Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, Avrupa Birliği’ne (AB) ihraç edilen bibere yüzde 100 pestisit (zirai ilaç kalıntısı) analizi zorunluluğu getirmesi üretici ve ihracatçıyı kara kara düşündürürken, sıkıntının büyümesi üzerine Bakanlık sürece müdahale etti ve yeni bir düzenlemeye gitti. Bakanlık kararıyla biber ihracatındaki analiz oranının yüzde 10’a düşürülmesi ve yapılacak analiz ücretlerinde indirime gidilmesi kararı, üretici ve ihracatçılar tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı.
Son dönemlerde AB’ye ihraç edilen biberlerde pestisit tespitine ilişkin bildirimlerin artması üzerine, 8 Temmuz’dan itibaren AB’ye ihraç edilen bütün biber partilerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından pestisit analizi zorunluluğu getirilmişti. Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Salih Çalı, analiz maliyetlerinin TIR başına 2 bin TL’yi bulmasının yanı sıra, analiz denetimlerinin kendilerini ilave zaman, kalite kaybı ve maliyet artışıyla karşı karşıya bıraktığını söyledi.
Bulgaristan’da yapılan analizler sonucu zaten büyük bir zaman kaybıyla karşı karşıya kaldıklarını aktaran Çalı, şunları söyledi: "AB’nin Bulgaristan’daki uygulamaları, laboratuarlar, analiz ücretleri, zaman kayıpları gibi hususlarda ihracatçılarımızın karşılaştıkları zorluklar Ekonomi Bakanlığımız ile daha önce paylaşılmış ve çözümleri için girişimlerde bulunulmuştu. Geçen zaman zarfında yapılan çalışmalar sonucunda; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın halihazırdaki uygulanmalarda yeni düzenlemelere giderek, biber sezonunun başladığı ilk 10 gün boyunca yapılan değerlendirmeler neticesinde, söz konusu üründeki ihracat partilerinde analiz oranını yüzde 10’a düşürmesini ve yapılacak analiz ücretlerinde de indirime gitmesini büyük bir mutlulukla öğrenmiş bulunuyoruz."
"KARAR ÇIKMASAYDI İHRACAT FİİLEN BİTECEKTİ"
"AB’ye ihraç edilecek biberde (taze, soğutulmuş ve dondurulmuş) yüzde 100 pestisit analiz sıklığı" uygulamasının, yaklaşık 30-40 TIR’lık biber ihracatı yapıldığı düşünüldüğünde, günlük 150–200 analiz anlamına geldiği bilgisini veren Çalı, uygulamanın biber ihracatını fiili olarak imkansız hale getireceği sonucunu defalarca gündeme getirdiklerini vurguladı. Bakanlık tarafından alınan tedbiri kararların ihracat açısından fevkalade yararlı olacağını kaydeden Çalı, "Bakanlığımıza bu süreç zarfında sektörümüze vermiş olduğu destek ve yapılan iyileştirmelerden ötürü teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü ile Bursa İl Tarım Müdürlüğü, ziraat odaları, ihracatçılarımıza, üreticilerimize ve kararın alınmasında emeği geçen ilgili tüm kesimlere teşekkür ediyoruz." diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz