Daha önce de bilgisayar oyunu oynamanın sanıldığı kadar zararlı bir aktivite olmadığı ile ilgili bir yazı paylaşmıştık. Fakat o zamandan beri yapılan bir çok yeni araştırma sayesinde artık diyebiliriz ki; bilgisayar oyunları zarardan çok yarar sağlıyor.
Science Alert sitesinde yayınlanan dört farklı makaleye göre video oyunları oynayan kişiler okulda matematik ve fen alanlarında daha yüksek notlar alıyor. Ayrıca kompleks oyunlar hafıza, öğrenme kabiliyeti ve motor becerilerinin gelişmesine yardımcı oluyor.
Çevrimiçi oyun oynayan öğrenciler okulda daha başarılı oluyor
Ağustos ayında yayınlanan makaleye göre, Avustralya’da 12 bin lise öğrencisinin katılımıyla yapılan araştırmada çevrimiçi oyun oynayanların matematik, okuma ve fen sınavlarında oyun oynamayan yaşıtlarına kıyasla daha iyi notlar aldığı öğrenildi.
Melbourne’daki RMIT Üniversitesi’nden Alberto Posso çevrimiçi oyunlarda bölüm atlamak ve başarılı olmak için gereken becerilerin okulda matematik, okuma ve fen bilimleri derslerinde öğrenilen bilgileri pekiştirdiğini, bu sayede oyuncu öğrencilerin bu alanlarda daha yüksek notlar aldığını söylüyor.
Ancak bilim insanları “çevrimiçi oyun oynamak öğrencilerin daha iyi notlar almasına sebep olur” sonucuna varmak için henüz erken olduğunu ve daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor. Araştırmacılar çevrimiçi oyun oynayan öğrencilerin zamanlarını daha etkili biçimde değerlendirebildikleri için hem evde ders yapmaya hem de oyun oynamaya vakit bulabildiğine inanıyor.
Aksiyon oyunları daha hızlı öğrenmeye yardımcı oluyor
2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre Call of Duty, Counter Strike, Battlefield gibi aksiyon oyunları daha hızlı öğrenmeye yardımcı oluyor.
Araştırmacılar aksiyon oyunu oynayanlarla The Sims gibi daha yavaş ilerleyen oyunları oynayanlara desen ayırt etme görevleri vererek tepki sürelerini ve tanımlama becerilerini ölçtüler. Çıkan sonuçlara göre aksiyon oyunu oynayanlar oynamayanlara kıyasla daha hızlı bir şekilde görevleri başarıyla tamamladı.
Araştırmacı ve nörobilimci Daphne Bavelier bu sonucu şuna bağlıyor:
“Bir iş yaparken (birini dinlemek, araba kullanmak veya ameliyat yapmak gibi) beyinlerimiz sürekli karşımıza ne çıkabileceğini tahmin etmeye çalışır ve bu tahminleri daha doğru bir şekilde yapabilmemiz için modeller ve şablonlar oluşturur.
Araştırmaya ilk başladığımızda aksiyon oyunu oynayanlar ve oynamayanlar arasında bir fark yoktu; iki grup da verilen görevler için beyinlerinde bir “şablon” oluşturmamıştı. Fakat, aksiyon oyunu oynayanlar görevi başarıyla tamamlamak için gereken şablonları çok çok daha hızlı oluşturdular ve daha hızlı öğrendiler.”
Araştırmanın bir diğer ayağı için hiç oyun oynamayanlara dokuz hafta boyunca aksiyon oyunu oynamaları görevi verildi. Toplam 50 saat oynadıktan sonra bu kişilerin de desen ayırt etme görevlerinde daha başarılı sonuçlar elde ettikleri ve bir sene sonra bile bu becerileri kaybetmedikleri ortaya çıktı.
3 Boyutlu oyunlar hafızayı güçlendiriyor
2015 yılında, University of California, Irvine’deki araştırmacılar bilgisayar oyunlarının hafıza üzerindeki etkisini test etmek için hiç bilgisayar oyunu oynamayan üniversite öğrencilerine iki hafta boyunca günde yarım saat bilgisayar oyunu oynama görevi verdiler. Bir grup Super Mario 3D World oynarken, diğer grup ise Angry Birds oynadı.
Oyun oynama seanslarından önce ve sonra araştırmacılar katılımcılara obje-tanıma hafıza testleri yaparak beynin öğrenme ve hafıza fonksiyonlarını yerine getiren hipokampüs bölümünü aktive etmeye çalıştılar.
Üç boyutlu oyun oynayan öğrenciler bu testlerde aldıkları puanı %12 oranında geliştirirken Angry Birds oynayan öğrencilerde böyle bir gelişme gözlemlenmedi.
Araştırmacı Craig Stark’ın dediğine göre bunun sebebi üç boyutlu oyunlarda keşfedilecek çok fazla alan olması ve çok kompleks oldukları için daha fazla şey öğrenmeyi gerektirmesi. Oyun oynarken tüm bunları yapmak için yine hipokampüsümüzü kullanıyoruz ve üç boyutlu oyunlar bu şekilde beynimizin bu bölümünün daha etkili bir biçimde kullanabilmemizi sağlıyor.
Haftada sadece beş saat araba yarışı veya FPS oyunları oynayarak görsel motor becerilerinizi geliştirebilirsiniz
Oyun oynamayan kişilerin görsel motor becerilerinin gelişimlerini test etmek için 2016 yılında bir araştırma yapıldı.
Araştırmanın ilk aşamasında sürekli bilgisayar oyunu oynayan bir grup ile fazla oyun oynamayan bir grubun görsel motor becerilerini karşılaştırmak için iki gruba da araba kullanma simülasyonu oynatıldı. Çıkan sonuç çok da şaşırtıcı değil: oyuncular şeritlerinde gitme ve karşılarına çıkan aksi durumlarla baş etmede diğer gruptan daha başarılı oldu.
Deneyin ikinci aşamasında ise araşatırmacılar oyun deneyimi olmayan grubu ikiye ayırarak bir gruba Mario Kart, diğer gruba ise RollerCoaster Tycoon oynattılar. Sonuç olarak Mario Kart oynayan grubun motor becerilerinde çok daha fazla ilerleme kaydettiği gözlemlendi.
Araştırmanın açığa çıkardığı başka bir sonuca göre de FPS oyunları da motor becerilerinin, dolayısıyla gerçek hayatta araba kullanma yetilerinin de gelişmesini sağlıyor.
Tüm oyuncu arkadaşlarınızla bu yazıyı paylaşarak onlara büyük bir iyilik edeceksiniz! Hadi şimdi oyununuza geri dönüp beyninizi biraz daha geliştirin! :)