EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilgi ve Belge Yönetimi mezunları ne iş yapar? Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Devlet dairelerinde ve özel şirketlerde arşivleme, dökümantasyon oldukça önemlidir. Bu sebeple kurumlar arşivleme ve dökümantasyon alanında çalışabilecek personel arayışı içindedir. Kurumların ihtiyaç duydukları be personeller bilgi ve belge yönetimi bölümünde yetiştirilmektedir. Bilgi ve Belge Yönetimi mezunları ne iş yapar, nerelerde çalışırlar?

Bilgi ve Belge Yönetimi mezunları ne iş yapar? Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü mezunları iş imkanları nelerdir, nerelerde çalışır?

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, önceleri farklı bir isimle anılmaktaydı. Bölüm bizim ülkemizde “Arşivcilik Bölümü” ismiyle temelini atmıştır. Bir süre ismi böyle kullanılmış olup ardından Bilgi ve Belge Yönetimi olarak yenilenmiştir. İsminin yenilenmesi beraberinde bölümün eğitim sisteminde de farklılıklar meydana getirmiştir.

Zamanla derslerin kapsamları zenginleşmiş, bölümde müze idaresi, bilgi-belge idaresi, arşivleme gibi yeni dersler işlenmeye başlamıştır. Bilgi ve belge yönetimi bölümünde gelen verilerin, video kayıtları ve ses kayıtlarının, disket ya da cdlerin; tasnifi, saklanması, değerlendirilmesi ve gerektiği zamanlarda ortaya çıkartılıp hizmete sunulması gibi aşamaları kapsayan bir bölümdür.

Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü nedir?

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü; bireysel ya da toplumsal olarak ihtiyaç duyulan verilerin belirli temin edici ortamlar tarafından bulunması, korunup saklanması, bu bilgiye gereksinimi olan bireyler ve kuruluşlar için hizmete sunulması, gerektiğinde düzenlenmesinin yapılması gibi görevleri doğru bir şekilde yerine getirebilecek mezunlar yetiştirmeyi amaçlayan akademik bir bölümdür. Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünü tercih etmek isteyen bireylerin üniversite sınavında belirlenen taban puana ulaşması beklenir. Sınavda eşit ağırlık puan türünde aldıkları puan önemlidir.

Bölümü okuyacak öğrencilerin bilgi ve dokümanlarla ilgilenmeyi sevmesi, kütüphane ve arşiv gibi alanlarda çalışmaktan keyif alması gerekir.O takdirde yaptıkları işte daha verimli zaman geçireceklerdir.Mesela; tarihe meraklı,müze gezmeyi seven bir kişi bölümde zevk alarak okuyabilir. Günümüzde, bilgi çok değerli olduğu için bölüm de önemini büyük ölçüde arttırmıştır. Bu sebeple eğitimini tamamlamış,kalifiye,bilgi sahibi bireylere ihtiyaç fazlalaşmıştır.

Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü eğitim süresi kaç yıldır?

Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü eğitim süresi 4 senedir. Bölüm farklı üniversitelerde başka bir fakülte içerisinde yer alabilir. Mesela bir üniversitede edebiyat fakültesinde bir diğerinde dil ve coğrafya fakültesinde yer alabilir. Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünü seçmek isteyen öğrenciler eşit ağırlık puanlarında yeterli puanı almalılar.
Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü dersleri oldukça kapsamlıdır. Bu bölümü okumak isteyen öğrenciler;

  • Bilgi ve Belge Saklama,
  • Bilgi ve Belge İdaresi,
  • Bilgi İşlem Teknolojileri,
  • Bilgi ve Belge Sınıflandırma,
  • Veri Tabanı İdare Sistemleri,
  • Müze İdaresi,
  • Osmanlıca Doküman Çeşitleri,
  • Araştırma Yöntemleri,
  • Elektronik Belge İdare Sistemleri,
  • Kütüphanecilikte Bilgi ve Belge Görevleri,
  • Medya Okuryazarlığı,
  • Bilgi ve Belge Alanlarında Teknoloji,
  • Bilgi ve Belge Organizasyonu ve İdaresi,
  • Kitap Yayınlama
    gibi pek çok ders içeriği öğrencilere sunulacaktır. 8 yarı dönemde derslerini verip okulu tamamlayan öğrenciler “Bilgi ve Belge Yönetimi Lisans Diploması” alırlar.

bilgi

Bilgi ve Belge Yönetimi mezunları ne iş yapar?

Bilgi günümüzde çok önemlidir. Dünyadaki gelişmeler bilginin önemini bir kat daha arttırmıştır.Geçmişten gelen ya da günümüzde elde edebildiğimiz bu verileri iyi bir şekilde analiz edip, kategori edebilmeli, iyi muhafaza edip sunumunu ona göre yapabilmeliyiz. Bu açıdan baktığımızda bilgi ve belge yönetimi mezunlarına büyük iş düşmektedir.

Mezunlar, bireylerin ya da kurumsal olarak firmaların gereksinim duyduğu bilgi ve belgelerle ilgili her aşamaya dahil olurlar.Kütüphaneler, arşivleme merkezlerinde çalışma imkanı bulabilirler. Bölümü tamamlayan mezunlar işe başladıklarında; her türlü kaynak ile ilgilenip düzenlemesini yapmakla yükümlüdür.

Tasnifini yaptıkları bilgi ve belgeleri düzgün bir şekilde muhafaza etmeli gereksinim duyulduğunda seri ve doğru bir şekilde ulaşılmasını sağlamalılar. Bu açıdan bilgi ve belgelerin düzenli bir şekilde yerleştirilmesinin önemi büyüktür. Mesela, bir işletmenin müşterisi bilgi alabilme hakkını kullanmak isterse, bilgi ve belge yönetimi çalışanı hızlıca belgeyi bulmalı, düzenleyip müşteriye iletmelidir.

Bilgi ve Belge Yönetimi mezunları nerelerde çalışır?

Bilgi ve belge yönetimi mezunlarının çoğunlukla görev aldığı alanlar kütüphaneler ve belge saklama kuruluşlarıdır. Ayrıca kurum ve kuruluşların bilgi ve belge alanlarında iş imkanları vardır. Müzede çalışma imkanları da bulunmaktadır. İşletme ve fabrikalarda dosya takibi, araştırma büroları, dosyalama merkezlerinde görev alabilirler.

Mesleği tercih etmek isteyenlerin sosyal bilimlere yatkın olması, dikkat ve inceleme becerisinin olması ve kapalı bir mekanda çalışmaktan sıkılmaması gerekir. Ayrıca; okumaktan keyif alma,dosyalama ve sınıflandırmayı dikkatli bir şeklide yapabilme, yenilikleri ve teknolojik gelişmeleri araştırma mesleğin ihtiyaç duyduğu özelliklerdir.

Bilgi ve Belge Yönetimi mezunları iş imkanları nelerdir?

Bilgi ve Belge Yönetimi bölümü mezunları, devlet ve özel sektörde iş imkanı bulabilirler.Temel çalışma alanları içinde; devlete ait olan kütüphaneler,eğitim kurumları ve sağlık tesisleri yer alır.Bilgi ve Belge Yönetimi mezunlarının kamuda iş olanakları fazladır. Bilgi ve belge yönetimi bülümü; KPSS ile alım yapan ve devlet memuru olma ihtimalinin olduğu bir bölümdür.

KPSS ‘de yeterli puanın alınması takdirinde devlet kurumlarıyla ilgili dosyalama ve tasnif gibi bölümlerde iş bulma imkanları vardır. Bazı şartları yerine getiren ve üniversitede kalıp eğitim vermek isteyen öğrenciler de öğretim üyesi olarak kariyerine devam edebilir. Bilgi ve Belge Yönetimi mezunlarının özel sektörde iş olanakları şöyledir; özel bankalar, özel hastaneler ve diğer özel kuruluşlar vb.

Bilgi kirliliğinin önüne geçebilmek için Bilgi ve Belge Yönetimi gibi alanlarda eğitim almış, uzman kişilerin çalışması gerekmektedir.Bilgi ve Belge Yönetimi bölümünden mezun olmuş bir personelin iş imkanı bulabileceği temel alanlar şunlardır:

  • Arşivler
  • Kütüphaneler
  • Müzeler
  • Bilgi Alanları

Bölüm mezunları özel işletmelerde dosya takibi yapabilir,araştırma alanlarında dosyalama işlemleri yapabilirler.Müşteri memnuniyeti odaklı saklanan verilerin kaydedilip düzenlenmesi için marketlerde de iş olanakları bulunabilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler