YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilecik Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Yılmaz:"Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Insanlara Kenelerin Bulaştırdığı Ve Ölümle Sonuçlanabilen Bir Hastalıktır"

Bilecik Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Murat Yılmaz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin (KKKA) insanlara kenelerin bulaştırdığı ve ölümle sonuçlanabilen bir

Bilecik Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Murat Yılmaz, Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin (KKKA) insanlara kenelerin bulaştırdığı ve ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır olduğunu bildirdi.

Dr. Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'de 2002-2003 yılından itibaren tespit edilen hastalığın daha önceki yıllarda da mevcut olduğuna dair çeşitli bilgilerin bulunduğunu belirterek, hastalığın insanlara daha çok kene tutunmasıyla bulaştığını kaydetti.

Kene tutunmasından veya kenelere çıplak elle dokunulduktan sonra mikrobun alınmasını takiben hastalık belirtilerinin 1-3 gün içinde, en fazla 9 gün içerisinde çıktığını ifade eden Dr. Yılmaz, açıklamasında şunları bildirdi:

"Hastalık hayvanlarda belirti göstermediğinden hayvanlarınız sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilir. Bu nedenle, hayvanların kan, idrar ve diğer vücut sıvılarına korunmasız dokunulmamalıdır. Hayvan keserken de dikkatli olunmalıdır. Bu hayvanların pişirilerek tüketilmesi halinde etinden ve sütünden hastalık bulaşmaz. Kenelerden ve kenelerin bulaştırdığı bu hastalıktan korunmak için tarla, bağ, bahçe ve hayvan otlatmaya giderken kenelerin kolay fark edilmesi için açık renkli elbiseler giyilmeli, vücutta açık yer kalmamasına özen gösterilmeli ve pantolon paçaları çorabın içine konulmalıdır. Eve dönüldüğünde ise kollar, bacaklar, gövde, diz arkası, koltuk altları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar dahil vücudun her tarafı ve elbiseler iyice kontrol edilerek kene olup olmadığına bakılmalıdır. Çocukların vücudu ve elbiseleri de anne babaları tarafından mutlaka kontrol edilmelidir. Hayvanların üstündeki kenelere çıplak elle dokunulmamalıdır. Veteriner hekime danışılarak hayvanlar keneye karşı uygun şekilde ilaçlanmalı ve böylelikle kenelerin çoğalması engellenmelidir. Vücuda tutunmuş olan kenenin üzerine kolonya gibi herhangi bir madde dökmeyin, ateş ve sigara basmayın. Keneyi çıkardıktan sonra patlatmaya çalışmayın. Uygun şekilde yok edin. Kene tutunmasından sonra 10 gün boyunca kendinizi takip edin. Ateş, halsizlik, üşüme, titreme, baş ağrısı, yaygın kas ağrıları, yüzde ve gözlerde kızarıklık, bulantı-kusma ve ishal belirtilerden en az ikisi varsa beklemeksizin bir sağlık kuruluşuna müracaat edin."

Muhabir: Muhsin Arslan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler