinde bulunan bezelye tanelerinin; büyümesi, taşınması ve korunması için uygun ortamı hazırlar. Genellikle soğuk havaları severler ancak toprağın sıcaklığı minimum 10 derece olmalıdır. Pek çok farklı türü mevcut olan bezelye oldukça faydalıdır. Protein bombası olarak nitelendirilen bu bezelye, mutfakta sağlıklı yiyeceklerin ve lezzetli besinlerin ana maddesi olarak kullanılır.
İçerdiği bol miktarda protein sebebiyle, etin yerine alternatif olarak tercih edilebilir. Bezelye, 1 sene boyunca bozulmadan muhafaza edilebilir. Bu sebeple, taze şekilde, dondurulmuş ve konserve formlarında tüketilmeye uygundur. İlkbaharda çıkmasına rağmen, her mevsim tüketilen bir besin kaynağıdır. Baharda bol miktarda alınıp buzluğa atılır ve kış boyu tüketilir. Ülkemizde rahatlıkla yetiştirilebildiği gibi, pek çok ülkede de yetiştirilir. Dünya mutfaklarında; salatası çorbası, yemeği yapılan bezelye, aynı zamanda garnitür olarak ya da yiyeceklerde süsleme amaçlı kullanılır. İçerisinde bol miktarda protein, karbonhidrat, lif, demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor ve potasyum barındırır.
Miktar: 100 g
Kalori (kcal): 81
Yağ (g): 0.4
Karbonhidrat (mg): 14
Protein (g): 5
Bezelyenin içerisinde bulunan “Polifenol” maddesi sayesinde, kanser hastalıklarının oluşması önlenir. Lif bakımından oldukça zengin olan bu besin kaynağı mide dostudur. İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde serbest radikallerle mücadele eden bezelyenin, kanser karşıtı olarak her zaman tüketilmesi tavsiye edilir.
Bezelye, düşük kalorili olduğundan ve içerisinde az miktarda yağ bulundurduğundan dolayı kilo aldırmaz. Bu sebeple vejetaryenler ve diyet yapanlar tarafından oldukça fazla tüketilen favori bir baklagil türüdür.
Cilt için çok faydalıdır. Alfa karoten, epakateşini karotenoid, kateşin gibi antioksidanlar içeren bezelye; cildin yaşlanmasını önleyerek, cilde doğal bir parlaklık verir. Sağlıklı bir görünüm kazandırır. Cilt hücrelerinin hızlı bir şekilde yenilenmesini sağlayan, hücre hasarını engelleyen hatta durduran bezelyenin her yaşta düzenli olarak tüketilmesi öneriliyor. Ayrıca içerisinde bulunan C vitamini desteğiyle de, cildin genel sağlığına kavuşmasına yardımcı oluyor.
Sindirim sağlığı açısından oldukça önemli olan, yüksek diyet lifi içeren bir besin kaynağıdır. Ayrıca içerisinde bulunan bu lifler sayesinde sindirim düzenli hale gelir ve vücut direncini arttırıcı etkileri vardır. Mide ve bağırsak sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarını önlemede oldukça etkilidir.
Bezelyenin saça faydaları oldukça fazladır. Düzenli olarak tüketilirse, saç derisini besleyerek, saç köklerini canlandırır ve saçların daha hızlı uzamasına yardımcı olur. Saçlara parlaklık verir. İçerisinde bulunan C vitamini, saçların optimal büyümesi için gereken kollajen oluşumuna destek olduğu için, kolay kopan, kırılan, kuru ve yıpranmış saçları onararak, bakımlı saçlara kavuşmayı sağlar.
Folik asit açısından çok faydalı olduğu bilinen bir besin kaynağıdır. Ayrıca DNA sentezi için gereken B-kompleks vitaminleri içeren folat yönünden de zengindir. Hamilelikte bezelyenin faydaları ise, bu folat yönünden zengin besin kaynağı yeterli miktarda tüketildiğinde, yenidoğan bebeklerde görülen nöral tüp defekti gibi doğumsal anomalilerin önüne geçilmiş olur. Yeni doğan bebeklerin ve annenin sağlığı için oldukça önemli olan bezelyenin mutlaka tüketilmesi gerekir. Bebeklerin tüketimi açısından da gaz yapmayan ve besleyici değeri yüksek olan sebzeler tercih edilir.
Ancak bu sebzelerin bebeklerin menüsünde yer alma zamanları farklıdır. Çünkü ilk verildiği zaman, dışkılarında değişikliğe neden olurlar. Cıvık ve sümüksü yapıda dışkılama görülebilir. Bir süre sonra bu şikayetler giderek azalır ve biter. Bezelyenin bebeklere faydaları ise, protein değeri en yüksek sebze olmasından ötürü ve aynı zamanda A ve C vitaminlerini içermesi sebebiyledir. Bebeğe 6. ayında ilk verilecek sebzedir.
İçerdiği yüksek lif miktarı ve proteinden dolayı, şeker sindirimini kolay hale getirir. Bezelye, beyaz şeker ve kimyasal hiçbir madde içermez. Bu sayede de kan şekerini düzenleyici etki gösterir. Bezelyenin içinde bulunan proteinler, kan şekerinin düzenlenmesinde çok önemli görevler üstlenirler. Kanda şeker depolanmasının önüne geçerler.
A vitamini açısından zengin olan bezelye, bu sayede göz sağlığının korunmasında çok etkilidir. Göz sağlığı için gereken, karotenler, lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar, bezelyenin içerisinde oldukça fazla miktarda bulunur. Düzenli olarak tüketildiği takdirde deri, mukus zarları ve görme fonksiyonları desteklenmiş olur.
Kemik erimesi hastalığı genellikle, kalsiyum bakımından yeterli beslenilmemesi nedeniyle meydana gelir. Kalsiyum açısından zengin olan bezelye tüketildiğinde, kemik erimesinin önüne geçilebilir. İçerisinde bulunan güçlü antioksidanlar sayesinde, Osteoporozla savaşan bir sebze olarak oldukça önemli görevler üstlenir.
Zihinsel zayıflamanın bir sonucu olan Alzheimer hastalığının önlenmesi konusunda gereken K vitaminini, içerisinde bulundurduğu için bezelye, bu hastalığın tedavisinde oldukça büyük önem taşır. Özellikle yaşı ilerlemiş kişilerin Alzheimera’a yakalanmamaları için, bezelyeyi yeterli miktarda tüketmeleri önerilir.
Bezelye gerektiği miktarda tüketildiğinde, içerisindeki zengin mineraller ve vitaminler sayesinde, cilt sağlığına da fayda sağlar. Cildi parlatır, sağlıklı bir görünüme kavuşmasını sağlar. Bezelyeyi, ezip püre haline getirmek ve bu püreden oluşan özü, cilde maske şeklinde uygulamak cilt lekelerinin giderilmesinde ve çillerin azaltılmasında oldukça etkilidir.
Çiğ bezelyenin faydaları da bulunuyor; yanıklar için oldukça etkili olan çiğ bezelye yanıkları yatıştırır. Yanma hissini azaltmak için ise bu çiğ bezelyeyi, yanmış olan alana yapıştırmak gerekir. Acısını ve yanma hissini alma konusunda çok başarılı sonuçlar verdiği gözlenmiştir.
Bezelyenin genel olarak sağlık açışından bilinen bir zararı yoktur. Aksine çok faydalı olduğu bilinen bu protein deposunun tüketilmesi tavsiye edilir. Ancak tabii ki gereğinden fazla tüketmek de bazı sorunlara neden olabilir. Bezelyenin zararlı olabileceği durumlar;