HABER

Bilgi edinmeye alışamadık

BURSA (İHA) - Avrupa Birliği (AB) Uyum Yasaları kapsamında bilgi edinme hakkının sağlanması amacıyla Nisan ayından itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında oluşturulan bilgi edindirme ünitelerine, vatandaşlar ilgi göstermiyor.

Bursa Valiliği'nde kurulan bilgi edindindirme masasına son 5 ay içinde başvuranların sayısının 10'u geçmezken Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne 15, Bursa Emniyet Müdürlüğü'ne ise sadece 94 kişi müracaat etti. Hukukçular vatandaşların uygumadan yeterince bilgisi olmadığını, kamu görevlilerinin uygulamayı 'angarya' olarak gördüğünü öne sürdüler.

24 Nisan 2004 tarihinde "Bilgi Edindirme Yasası" yürürlüğe girdi, ancak yasadan detaylı şekilde bilgisi olmayan vatandaşlar, bu hakkını yeterince kullanmıyor. Elektronik imzanın yürürlüğe girmesiyle birlikte vatandaşların sanal alemden yazacakları dilekçeler de işleme alınacak. Nisan ayından itibaren tüm kamu kurum ve kuruluşlarında oluşturulan birimlerde vatandaşların başvurularına cevap vermek üzere personel eğitildi. Ancak aradan 5 ay geçmesine rağmen başvuru sayısı beklenenin çok altında gerçekleşti. Vatandaşlara istedikleri konularda bilgi verilmesi için gereken tüm hassasiyetin gösterildiğine dikkati çeken yetkililer, şimdiye kadar yapılan başvurular arasında şikayet olmadığını, az sayıda vatandaşın muhtelif konularda ve idari sorunlar konusunda bilgi edinmek için başvurduğunu bildirdi. Yetkililer, yıl sonuna kadar toplanacak başvuruların rapor halinde Bursa Valiliği'ne sunulacağını kaydettiler.

EN ÇOK MÜRACAT POLİSE

Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne ise vatandaşlar genellikle Hizmet Masası'ndan öğrenebilecekleri hizmetlerin içeriğini sormak için yasa gereği müracaat ediyor. Belediye yetkilileri, Nisan ayından buyana sadace 15 kişinin Bilgi Edinme Yasası kapsamında müracat ettiğini belirterek, "Bize gelen müracaatlarda da eksiklik görünüyor.

Vatandaşlarımız uygulamadan yeterince bilgi sahibi değil. Çoğunlukla kendisine cevap verebileceğimiz adresini veya bilgisini vermiyor" diye konuştu. Bursa Emniyet Müdürlüğü Bilgi Edinme Büro Amirliği'ne 5 aylık sürede 94 müracat geldi. Emniyet, 91 başvuruya cevap verirken, vatandaşlar en çok trafik cezaları hakkında bilgi istedi. Emniyete yapılan müracatlar arasında sabıka kaydı, servis plakası, pasaport, derneğe üye olmak, ruhsat ve polis olmanın şartları gibi konular yeraldı.

"DOSTLAR ALIŞVERİŞTE GÖRSÜN"

Öte yandan, Bursa Barosu'ndan Avukat Çağatay Aygün, vatandaşların sorularına anında cevap alamamasının başvuruların az olmasında etkili olduğunu belirterek; "Vatandaş sorduğu soruya çok geç ve yeterli bilgi almadığı için zamanla 'nasıl olsa cevap alınmıyor' imajı uyanıyor. Şahsen ben müracaat ettiğimde 15 gün sonra cevap geldi; ama sadece formalite olarak kurumlar bu işi yapıyor. Çünkü cevap gelmezse suç işlenmiş oluyor. Neticede 'dostlar alışverişte görsün' misali cevap veriliyor.

Memurlar; 'işimiz gücümüz yok ya, birde bu çıktı' diyerek uygulmayı angarya görüyor" dedi.

Avukat Ahmet Köse ise vatandaşın uygulamaya ilgi göstermemesinin sebebi olarak vatandaşın bu haktan habersiz olduğunu ifade ederek, "Gerçek nedeni ise bu duyarlılıkta bir kültürel altyapıya sahip olmamamız. Uygulamanın yaygınlaşması için öncelikle resmi kurumların vatandaşı doğrudan araçlarla bilgilendirmesi ve yine bilgi edinme kültürünün gelişebilmesi için öncelikle eğitim kurumlarında bu konularda uygulamalı bilgilerin verilmesi doğru adımlar oacaktır. Valilik ve belediyelerin yapılan edilenleri vatandaşların bilme hakkı olduğunu onlara iletmesi gerekiyor. Örneğin herhangi bir hukuki davanın sonuçlanması için gerekli belgelerin ve bilgilerin resmi makamlar aracılığıyla toplanması uzunca bir zaman alır. Halbuki bu resmi bilgiyi ve belgeler davanın taraftarlarınca davanın açılması sırasında hazır edilmiş olursa davalar çok kısa sürede biter ve adliyeler rahatlar" dedi.

En Çok Aranan Haberler