HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bilgisayar virüsü nasıl bulaşır? Bilgisayarımda virüs olduğunu nasıl anlarım?

Günümüzde gerek iş gerekse günlük yaşantıda en sık kullanılan teknolojik cihazlardan biri bilgisayarlardır. Bilgisayarlar üzerinden birçok farklı işlem kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu cihazların sağlıklı bir şekilde işlevini yerine getirebilmesi için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu noktalardan biri de bilgisayar virüsleridir. Peki, bilgisayar virüsü nasıl bulaşır ve bilgisayarımda virüs olduğunu nasıl anlarım?

Bilgisayar virüsü nasıl bulaşır? Bilgisayarımda virüs olduğunu nasıl anlarım?

Bilgisayar hem gündelik hayatta hem de iş hayatında en sık kullanılan teknolojik cihazların başında gelmektedir. Bilgisayarlarda herhangi bir problem yaşanması beraberinde daha ciddi sorunlarında ortaya çıkmasına neden olabilmektedir. Özellikle virüslerin girmesi cihaz içerisinde bulunan verilere de zarar verebileceği için en istenmeyen durumlardan biridir. Tam da bu noktada "bilgisayara virüs bulaşırsa ne olur?" konusunu ele almak önemlidir.

Bilgisayar virüsü nedir?

Bilgisayarlardan beklenen verimin alınabilmesi için düzenli olarak virüs taramasının yapılması gerekmektedir. Antivirüs programı olmayan cihazlara beklenmedik zamanlarda virüs bulaşabilmektedir. Bilgisayarların sağlıklı çalışmasını engelleyen, başka bir cihaz aracılığı ile yayılan kötü amaçla hazırlanmış yazılımlar, bilgisayar virüsü olarak tabir edilebilmektedir. Bu noktada "bilgisayar virüslerden nasıl korunuruz?" konusu da gündeme gelebilmektedir. Cihazlara virüslerin girmemesi için antivirüs programları kullanılmalı ve cihazlarda belirli periyotlarda virüs taraması yapılmalıdır.

Bilgisayar virüsü nasıl bulaşır?

Bilgisayar günümüzde en sık kullanılan teknolojik cihazlardan biri olmaktadır. Özellikle çalışma hayatında yaygın olarak kullanılan bu cihazların sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi son derece önemlidir. Ancak bazı durumlarda istenmeyen durumlar ile karşı karşıya kalınabilir ve olmadık bir zamanda bilgisayara virüs bulabilir. Bu noktada kullanıcılar "bilgisayar virüsü nasıl yayılır?" konusu üzerine yoğunlaşabilir. Bilgisayarlara birçok farklı faktörden kaynaklı virüs bulabilmektedir. Genel olarak bilgisayar virüsünün bulaşmasında etkin bir role sahip olan unsurlar şunlardır:

  • Kaynağı belli olmayan dosyaların ya da içeriklerin indirilmesi,
  • Cihaza takılan USB, CD ya da disklerden virüs bulaşması,
  • e-Posta eklentilerinden gelen virüsler,
  • Depolama aygıtlarından gelen virüsler,
  • Telefonda var olan bir virüs bilgisayara bağlandığında doğrudan cihaza geçebilmektedir.

Bilgisayarımda virüs olduğunu nasıl anlarım?

Bilgisayarlara virüs bulaşması son derece rahatsız edici bir durumdur. Virüs bilgisayarların verilerinden donanım parçalarına kadar birçok alana yayılabilir ve ciddi zararlar gelebilir. Kullanıcılar bilgisayarlarında virüs olup olmadığı tespit etmek için çeşitli yöntemlere başvurabilir. Bilgisayara bir virüsün bulaşıp bulaşmadığını anlamak için izlenmesi gereken adımlar genel olarak şöyledir:

  • Cihazın açılması çok daha uzun sürer.
  • Sistem ile alakalı hata uyarıları daha sık ekranda görülür.
  • İnternet ortamında dolaşırken sayfalar geç açılır ve internet yavaşlar.
  • Var olan internet tarayıcısına daha önce hiç olmayan araç çubuklar eklenir.
  • Uygulamalar açılmaz ya da yüklenmez.
  • Herhangi bir web sitesine giriş yapmak istendiğinde alakasız bir sayfa açılır.
  • Kullanılan web arama motoru yerine başka bir arama motoru gelir.
  • İnternet tarayıcısı durduk yere kapanır.
  • Cihaz içerisinde yer alan veriler silinebilir.

Bu noktada "bilgisayara virüs bulaştı ne yapmalıyım" konusu da ayrı bir önem kazanmaktadır. Bilgisayara virüs bulaştığında ilk yapılması gereken kaynağı güvenilir olan bir antivirüs yazılımı indirmektedir. Bu antivirüs yazılımı ile virüs taraması yapılmalı ve tespit edilen virüslerin silinmesi gerekmektedir.

En Çok Aranan Haberler